Skocz do zawartości
TomTom44

Dylemat: Upgrade czy nowa platforma?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pomożecie podjąć decyzje czy robić upgrade czy iść w nową platformę?

Komputer składa się z: i3 12100f, Msi Pro B760-P DDR4 WiFi, Fortis 5, corsair 16GB Ram 3600MHz CL18, 1TB SSD Lexar NM800 Pro, Msi Mag 550W, RX7600 ASRock Phantom Gaming, buda gigabyte c200glass.

Zakupiłem już budę bardziej przewiewną be quiet 500DX, zamierzałem wymienić procka na 12700f lub 14600kf, zasilacz na modularny 750W i atx3.1 bo może wymieniłbym grafikę na RTX 5060Ti jak wyjdzie.

Poszedłbym w nową platformę AM5 ale boje się że dużo stracę na odsprzedaży obecnego komputera. Ile w ogóle jest warty taki zestaw? A może lepiej sprzedać osobno podzespoły, mam wszystkie pudełka jak coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sprzedał cały zestaw za ok 2000 - 2500 zł dołożył minimum drugie tyle 

Więc pytanie na co Ty mozesz sobie pozwolić. Jesli o rozbudowe chodzi to zmienil bym procek na i7 12700F. Wymienilbym tez zasilacz np na corsair RM750e modularny cichy i 10 lat gwarancji, Wtedy na pare lat wystarczy jak dołozysz rtx 5060 TI. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym szedł w rozbudowę (wymiana CPU na tego i5 14600KF, bo tani teraz jak barszcz, a Fortis powinien dać sobie radę przy 181W do 56s, wymiana GPU na jakieś RX 9070 16GB). RAM'u też przydało by się więcej (16GB obecnie to tak do biura jest w sam raz).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Ja bym szedł w rozbudowę (wymiana CPU na tego i5 14600KF, bo tani teraz jak barszcz, a Fortis powinien dać sobie radę przy 181W do 56s, wymiana GPU na jakieś RX 9070 16GB). RAM'u też przydało by się więcej (16GB obecnie to tak do biura jest w sam raz).

Popieram taka przesiadka będzie bardzo odczuwalna a nie zrujnuje portfela. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, TomTom44 napisał(a):

bo może wymieniłbym grafikę na RTX 5060Ti jak wyjdzie.

czyli nie planujesz zmiany w najbliższe tygodnie 

jeśli pogrywamy w 1440p lub 4k 

to można nawet się pokusić o 1440f za 580zł lub jak wolisz 14600kf ale on nadal będzie gorący na fotisie ktoś mówi że ogarnie w gierce no jasne ( będzie jechał na 70-80% to już teraz możesz sprawdzić jak będzie głośno)  ale przy czasie ładowania gdzie procek działa 100% przez chwilę będzie dobijał z 90-100c 

ddr4 na ten czas aby nie wydawać możesz zostawić sobie tylko spróbuj cl dać niżesz 16/19/19/38 gear 1 ( jak nie będzie innych towarów na kompie które zabierają ram to jakoś się uda 

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-core-gx-850-v2-atx-3-1-gold-850w-p8123114 z przyszłością jakbyś się namyślił nad lepszą kartą i 14600kf ale spokojnie 750w da sobie rade słabszej konfiguracji https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-750-v4-atx-3-1-pcie-5-1-black-80plus-gold-750w-p8122502

reszta hajsu w kartę, biorąc oblicze kart 5xxx to 5060 / ti będzie tylko lekko lepsze od 4060 / ti 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, axsin302 napisał(a):

on nadal będzie gorący na fotisie ktoś mówi że ogarnie w gierce no jasne ( będzie jechał na 70-80% to już teraz możesz sprawdzić jak będzie głośno)  ale przy czasie ładowania gdzie procek działa 100% przez chwilę będzie dobijał z 90-100c

Przy ustawieniach zgodnych ze specyfikacją? (PL1=125W, PL2=181W, TAU=56s)

Tutaj test procesora na LGA1700 przy mocy 200W, przy tym Fortis 5 i temperatury po czasie 900s (15 minut) przy takiej mocy:

... także sądzę przy 181W i czasie ograniczonym do 56s (po tym czasie moc zgodnie ze spec. ograniczona do 125W) powinno być znacznie lepiej.

Oczywiście jak kolega szuka ultra ciszy, to ten CPU (i5 14600K, ustawienia zgodne ze specyfikacją) nie jest dla niego.

ps. i ja nie miałem na myśli temperatur w grze, tylko temperatury przy wypalaniu za pomocą Prime 95 SmallFFT 😉 

Natomiast co do tematu "co on teraz sprawdzi" przy pomocy i3 12100, to ... NIC nie sprawdzi. Ten CPU pobiera bardzo mało energii. W Cinebench Multicore 52W (ledwie), także w grach będzie jeszcze mniej.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, axsin302 napisał(a):

jeśli pogrywamy w 1440p lub 4k 

Gram w 1080P, ale komp służy również do podstawowych zadań czyli przeglądanie neta więc nie wiem czy aż tak mocny procek jak 14600K mi potrzebny.

Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Natomiast co do tematu "co on teraz sprawdzi" przy pomocy i3 12100, to ... NIC nie sprawdzi. Ten CPU pobiera bardzo mało energii. W Cinebench Multicore 52W (ledwie), także w grach będzie jeszcze mniej.

Niestety ale obecna buda to trochę piekarnik i w grach niezły jest odlot nawet przy tej i3 😄 zapewne jeszcze karta graficzna nieźle nagrzewa wnętrze i jest jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pracy mamy i3 12100 pod chłodzeniem BOX (bez OC, PL1=60W, PL2=89W, TAU=28s, DDR4 3200 MT/s) i nie pamiętam by były tam jakieś wysokie temperatury, wiec musiały być bardzo przyzwoite (70stopniC maksymalnie przy długotrwałym katowaniu w Cinebench?). Obudowy mamy pokroju Zalman Z1, chłodzone pojedynczym 120mm wentylatorem.

Oczywiście jak masz do tego kartę graficzną, generującą np. 1xx-2xx W, to wówczas jeden 120mm wentylator na wylocie to mało.

Szkoda, że nie ma na rynku dostępnego w tej chwili i5 14600 w przyzwoitej cenie (np. za ~850zł - skoro i5 14600K kosztuje 950zł, to i5 14600 powinien być nie droższy niż ~850zł) bo sam bym kupił (PL1=65W, PL2=154W, TAU=28s).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam dochodzić do wniosku że jeśli decyzja zapadnie na upgrade to chyba nie ma co zbytnio inwestować w "martwą" platformę i wybiorę któryś z dwóch procesorów a mianowicie albo 12600KF albo 14400F. Fortis 5 poradzi sobie z nimi raczej bez problemu. Który Wy byście wybrali z tej dwójki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12600kf masz na morelach czy x komie po 650zl i jest ciut lepszy od 14400f który znowu jest po 580zł tu cena jest adekwatna ciut tańszy a gorszy jednak tylko na wykresach organoleptycznie nie zobaczysz różnicy 

14400f bedzie troszkę chłodniejszy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, axsin302 napisał(a):

14400f bedzie troszkę chłodniejszy 

W pewnych sytuacjach, to różnica będzie przepadzista w temperaturze/ilości generowanego ciepła (65W vs 125W)*.

* - zakładając użytkowanie na ustawieniach zgodnych ze specyfikacją i długotrwałe pełne obciążenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi