Skocz do zawartości
tomekspoko

Kontroler RGB + PW + wentylatory

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jestem kompletna noga jeżeli chodzi o ten temat to piszę o pomoc do Was.

Obudowa to Zalman P40 Prism
Płyta główna to ENDORFY Navis F360 ARGB
Płyta główna to ASUS TUF B650-PLUS GAMING

Obudowa ma 1 wentylator i kontroler RGB na 7 wejść. Polecicie jakiś kontroler + 6 wentylatorów? Plus 3 z AiO zostanie.

Czy to da radę:

https://allegro.pl/oferta/wentylator-komputerowy-akyga-120-x-120-mm-aw-12d-rgb-led-rgb-1100obr-min-16626181099 
https://allegro.pl/oferta/kontroler-akyga-ak-ca-73-13280268415

A teraz pytania. Czy wentylator z AiO też podłączam pod ten kontroler i czy tym da radę sterować prędkością wentylatorów?

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć 

ten Akyga kontroler jest tylko i wyłącznie przeznaczony dla ich wentylatorów więc radzę omijać. Sama jakość Wentylatorów to również dramat .... 

twoja płyta posiada 

Fan and Cooling related
1 x 4-pin CPU Fan header(s)
1 x 4-pin CPU OPT Fan header(s)
1 x 4-pin AIO Pump header(s)
4 x 4-pin Chassis Fan header(s) 

wentylatory z navisa możesz podpiąć szeregowo pod jedno trafią do CPU FAN, pompa pod AIO pomp a ledy aRGB pod wejście 11* 

3232323.png

a te wentylatory są pod RGB... czym różni się RGB od aRGB to zapraszam do google ale w skócie RGB (wtyczka 12*) ma 4piny a aRGB 3piny ( wtyczka 11*)

jeśli chcesz kupić wentylatory które będą miały kulturę pracy i aRGB to tanimi:

https://www.ceneo.pl/113355701#tab=click

nie będziesz musiał dokupować kontrolera bo łączysz je szeregowo, są to RPM to możesz nimi zarządzać nawet z poziomu windowsa Asus Aurą i kolorem też. Od siebie dodam że do 40% są naprawdę bardzo ciche 

twój majstersztyk wychodzi 111zł dopłacanie tych 30zł z ofert NEt-s to ukłon w twoją stronę

006.gif

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde bardzo dziękuję za tak obszerne wyjaśnienie. Ogólnie te wentylatory mnie przerastają.

Kupiłem teraz ten kontroler - https://allegro.pl/oferta/kontroler-wentylatorow-silver-monkey-x-aspre-hub-argb-pwm-interfejs-sata-17390081755 więc zostaje kwestia wentylatorów do nich. Raczej cena im niższa tym lepsza.

Ten wentylator co jest 1 dołączany do obudowy podpenę też pod ten nowy kontroler a ten co w obudowie to oleję. I wentylatory które kupię też pod nowy kontroler. I podsumowując AiO będzie świecić swoje a reszta wentylatorów pod nowy kontroler. Czy te z AiO też mogę pod kontroler by wszystko tańczyło razem?

Edytowane przez tomekspoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oddaj ten kontroler lub zrezygnuj 

A te 139zl to dobry stosunek ceny do jakości wyjdzie ci to taniej i lepiej. Niż kupować jakiś badziew ahhh.... Pamiętaj o roznicy aRGB a RGB 

Ten hub może mieć czasem problemy z podglądem wentylatorów, dlatego sprawdź czy jak to podłączysz będzie reagować na zmiany w ustawieniach mimo że liczba obrotów wynosi 0.

12 minut temu, tomekspoko napisał(a):

Czy te z AiO też mogę pod kontroler by wszystko tańczyło razem?

Może tak byc tylko po co wydałeś z 50zl na kontroler a olewasz sprawę wentylatorów :D które tłoczą powietrze, mają swoja żywotność i głośność pracy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie wentylatory masz zamiar kupić te które ci podałem ? Je połączysz szeregowo jak na Gifie u góry zarówno aRGB jak 4pin RPM 3<1 i pod płytę, z Navisem zrobisz to samo bo on już ma swojego Splita. z Poziomu ASUS AURA zrobisz z nimi porządek. Kontroler z obudowy w sumie nie potrzebny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a co z tym wentylatorem dołączonym do obudowy. Wychodzi, że on jest podłączony do kontrolera z obudowy. No powiem Ci, że cebula mnie piecze za 3 wentylatory 160 zł. Nie ma ciut tańszej alternatywy z tym łączeniem szeregowo? Bo potrzebuję 5 sztuk. Nie muszą być w sumie ARGB a samo RGB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, tomekspoko napisał(a):

No powiem Ci, że cebula mnie piecze za 3 wentylatory 160 zł.

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-3-wentylatory-silver-monkey-x-120-mm-pwm-argb-plus-kontroler-CID99-ID15nQHe.html

Są przejściówki argb i zasilania i kontroler sata w zestawie.

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to kup sobie bez światełek, a kiedy doleci kasa to kup pasek led i zamontuj tworzy to lepszy efekt niż rażące diody, efekt łuny ( schowasz je na rantach przy pomocy ciepłego kleju) lub innego zakrytego w mlecznej oprawie, nie mam pojęcia czemu dzieci, młodzi ludzie lubią kiedy te ledy są tak widoczne i świecą po gałach ( jestem za stary ) 

41LRF0SA74L._AC_UF350,350_QL80_.jpgporownanie-tasm-led-jednokolorowych-zimn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi