Skocz do zawartości
KolbaS

Wymiana pamięci RAM w obecnym zestawie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie jest związane z pamięcią RAM. Podczas składania komputera jakiś czas temu uważałem że ilość którą wybrałem w zupełności mi wystarczy ale po czasie chyba jednak nie potrzebnie wziąłem jej mniej. Teraz zastanawiam się czy opłaca się ją wymienić na coś innego czy też zostawić i za jakiś zbudować nowy zestaw. Aktualna konfiguracja wygląda następująco:

1. Płyta główna: MSI PRO Z690-A DDR4

2. Procesor: Intel Core i5-12600K

3. Pamięć Ram: Patriot 16GB ( 2x8GB ) 4133MHz CL19 Viper Steel

Chciałbym zwiększyć ilość z tych 16GB do 32GB i w sumie ilości informacji sam zgubiłem się co było by najlepszym rozwiązaniem. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc lub wskazaniem kierunku co mogę zrobić

Z góry wielkie dzięki za pomoc i poświęcenie czasu nawet na przeczytanie posta.

Pozdrawiam serdecznie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.olx.pl/d/oferta/pamiec-ram-ddr4-patriot-viper-steel-4133-2x8gb-custom-heatsink-b-die-CID99-IDXyztU.html 

Jest opcja kupna z pakietem ochronnym wiec będziesz mieć 24h na testy. Załóż oryginalny heatsink odpal test na 24h i gotowe. I wątpię żeby CPU ogarnął 4 moduły przy taktowaniu 4133MHz pewnie będziesz musiał zejść trochę w dół na np. 3733MHz.

*nie znam sprzedającego ogłoszenie znalazłem tak na szybko. 

Ewentualnie musisz sprzedać swój zestaw i kupić 2x16GB ja ostatnio sprzedałem kumplowi 4x16GB Kingston hyperX 3200MHz cl16 za 420zł on odsprzedał później połowę za 200zł. Więc da się kupić dużo wolniejszy ram 2x16GB za 2 stówki. U mnie te pamięci latały na 3733MHz CL 18 ale gwarancji nie masz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im mniej kostek, tym wyżej podkręcisz (a skoro chcesz tak kręcić, to sprzedaj te co masz i kup 2x16GB lub może lepiej od razu 2x32GB, bo 32GB RAM, do gier, to jest tak na dzisiaj i nie wiadomo kiedy zacznie to być mało). Podkręcenie z 3200 MT/s na 4133 MT/s to spore OC. ... działa Ci to w ogóle na Gear 1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi