KolbaS Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia Witam! Pytanie jest związane z pamięcią RAM. Podczas składania komputera jakiś czas temu uważałem że ilość którą wybrałem w zupełności mi wystarczy ale po czasie chyba jednak nie potrzebnie wziąłem jej mniej. Teraz zastanawiam się czy opłaca się ją wymienić na coś innego czy też zostawić i za jakiś zbudować nowy zestaw. Aktualna konfiguracja wygląda następująco: 1. Płyta główna: MSI PRO Z690-A DDR4 2. Procesor: Intel Core i5-12600K 3. Pamięć Ram: Patriot 16GB ( 2x8GB ) 4133MHz CL19 Viper Steel Chciałbym zwiększyć ilość z tych 16GB do 32GB i w sumie ilości informacji sam zgubiłem się co było by najlepszym rozwiązaniem. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc lub wskazaniem kierunku co mogę zrobić Z góry wielkie dzięki za pomoc i poświęcenie czasu nawet na przeczytanie posta. Pozdrawiam serdecznie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia https://www.olx.pl/d/oferta/pamiec-ram-ddr4-patriot-viper-steel-4133-2x8gb-custom-heatsink-b-die-CID99-IDXyztU.html Jest opcja kupna z pakietem ochronnym wiec będziesz mieć 24h na testy. Załóż oryginalny heatsink odpal test na 24h i gotowe. I wątpię żeby CPU ogarnął 4 moduły przy taktowaniu 4133MHz pewnie będziesz musiał zejść trochę w dół na np. 3733MHz. *nie znam sprzedającego ogłoszenie znalazłem tak na szybko. Ewentualnie musisz sprzedać swój zestaw i kupić 2x16GB ja ostatnio sprzedałem kumplowi 4x16GB Kingston hyperX 3200MHz cl16 za 420zł on odsprzedał później połowę za 200zł. Więc da się kupić dużo wolniejszy ram 2x16GB za 2 stówki. U mnie te pamięci latały na 3733MHz CL 18 ale gwarancji nie masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia Im mniej kostek, tym wyżej podkręcisz (a skoro chcesz tak kręcić, to sprzedaj te co masz i kup 2x16GB lub może lepiej od razu 2x32GB, bo 32GB RAM, do gier, to jest tak na dzisiaj i nie wiadomo kiedy zacznie to być mało). Podkręcenie z 3200 MT/s na 4133 MT/s to spore OC. ... działa Ci to w ogóle na Gear 1? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia sprzedaj te kości i kup dwie 16 GB z XMP na 4266 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...