Skocz do zawartości
McBoss

Zestaw komputerowy za +/- 4000zł do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o ocenę czy taki zestaw jest odpowiedni w tej cenie czy coś byście zmienili??
Głównie chodzi o to, aby był to komputer do pogrania (fortnite, minecraft i może coś nowszego) jak i do prostych czynności takich jak przeglądanie internetu czy napisanie lub wydrukowanie czegoś.

1. Płyta główna Gigabyte B550 GAMING X V2
2. Procesor AMD Ryzen 5 5600, 3.5 GHz, 32 MB
3. Pamięć G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 32 GB, 4600MHz
4. Karta graficzna Gigabyte Radeon RX 7600 Gaming OC 8GB GDDR6
5. Dysk SSD WD Black SN770 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe 
6. Zasilacz Corsair CX650 2023 650W
7. Karta sieciowa TP-Link Archer TX3000E
8. Obudowa Krux Vako biała
9. Monitor LG UltraGear 27GS60F-B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jest dołożone 😉 nie ma z czego dokładać. Reszta pójdzie na klawiaturę, myszkę, słuchawki z mikrofonem.

Obudowa taka ze względu, że komputer będzie dla dziewczynki, więc bardziej chodzi o wygląd jeśli chodzi o obudowę.

Poza tym w tej cenie wszystko ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, McBoss napisał(a):

Pamięć G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 32 GB, 4600MHz

tom-delonge-blink182.gif

gear 1 to na pewno nie wejdzie i nie będzie z tego pożytku. 3600 cl16 jest wystarczające 

3 godziny temu, McBoss napisał(a):

LG UltraGear 27GS60F-B

27 cali na tej rozdzielczości to pixel art 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-7600-gaming-oc-8gb?ceneo_spo=false&ceneo_cid=99942754-e553-e0ce-b225-b503469dbc7d

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-xiaomi-g27qi-27-2560x1440px-ips-180hz-1-ms-gtg?ceneo_spo=false&ceneo_cid=be06c592-8c75-3042-122d-9f64cd1d1d0c

https://proline.pl/koszyk/d467bc49

możesz poczekać na tańszą płytę może przyjdzie a nawet zadzwonić 

https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-b850m-x-wifi-am5-p8124241

i wyjdzie ci 4043 zł 

jak dokładać to do zasilacza ten jest bo jest 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszedłem za radą @axsin302 i zdecydowałem się na AM5

Taki zestaw będzie:
1. Płyta główna ASRock B850M-X AM5
2. Procesor AMD Ryzen 5 8400F AM5
3. Pamięć Patriot Viper Venom DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30
4. Karta graficzna Gainward GeForce RTX 3060 Ti Ghost LHR 8 GB
5. Dysk Crucial SSD E100 1TB M.2 PCIe NVMe Gen4 
6. Zasilacz Chieftec Value Bulk APB-700B8 700W
7. Karta sieciowa TP-Link Archer TX3000E
8. Obudowa Krux Vako biała
9. Monitor Lenovo N27Q

Jak myślicie? Zmiany w dobrym kierunku względem pierwszej konfugracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, McBoss napisał(a):

1. Płyta główna ASRock B850M-X AM5

Wlasnie jestem po zakupach i dokladnie ta sama plyte anulowalem po zobaczeniu ze za niewiele wiecej masz B850-M PRO-A. Dostajesz pci-e 5.0, jeden wiecej m2 i lepsza sekcje zasilajaca. Jak wydasz 700zl to w m-expert dostaniesz rabat 50zl za zakup przez ichniejsza apke. Ram mieli w takich samych cenach jak inni, a plyte chyba 8zl drozej niz sferis. Wiec 42 rabaciku od ceny co dalo smieszna roznice PRO-A vs X.

No i ramki sobie sprawdz na stronie czy sa na liscie producenta w expo - potrafi byc ptaszek tylko na xpm, a fajnie miec oba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, McBoss napisał(a):

@kyle - 1120zł. ten RTX lepszy  od RX 7600?

Rozważ też Intel Arc B580 12GB (1,5x więcej VRAM i pobiera do tego minimalnie mniej energii od RTX 3060Ti, a wydajnościowo bardzo podobna). Choć z drugiej strony w jakichś "mineCraft" może faktycznie nie ma co się napalać na 12GB VRAM.

https://www.techpowerup.com/review/asrock-arc-b580-steel-legend/32.html

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do plyty to zamiast tego WiFi na pcie, od razu lepiej kupić płytę z tym i BlueT aby dzieciak miał jak połączyć słuchawki

Drugim jest zasilacz ten co podałem jest słaby i poniżej tego poziomu nie warto schodzić, wręcz przeciwnie lepiej dopłacić. 

Boxowe chłodzenie za głośne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta już zamówiona (ASRock B850M-X). Widziałem, wersje z WiFi, ale niestety brak dostępności czy to na morele czy na proline. 

BT dla słuchawek i mikrofonu będzie można na USB kupić, to nie problem.

@axsin302 - chłodzenie Arctic Freezer 36, a zasilacz Chieftec 700W. 20 lat temu Chiefteci były top, więc wziąłem bo cena dobra, a mam nadzieję, że poziom wciąż trzymają mimo upływu dwóch dekad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie firma stanowi o jakości a użyte materiały,  jak pojawi się problem ze stabilnością to znajdziesz winowajcę. 

11 minut temu, McBoss napisał(a):

chłodzenie Arctic Freezer 36

thumbs-up-78.gif

https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b650-eagle-ax-am5-p8120879 tu było wszystko czego do szczęścia potrzeba ale postawiłeś na lepszą kartę, nie będzie źle ale WIFI i BT zawsze lepiej działa na płycie ( na pewno szybciej ) ale jak net będzie po kablu to bez różnicy. Co do BT ja się przekonałem czy posiadasz to z tyłu głowy od razu wiesz że kupisz jakieś słuchawki i podłączysz się bez żadnych końcówek, tak samo telefon i fukcja pilota xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi