Skocz do zawartości
dan982

Komputer PC do 15.000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem na kupnie komputera PC do około 15 tysięcy złotych.

Potrzebuje go we firmie do obsługi prostych rzeczy typu: Excel, strony internetowe (prestashop) i działaniu ogólnie na dwóch ekranach. ( chce zakupić jeszcze lg ultraGear 32GS95UV-B  + drugi monitor lenovo mam ) 

Chce żeby szybko to wszystko chodziło, oraz gram w gry typu: GTA 5, ASSASIN, FIFA i inne tytuły te najnowsze również, chce żeby to wszystko chodziło na ultra w 4k i nie miał zmartwień że za 2 lata muszę znowu wymienić pół komputera, abym mógł pograć w najnowsze tytuły....

Myślałem nad zakupem tego zestawu: https://www.x-kom.pl/p/1310818-desktop-g4m3r-elite-r7-9800x3d-64gb-2tb-rtx5080-w11px.html

Wiem że gotowce się nie opłaca kupować, lecz mam go za 14,700 brutto. 

Pytanie czy za tą cenę złoże dużo lepszy komputer, czy wszystko jednak będzie podobne i będzie różnicy +/- 500 zł. 

Proszę o pomoc, ewentualnie o jakąś konfigurację. 

Będę bardzo wdzięczny !!

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To skoro widzisz specyfikację tamtego zestawu, ciężko ci dodać do koszyka podzespoły i sprawdzić ile wychodzi, sorry misiu wpadłeś tutaj aby za Ciebie odwalili robotę ?. Słabe !. Zdaje sobie sprawę z tego że forum jest po to aby pomagać ale bez przesady forum nie jest po to aby szukać frajerów na nim!. Krótko, rusz.. du..ę.

• Sad 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD ryzen 7 9800X3SD - 2400
MSI B650 GP WIFI - 700
GSkill Tridents 6400 Mt/s 2x32 gb - 1000

RTX 5080  Asis TUF Gaming OC - 6800

Kingston KC3000 2 TB - 600

MSI MPG A1000 1000W - 850

Chłodzenie Noctua NH-D15 Chromax black - 550

Obudowa be quiet Shadow base 800 DX - 670

Jak dobrze licze wychodzi 13 570 + system 14 tys  więc to samo taniej o ponad 2 tys 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory w 4k od pułapu ~1200zł ten sam deseń nieznacznie wyróżnia 9800x3d i 9950x3d 

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-9-9950x3d-test-recenzja-opinia-cena-wydajnosc-gry-programy?page=0,26

Nie połączysz tego z 4090 ani 5090 to szkoda kasy lepiej zatrzymać ja i wymienić przy nowościach rtx 6xxx. To samo tyczy się 5080 która jest tylko 15% lepszą od 5070 ti. A tańsza od 2 tysiące złotych. Na dzień dzisiejszy ciężko jest złożyć kompa i nie utopić kasy bo wydajność/$ nie jest łaskawa. 

https://proline.pl/koszyk/64b43f1b

https://www.x-kom.pl/p/1318538-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5070-ti-amp-extreme-infinity-16gb-gddr7-dlss4.html

https://www.x-kom.pl/p/1309828-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5080-amp-extreme-infinity-16gb-gddr7-dlss4.html

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech weźmie co chce ale niech czuje ten Piniądz 

trzeba pamiętać że są to wersje w przypadku 5080 - founder edition i 5070 ti -  MSI  RTX 5070 Ti Ventus 3X. Co jest najsłabsze w stawce do wersji proponowanych można śmiało doliczyć +10% w obu przypadkach 

323.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, stempel91 napisał(a):

RTX 6xxx to pieśń przyszłości za 2-3 lata

Bądźmy dobrej myśli, że do 2 lat je pokażą. Nie mogę się doczekać, bo te RTX 5xxx co teraz je wypuścili, to praktycznie to samo technologicznie co RTX 4xxx (oznaką tego jest choćby podobna wydajność/W). Przypomina to Intel 12, 13 i 14gen (i te ultra w sumie też) - kotlet w różnych wersjach. No ... przynajmniej od i5 14600 dodali wyraźnie więcej cache L2, co chyba podnosi nieco wydajność/W (bo 14500 to już to samo co 12 generacja tylko w innej konfiguracji rdzeni, niż odpowiednik 12 gen).

... no i liczę na przywrócenie monitoringu gorącego punktu, bo usunięcie tego w RTX5xxx , to żenada.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje wszystkim za odpowiedź, tylko nie @P3ch , bo skąd Ty masz informacje że widze jego specyfikacje ? Może najpierw byś wszedł w linka i zobaczył, czy tam coś widać, czy chciałeś po prostu wejść i napisać głupotę haha...

Kwestia jest jeszcze tego, że tego mam za 14 700 zł brutto, ale odejme Windowsa który kosztuje tam 700 zł i finalnie mam go za 14k.. 

Chce to wziąć na raty, a przy tym mam 0% na 10 rat.

Przy składaniu indywidualnie niestety raty wychodzą około 1.5k - 2k do ceny. 

10 godzin temu, stempel91 napisał(a):

AMD ryzen 7 9800X3SD - 2400
MSI B650 GP WIFI - 700
GSkill Tridents 6400 Mt/s 2x32 gb - 1000

RTX 5080  Asis TUF Gaming OC - 6800

Kingston KC3000 2 TB - 600

MSI MPG A1000 1000W - 850

Chłodzenie Noctua NH-D15 Chromax black - 550

Obudowa be quiet Shadow base 800 DX - 670

Jak dobrze licze wychodzi 13 570 + system 14 tys  więc to samo taniej o ponad 2 tys 

Mam ten komputer za 14 700 zł brutto, a nie za 16.300 zł jak tam cena widnieje.

9 godzin temu, TomTom44 napisał(a):

https://www.x-kom.pl/lista/hkxzcenpf
Budę i chłodzenie możesz sobie zmienić wg swoich preferencji i musisz dorzucić system.

Niestety nie przekierowuje mnie na listę zakupową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez jaj z tym Supremo FM6, za taką kasę kupuje się dużo pewniejsze zasilacze a nie chinski OEM SAMA skopany i obcięty przez Endorfy. Natywnie ta platforma ma nawet tryb półpasywny. Raty są w wielu sklepach, polecanie komuś tego shitu w kompie za takie pieniądze to kpina.

Pod taki set z zapasem jest 850W, za 550 jest https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-msi-mpg-a850g-850w-80-plus-gold

Jak 1000W to bez dwóch zdań https://www.komputronik.pl/product/949710/zasilacz-pc-nzxt-c1000-v2-1000w-80-gold-atx-3-1-czarny.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, TomTom44 napisał(a):

Poleciałeś po całości, zasilacz szajs w tej cenie, liche kondendatory i fatalna filtracja napięć na linii +12V, przeplacona obudowa, mocno przepłacone AIO, zbędna dopłata do X870. Daruj sobie polecanie zestawów bo ewidetnie nie masz pojęcia co komu proponujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś ma budżet 15k to raczej nie będzie chciał obudowy kiepskiej jakości z głośnymi wentylatorami. I raczej nie posadzi 9800x3d na najtańszej b650. A co do zasilacza to jesli zasilacz od be quiet z certyfikatem platinum jest kiepski to nie wiem co cie zadowoli. 

Po za tym wyluzuj bo to tylko propozycje a nie przymus zakupu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Dikson napisał(a):

Poleciałeś po całości, zasilacz szajs w tej cenie, liche kondendatory i fatalna filtracja napięć na linii +12V, przeplacona obudowa, mocno przepłacone AIO, zbędna dopłata do X870. Daruj sobie polecanie zestawów bo ewidetnie nie masz pojęcia co komu proponujesz.

a co złego w tej obudowie oprócz tego że paskudna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.04.2025 o 20:51, TomTom44 napisał(a):

Jak ktoś ma budżet 15k to raczej nie będzie chciał obudowy kiepskiej jakości z głośnymi wentylatorami. I raczej nie posadzi 9800x3d na najtańszej b650. A co do zasilacza to jesli zasilacz od be quiet z certyfikatem platinum jest kiepski to nie wiem co cie zadowoli. 

Po za tym wyluzuj bo to tylko propozycje a nie przymus zakupu. 

Znowu nie wiesz o czym piszesz, brak podstawowej wiedzy i rozeznania w podzespołach.

Ten dział jest stricte zakupowy i nie służy do pobierania nauk w zakresie skladania zestawów komputerowych, tu rozdysponowuje się cudze pieniądze.

Sam pytałeś o poradę https://forum.purepc.pl/topic/408889-dylemat-upgrade-czy-nowa-platforma/ a komuś chcesz mówić jak ma wydać 10/15 tys zł? - ogarnij się. Gdyby każdy tu wcinał swoje trzy grosze bez względu czy ma o tym jakiekolwiek pojęcie czy nie ten dział zamieniłby się w burdel i stracił jakikolwiek sens. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, Dikson napisał(a):

Sam pytałeś o poradę https://forum.purepc.pl/topic/408889-dylemat-upgrade-czy-nowa-platforma/ a komuś chcesz mówić jak ma wydać 10/15 tys zł? - ogarnij się. Gdyby każdy tu wcinał swoje trzy grosze bez względu czy ma o tym jakiekolwiek pojęcie czy nie ten dział zamieniłby się w burdel i stracił jakikolwiek sens. 

Haha. A to już nie można pytać o porady? Po prostu miałem dylemat czy lepiej robić upgrade czy składać nowego kompa i zwyczajnie poprosiłem o pomysły innych.

Dowaliłeś się o zaproponowany przeze mnie zasilacz który tak naprawdę ma same dobre opinie i jeszcze nie spotkałem się z jakimkolwiek narzekaniem na niego. Sam zresztą zakupie go dla siebie bo jest dużo lepszy i cichszy niż Endorfy, deepcoole czy nawet modele Corsaira z dopiskiem e które są głośne. 
Szkoda tylko że tak agresywnie nie reagujesz jak ktoś w jakimś temacie proponował płytę na AM4 do procka amd serii 7000 🤷🏻‍♂️

46 minut temu, Dikson napisał(a):

Znowu nie wiesz o czym piszesz, brak podstawowej wiedzy i rozeznania w podzespołach.

A czy cokolwiek co zaproponowałem jest niekompatybilne ze sobą czy o co ci chodzi? Do procka z górnej półki poleciłem dobrą płytę główną więc w czym problem? Zrozumiałbym zarzut jakbym do 7500f polecił jakąś x870 co byłoby przepalaniem kasy ale dowalić się że miałem czelność polecić taką do 9800x3d?

Jeśli chodzi o obudowę to już jest kwestia gustu. Jednym podobają się światełka a innym nie. Są przecież wersje bez argb. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego założyciel tematu chciał kompa z montażem więc do gry wchodził zakup wszystkich części w jednym sklepie i nie zawsze jest wszystko co chciałoby się polecić lub jest niedostępne w danym czasie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.04.2025 o 19:41, TomTom44 napisał(a):

Dowaliłeś się o zaproponowany przeze mnie zasilacz który tak naprawdę ma same dobre opinie i jeszcze nie spotkałem się z jakimkolwiek narzekaniem na niego.

Na żadnym forum nikt tego nie poleca bo są zasilacze tańsze I pewniejsze, lepszej jakości. Nie narzekają bo nikt tego nie kupuje a sam zasilacz nie dawno pojawił się na rynku.

Sam zresztą zakupie go dla siebie bo jest dużo lepszy i cichszy niż Endorfy, deepcoole czy nawet modele Corsaira z dopiskiem e które są głośne. 

Sobie to możesz kupić co chcesz, nie wiesz co komu polecasz a przykłady zasilaczy to tylko potwierdzają że masz o nich nikłe pojęcie.

Lepiej poczytaj zanim wejdziesz z kimś w dyskusje https://forum.purepc.pl/topic/407614-polecane-zasilacze-atx-v24-v30-2025-faq/

Szkoda tylko że tak agresywnie nie reagujesz jak ktoś w jakimś temacie proponował płytę na AM4 do procka amd serii 7000 🤷🏻‍♂️

Za chwilę zareaguje właściwie i do niego dołączysz bo widać nie warto zwracać uwagi tylko walić z miejsca.

AIO 240 za blisko 600 zł jak taniej można kupić dobre 360 i nie mówkę tu tylko o Arcticu, pamięci za ponad tysiaka, X870 jak B850 do takiego kofngiu i zastosowań jest aż świat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi