McBoss Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Proszę o ocenę czy taki zestaw jest odpowiedni w tej cenie czy coś byście zmienili?? Głównie chodzi o to, aby był to komputer do pogrania (fortnite, minecraft i może coś nowszego) jak i do prostych czynności takich jak przeglądanie internetu czy napisanie lub wydrukowanie czegoś. 1. Płyta główna Gigabyte B550 GAMING X V2 2. Procesor AMD Ryzen 5 5600, 3.5 GHz, 32 MB 3. Pamięć G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 32 GB, 4600MHz 4. Karta graficzna Gigabyte Radeon RX 7600 Gaming OC 8GB GDDR6 5. Dysk SSD WD Black SN770 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe 6. Zasilacz Corsair CX650 2023 650W 7. Karta sieciowa TP-Link Archer TX3000E 8. Obudowa Krux Vako biała 9. Monitor LG UltraGear 27GS60F-B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia no ja dolozyl bym te 600-700 zł i wzial juz am5 i plyte z wifi w tej cenie tylko ten krux sie zastanawiam czemu akurat taki wybór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBoss Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Już jest dołożone 😉 nie ma z czego dokładać. Reszta pójdzie na klawiaturę, myszkę, słuchawki z mikrofonem. Obudowa taka ze względu, że komputer będzie dla dziewczynki, więc bardziej chodzi o wygląd jeśli chodzi o obudowę. Poza tym w tej cenie wszystko ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia myśle że jest ok Ten zasilacz to takie minimum Jak bym dla siebie to składał to wzial bym wolniejsze pamieci i zaoszczedzona stówke wpakowal w zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTom44 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Ram weź tańszy np 3600 CL18 wystarczy i zmieniłbym obudowę na coś choć trochę lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBoss Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Podpowiedzcie prosze czy ten dysk m2 ssd pci-e x4 nvme, podepne pod tą płytę czy musze dokupić adapter? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2 godziny temu, McBoss napisał(a): Pamięć G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 32 GB, 4600MHz gear 1 to na pewno nie wejdzie i nie będzie z tego pożytku. 3600 cl16 jest wystarczające 3 godziny temu, McBoss napisał(a): LG UltraGear 27GS60F-B 27 cali na tej rozdzielczości to pixel art https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-7600-gaming-oc-8gb?ceneo_spo=false&ceneo_cid=99942754-e553-e0ce-b225-b503469dbc7d https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-xiaomi-g27qi-27-2560x1440px-ips-180hz-1-ms-gtg?ceneo_spo=false&ceneo_cid=be06c592-8c75-3042-122d-9f64cd1d1d0c https://proline.pl/koszyk/d467bc49 możesz poczekać na tańszą płytę może przyjdzie a nawet zadzwonić https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-b850m-x-wifi-am5-p8124241 i wyjdzie ci 4043 zł jak dokładać to do zasilacza ten jest bo jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBoss Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia poszedłem za radą @axsin302 i zdecydowałem się na AM5 Taki zestaw będzie: 1. Płyta główna ASRock B850M-X AM5 2. Procesor AMD Ryzen 5 8400F AM5 3. Pamięć Patriot Viper Venom DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 4. Karta graficzna Gainward GeForce RTX 3060 Ti Ghost LHR 8 GB 5. Dysk Crucial SSD E100 1TB M.2 PCIe NVMe Gen4 6. Zasilacz Chieftec Value Bulk APB-700B8 700W 7. Karta sieciowa TP-Link Archer TX3000E 8. Obudowa Krux Vako biała 9. Monitor Lenovo N27Q Jak myślicie? Zmiany w dobrym kierunku względem pierwszej konfugracji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 1 godzinę temu, McBoss napisał(a): 4. Karta graficzna Gainward GeForce RTX 3060 Ti Ghost LHR 8 GB Ile chcesz za ten model dać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBoss Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia @kyle - 1120zł. ten RTX lepszy od RX 7600? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 6 godzin temu, McBoss napisał(a): 1. Płyta główna ASRock B850M-X AM5 Wlasnie jestem po zakupach i dokladnie ta sama plyte anulowalem po zobaczeniu ze za niewiele wiecej masz B850-M PRO-A. Dostajesz pci-e 5.0, jeden wiecej m2 i lepsza sekcje zasilajaca. Jak wydasz 700zl to w m-expert dostaniesz rabat 50zl za zakup przez ichniejsza apke. Ram mieli w takich samych cenach jak inni, a plyte chyba 8zl drozej niz sferis. Wiec 42 rabaciku od ceny co dalo smieszna roznice PRO-A vs X. No i ramki sobie sprawdz na stronie czy sa na liscie producenta w expo - potrafi byc ptaszek tylko na xpm, a fajnie miec oba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, McBoss napisał(a): @kyle - 1120zł. ten RTX lepszy od RX 7600? Rozważ też Intel Arc B580 12GB (1,5x więcej VRAM i pobiera do tego minimalnie mniej energii od RTX 3060Ti, a wydajnościowo bardzo podobna). Choć z drugiej strony w jakichś "mineCraft" może faktycznie nie ma co się napalać na 12GB VRAM. https://www.techpowerup.com/review/asrock-arc-b580-steel-legend/32.html Edytowane 14 Kwietnia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia Co do plyty to zamiast tego WiFi na pcie, od razu lepiej kupić płytę z tym i BlueT aby dzieciak miał jak połączyć słuchawki Drugim jest zasilacz ten co podałem jest słaby i poniżej tego poziomu nie warto schodzić, wręcz przeciwnie lepiej dopłacić. Boxowe chłodzenie za głośne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBoss Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia Płyta już zamówiona (ASRock B850M-X). Widziałem, wersje z WiFi, ale niestety brak dostępności czy to na morele czy na proline. BT dla słuchawek i mikrofonu będzie można na USB kupić, to nie problem. @axsin302 - chłodzenie Arctic Freezer 36, a zasilacz Chieftec 700W. 20 lat temu Chiefteci były top, więc wziąłem bo cena dobra, a mam nadzieję, że poziom wciąż trzymają mimo upływu dwóch dekad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia to nie firma stanowi o jakości a użyte materiały, jak pojawi się problem ze stabilnością to znajdziesz winowajcę. 11 minut temu, McBoss napisał(a): chłodzenie Arctic Freezer 36 https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b650-eagle-ax-am5-p8120879 tu było wszystko czego do szczęścia potrzeba ale postawiłeś na lepszą kartę, nie będzie źle ale WIFI i BT zawsze lepiej działa na płycie ( na pewno szybciej ) ale jak net będzie po kablu to bez różnicy. Co do BT ja się przekonałem czy posiadasz to z tyłu głowy od razu wiesz że kupisz jakieś słuchawki i podłączysz się bez żadnych końcówek, tak samo telefon i fukcja pilota xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBoss Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia (edytowane) Komputer złożony. System zainstalowany. Zostałem przy obudowie Krux. wyszlo git. Edytowane 17 Kwietnia przez McBoss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...