tomekspoko Opublikowano 10 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia Jako, że jestem kompletna noga jeżeli chodzi o ten temat to piszę o pomoc do Was. Obudowa to Zalman P40 Prism Płyta główna to ENDORFY Navis F360 ARGB Płyta główna to ASUS TUF B650-PLUS GAMING Obudowa ma 1 wentylator i kontroler RGB na 7 wejść. Polecicie jakiś kontroler + 6 wentylatorów? Plus 3 z AiO zostanie. Czy to da radę: https://allegro.pl/oferta/wentylator-komputerowy-akyga-120-x-120-mm-aw-12d-rgb-led-rgb-1100obr-min-16626181099 https://allegro.pl/oferta/kontroler-akyga-ak-ca-73-13280268415 A teraz pytania. Czy wentylator z AiO też podłączam pod ten kontroler i czy tym da radę sterować prędkością wentylatorów? Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) Cześć ten Akyga kontroler jest tylko i wyłącznie przeznaczony dla ich wentylatorów więc radzę omijać. Sama jakość Wentylatorów to również dramat .... twoja płyta posiada Fan and Cooling related 1 x 4-pin CPU Fan header(s) 1 x 4-pin CPU OPT Fan header(s) 1 x 4-pin AIO Pump header(s) 4 x 4-pin Chassis Fan header(s) wentylatory z navisa możesz podpiąć szeregowo pod jedno trafią do CPU FAN, pompa pod AIO pomp a ledy aRGB pod wejście 11* a te wentylatory są pod RGB... czym różni się RGB od aRGB to zapraszam do google ale w skócie RGB (wtyczka 12*) ma 4piny a aRGB 3piny ( wtyczka 11*) jeśli chcesz kupić wentylatory które będą miały kulturę pracy i aRGB to tanimi: https://www.ceneo.pl/113355701#tab=click nie będziesz musiał dokupować kontrolera bo łączysz je szeregowo, są to RPM to możesz nimi zarządzać nawet z poziomu windowsa Asus Aurą i kolorem też. Od siebie dodam że do 40% są naprawdę bardzo ciche twój majstersztyk wychodzi 111zł dopłacanie tych 30zł z ofert NEt-s to ukłon w twoją stronę Edytowane 11 Kwietnia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekspoko Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) Kurde bardzo dziękuję za tak obszerne wyjaśnienie. Ogólnie te wentylatory mnie przerastają. Kupiłem teraz ten kontroler - https://allegro.pl/oferta/kontroler-wentylatorow-silver-monkey-x-aspre-hub-argb-pwm-interfejs-sata-17390081755 więc zostaje kwestia wentylatorów do nich. Raczej cena im niższa tym lepsza. Ten wentylator co jest 1 dołączany do obudowy podpenę też pod ten nowy kontroler a ten co w obudowie to oleję. I wentylatory które kupię też pod nowy kontroler. I podsumowując AiO będzie świecić swoje a reszta wentylatorów pod nowy kontroler. Czy te z AiO też mogę pod kontroler by wszystko tańczyło razem? Edytowane 11 Kwietnia przez tomekspoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia To oddaj ten kontroler lub zrezygnuj A te 139zl to dobry stosunek ceny do jakości wyjdzie ci to taniej i lepiej. Niż kupować jakiś badziew ahhh.... Pamiętaj o roznicy aRGB a RGB Ten hub może mieć czasem problemy z podglądem wentylatorów, dlatego sprawdź czy jak to podłączysz będzie reagować na zmiany w ustawieniach mimo że liczba obrotów wynosi 0. 12 minut temu, tomekspoko napisał(a): Czy te z AiO też mogę pod kontroler by wszystko tańczyło razem? Może tak byc tylko po co wydałeś z 50zl na kontroler a olewasz sprawę wentylatorów :D które tłoczą powietrze, mają swoja żywotność i głośność pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekspoko Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Dobra. Czyli olewam ten kontroler co kupiłem. Zwracam go. Kupuję wentylatory ARGB i podłączam je do tego kontrolera co jest w obudowie? Mam wtedy 3 wentylatory na AiO, 1 z obudowy plus te co dokupuję. Będzie dobrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia jakie wentylatory masz zamiar kupić te które ci podałem ? Je połączysz szeregowo jak na Gifie u góry zarówno aRGB jak 4pin RPM 3<1 i pod płytę, z Navisem zrobisz to samo bo on już ma swojego Splita. z Poziomu ASUS AURA zrobisz z nimi porządek. Kontroler z obudowy w sumie nie potrzebny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekspoko Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia No a co z tym wentylatorem dołączonym do obudowy. Wychodzi, że on jest podłączony do kontrolera z obudowy. No powiem Ci, że cebula mnie piecze za 3 wentylatory 160 zł. Nie ma ciut tańszej alternatywy z tym łączeniem szeregowo? Bo potrzebuję 5 sztuk. Nie muszą być w sumie ARGB a samo RGB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia (edytowane) 32 minuty temu, tomekspoko napisał(a): No powiem Ci, że cebula mnie piecze za 3 wentylatory 160 zł. https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-3-wentylatory-silver-monkey-x-120-mm-pwm-argb-plus-kontroler-CID99-ID15nQHe.html Są przejściówki argb i zasilania i kontroler sata w zestawie. Edytowane 12 Kwietnia przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia to kup sobie bez światełek, a kiedy doleci kasa to kup pasek led i zamontuj tworzy to lepszy efekt niż rażące diody, efekt łuny ( schowasz je na rantach przy pomocy ciepłego kleju) lub innego zakrytego w mlecznej oprawie, nie mam pojęcia czemu dzieci, młodzi ludzie lubią kiedy te ledy są tak widoczne i świecą po gałach ( jestem za stary ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...