Kicha Opublikowano Piątek o 10:03 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:03 Chodzi mi po głowie wymiana grafiki z obecnej GTX 1660 Super na coś mocniejszegobo wrócił Verdansk w WARZONE i już trochę FPS są słabe :(. Możliwe że cały sprzęt jest słaby ale na razie chciałbym pomyśleć na nową grafika. Procesor mam AMD Ryzen 5 5600 , 16 Giga ramu 3600 i SSD dysk. Najlepiej jakby była to karta w formacie ITX bo taki mam cały zestaw i nie ważne czy AMD czy NVIDIA byle była mocniejsza od obecnej i nie dusiła procka takze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano Piątek o 10:11 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:11 (edytowane) Używana czy tylko nowe? Jaki masz budżet? Edytowane Piątek o 10:12 przez Funky_Panda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Piątek o 10:15 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:15 najlepszy balans co do cena jakosc wydajnosc to wybral bym RX 6700 XT od ASRocka chellenger ITX 12 GB vramu i wydajn0osc bliska rtx 3070 i nie bedzie bottlenecku przy tym procku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Piątek o 10:33 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:33 Albo RTX3060 12GB albo RX6700XT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano Piątek o 13:29 Zgłoś Opublikowano Piątek o 13:29 3 godziny temu, Funky_Panda napisał(a): Używana czy tylko nowe? Jaki masz budżet? Bez różnicy. Budżet liczyłem tak do 1500 +/- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano Piątek o 16:01 Zgłoś Opublikowano Piątek o 16:01 5 godzin temu, stempel91 napisał(a): najlepszy balans co do cena jakosc wydajnosc to wybral bym RX 6700 XT od ASRocka chellenger ITX 12 GB vramu i wydajn0osc bliska rtx 3070 i nie bedzie bottlenecku przy tym procku Gdzie tego Asrocka znajdę bo tylko jak mi wyszukali to była standardowej długości ta karta, a nie w formacie ITX ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Piątek o 16:48 Zgłoś Opublikowano Piątek o 16:48 Tak pomyślałem że do ITX-a gdzie raczej nic prądożernego nie jest polecane to może raczej to było by lepsze: https://www.sferis.pl/karta-graficzna-zotac-gaming-geforce-rtx-4060-solo-bulk-zt-d40600g-10b-i556141?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMax - Komputery - pozostałe&utm_id=17759776723&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw--K_BhB5EiwAuwYoygHhkdNGsuelay54ZSBdyyc95xPaNX0il2tio2a8oKiLfx1aeTt1FRoCjpgQAvD_BwE . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano Piątek o 18:10 Zgłoś Opublikowano Piątek o 18:10 (edytowane) W tym budżecie i w formacie ITX to z nowych tylko RTX 4060 przychodzi mi do głowy. Znalazłem 1 RX 6700 XT wersja itx na OLX za 1300zł. Musisz sam zdecydować czy warto ryzykować używkę, jeśli okaże się że karta jest niedaleko i możesz sprawdzić na miejscu to ja bym zaryzykował, jeśli jest daleko szukaj 4060. Edytowane Piątek o 18:12 przez Funky_Panda Literówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano Piątek o 18:13 Zgłoś Opublikowano Piątek o 18:13 Dzięki wszystkim za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 19:23 Zgłoś Opublikowano Piątek o 19:23 Godzinę temu, Funky_Panda napisał(a): W tym budżecie i w formacie ITX to z nowych tylko RTX 4060 przychodzi mi do głowy. Znalazłem 1 RX 6700 XT wersja itx na OLX za 1300zł. Jak kolega szuka czegoś o wysokiej wydajności na Wat, to niech sobie daruje RX 6700 XT i lepiej się skupi na RTX 4xxx, 5xxx lub RX 9xxx. Tańsze RX 9xxx nadchodzą, tak jak tańsze RTX 5xxx. Natomiast oczywiście tańsze RTX 4xxx już są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano Piątek o 21:52 Zgłoś Opublikowano Piątek o 21:52 2 godziny temu, Kyle napisał(a): Jak kolega szuka czegoś o wysokiej wydajności na Wat, to niech sobie daruje RX 6700 XT i lepiej się skupi na RTX 4xxx, 5xxx lub RX 9xxx. Tańsze RX 9xxx nadchodzą, tak jak tańsze RTX 5xxx. Natomiast oczywiście tańsze RTX 4xxx już są. Myślę że większym problemem może być ciepło jaki karta wyrzuca w budzie. Seasonic 660W da sobie radę z RX-em ale wiadomo lepiej wrzucić coś co ma ograniczony apetyt na prąd. Obawiam się że przy obecnej sytuacji geopolitycznej (cła) RTX5060 będzie ponad budżet tak samo jak nowe RX. Wszyscy się chyba zgadzamy że przeskok z 1660S na RTX4060 będzie bardzo odczuwalny. Pamiętam jak się przesiadłem z 1060 6Gb na 2060 12Gb mało mnie z butów nie wysadziło xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano Sobota o 05:32 Zgłoś Opublikowano Sobota o 05:32 18 godzin temu, stempel91 napisał(a): najlepszy balans co do cena jakosc wydajnosc to wybral bym RX 6700 XT od ASRocka chellenger ITX 13 godzin temu, Kicha napisał(a): Gdzie tego Asrocka znajdę bo tylko jak mi wyszukali to była standardowej długości ta karta, a nie w formacie ITX ? Nie ma żadnej karty RX 6700 XT w formacie ITX od Asrocka. Pytaniem jest dlaczego się upierasz przy formacie ITX skoro możesz tam zamontować dowolną kartę ? 11 godzin temu, Funky_Panda napisał(a): Znalazłem 1 RX 6700 XT wersja itx na OLX za 1300zł Nie znalazłeś bo taka karta nie istnieje. 7 godzin temu, Funky_Panda napisał(a): Myślę że większym problemem może być ciepło jaki karta wyrzuca w budzie. Ze co ?! Sprawdź co to za buda. W tym Lian Li w budzie jest tylko zasilacz i napęd/dysk, reszta to open benchtable czyli podzespoły są na wierzchu obudowy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 07:13 Zgłoś Opublikowano Sobota o 07:13 (edytowane) 9 godzin temu, Funky_Panda napisał(a): Myślę że większym problemem może być ciepło jaki karta wyrzuca w budzie. Pełna zgoda (z tego powodu sam wybrałem GPU z niższym modelem rdzenia - bo mniej generuje ciepła, które później muszę wyrzucać poza obudowę). Wysoka wydajność/W pozwala uzyskać przyzwoitą wydajność, przy niskiej ilości "wydalanego" ciepła. 9 godzin temu, Funky_Panda napisał(a): Obawiam się że przy obecnej sytuacji geopolitycznej (cła) RTX5060 będzie ponad budżet tak samo jak nowe RX. Cła nakładają głównie USA na swoich obywateli. W EU sklepach, może dość paradoksalnie nawet do spadku cen. Edytowane Sobota o 07:16 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano Sobota o 07:18 Zgłoś Opublikowano Sobota o 07:18 3 minuty temu, Kyle napisał(a): Pełna zgoda (z tego powodu sam wybrałem GPU z niższym modelem rdzenia - bo mniej generuje ciepła, które później muszę wyrzucać poza obudowę). Wysoka wydajność/W pozwala uzyskać przyzwoitą wydajność, przy niskiej ilości "wydalanego" ciepła. Litości dalej to samo. To jest taka buda i karta jest na zewnątrz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 07:23 Zgłoś Opublikowano Sobota o 07:23 (edytowane) 6 minut temu, grajon napisał(a): Litości dalej to samo. Akurat pisałem o przypadkach, gdzie ktoś nie ma "pseudo-obudowy", tylko prawdziwą obudowę (na taką kiedyś kolega może wymienić tą "pseudo-obudowę" i wówczas przy "grzałkach" będzie występował opisywany problem). Edytowane Sobota o 07:25 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano Sobota o 07:29 Zgłoś Opublikowano Sobota o 07:29 5 minut temu, Kyle napisał(a): Akurat pisałem o przypadkach, gdzie ktoś nie ma "pseudo-obudowy". Ok. Ale odnosiłeś się do posta w którym pisano o problemie z kartą w obudowie który w tym wypadku nie istnieje. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 07:32 Zgłoś Opublikowano Sobota o 07:32 (edytowane) @grajon Masz rację. Przyznaję, że trochę dziwi mnie, że kolega pytający, chce "kartę w formacie ITX". Przecież w takim "open-bench-table" to można wielkie GPU zamontować - no trochę będzie wystawać poza obrys tej "podstawy", ale ... tam i tak wszystko "wystaje" 😉 Ponadto, małe karty, są głośniejsze (bo mają mniejsze, mniej wydajne chłodzenie i muszą szybciej "wirować" wentylatorami, by przyzwoicie schłodzić, generując więcej szumu). A na takim "open bench table" to każdy szmer przecież słychać. Edytowane Sobota o 08:55 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano Sobota o 08:51 Zgłoś Opublikowano Sobota o 08:51 Mimo że jest to buda open to przy dużych kartach jest nie wygodnie. Raz że trzeba uważać przy przenoszeniu budy że względu właśnie na wystającą kartę ,dwa taki duży stwór się często obala w tej obudowie że względu na ciężar który ciągnie ją w bok. Dwa mimo że jest to open to powiem wam że wizualnie całość jak jest mała robi wrażenie a duża karta niestety trochę to zaburza. Ale abstrahując już od tego ( może to przemyśle) to podajcie z 3 modele na jakie zwrócić uwagę to porównam sobie co i jak i się zdecyduje. Głównie gram w CS2 i teraz WARZONE 2.0. RTX 4060 RADEON RX 6700XT. i ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 08:57 Zgłoś Opublikowano Sobota o 08:57 (edytowane) RTX 4060 będzie cichszy, przy tak samo małym chłodzeniu jak RX 6700 XT, bo RTX 4060 będzie generował gdzieś w rejonach 110W-125W ciepła, a RX 6700XT ponad 200W. Z kolei RTX 4060 ma 8 GB VRAM (nie wiem, jak duże wymagania mają gry w które grasz, bo może w tej chwili do tych gier to nie problem). Edytowane Sobota o 08:58 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano Sobota o 10:01 Zgłoś Opublikowano Sobota o 10:01 Ogólnie CS2 i WARZONE w multi wszystko ma śmigać w dużej ilości FPS więc grafika w dużej mierze w multi jest okrojona do zbędnego minimum aby to wyglądało i śmigało w jak największej ilości FPS a grafika jaką używam to najwyżej FULL HD 1920x1080 144Hz i więcej nie osiąga monitor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...