Skocz do zawartości
marcinw

Jaki dysk SSD M2 1TB do Dell OptiPlex 3060

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Szukam dysku SSD o pojemności 1TB do komputera Dell OptiPlex3060 w budowie Micro - niestety w temacie dysków jestem totalnie zielony

Dysk będzie używany do jako dysk systemowy oraz do multimediów i buszowania po sieci - nie gram w gry, aczkolwiek niejednokrotnie zdarza mi się nie wyłączać PC przez kilka dni.

Budżet to 320zł maxymalnie

Z racji tego, że od pracodawcy posiadam kod podarunkowy do empiku, to zmuszony jestem ograniczyć się tylko do tych ofert w ich sklepie gdzie bezpośrednim sprzedającym jest właśnie empik.

Oferty jakie znalazłem w empiku to:

• Kingston NV3 M.2 Pcie 4.0 NVMe 1TB
  • ADATA XPG Gammix S11 Pro, M.2, 1 TB, PCI-E Gen3 x4, 3350 MB/s
  • Adata Legend 710 1Tb Pcie Gen 3X4 M.2
  • Goodram 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe PX700 (SSDPRPX70001T80)
  •  Wd 1Tb M.2 Pcie Gen4 Nvme Blue Sn580
  • Lexar 1TB NM710 M.2 PCIe NVMe 4.0
  • Lexar NQ790 Pci-e NVMe 1TB
  • Lexar NM790 1TB M.2280 PCIe Gen 4X4 NVMe

Który z powyższych? Czy trzeba jeszcze do takiego dysku dokupić radiator?

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pcie 3.0 - wolniejszy (twoj komp chyba i tak nie obsłuży nic szybszego). Im szybszy dysk i wieksze obciazenie kontrolera tym wyzsza temperatura. Nawet jesli zamontujez to co zaproponowal vries to nie dojda do swoich nominalnych predkosci wiec nie beda grzac sie jakos niesamowicie bardzo. Dobra cyrkulacja w obudowie powinna wystarczyć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 3060 i 3080.  W sumie obojętnie jaki dysk tam wrzucisz, bo 3060 ma pciex 2gen, więc prędkość max 2gb/s.  Kieruj się prędkością odczytu 4KB. Adata, Wd, lexar 710 będą ponad wymiar i tak. Poszukałbym Samsunga 970 Evo plus, WD Black SN75 lub Crucial P5. W swoim mam Samsunga i wszystko śmiga. Jeszcze jest Samsung PM981A Oem jako dobra opcja. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi