Kyle Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia No tak ... a widzę cena tego 245K jakby wyższa. ps. pogrubienie Ci się włączyło 😉 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikogth Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2 minuty temu, Kyle napisał(a): No tak ... a widzę cena tego 245K jakby wyższa. ps. pogrubienie Ci się włączyło 😉 Spx. Specjalnie, żeby widać było jak cytuje, ale mogę bez :3 Z tego co widziałem to 245K max 1400 a 14600K już za min 945 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 23 godziny temu, Grolshek. napisał(a): Wystarczy przejść dalej i zobaczyć to co najważniejsze czyli minimalny klatkaż i 9600X daleko za 7700. Ech... Średnio 126,9 vs 123,9 to nie jest daleko w tyle tylko w granicach błędu statystycznego. 13 godzin temu, Grolshek. napisał(a): Tak znam to pitolenie naganiaczy-jutiuberów które nic nie mają wspólnego z rzeczywistością. Sam się dałem nabrać na te durne wykresy. 7700 jest lepszy od 9600X we wszystkim poza temperaturami i to w sumie wszystko w tej dyskusji. Sporo portali testujących CPU pokazuje co innego: https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-5-9600x-vs-intel-core-i5-13400-szybkie-i-chlodne-szesc-rdzeni-zen-5-godny-nastepca-amd-ryzen-5-7600x?page=0,54 https://www.computerbase.de/artikel/prozessoren/amd-ryzen-5-9600x-ryzen-7-9700x-test.89029/seite-4 https://www.pcgameshardware.de/CPU-CPU-154106/Tests/Rangliste-Bestenliste-1143392/2/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia Żaden z testów nie pokazuje jak dołem się prezentuje 9600X a tam jest problem. To jest szybki i chłodny procek ale 6 rdzeni to powoli przestaje być to. Na Ali już są 9700X za 1150pln i raczej w to bym celował w tym budżecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 3 godziny temu, Grolshek. napisał(a): Żaden z testów nie pokazuje jak dołem się prezentuje 9600X a tam jest problem. Na każdym z tych portali są testy uwzględniające 0,1% low. Najwyraźniej nie chcesz ich zobaczyć. Różnice są zazwyczaj marginalne i konia z rzędem temu kto odróżni przykładowo 75 od 73 0.1% low jak mu się wyłączy wyświetlanie fps. Nie ma takiego guru na świecie i nie będzie. 3 godziny temu, Grolshek. napisał(a): To jest szybki i chłodny procek ale 6 rdzeni to powoli przestaje być to. Większość gier nie wykorzystuje więcej jak 6 rdzeni i pewnie jeszcze długo się to nie zmieni. Konsole wyznaczają trend i właśnie dlatego 6-rdzeniowe procesory sobie dobrze radzą. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) Nieprawda. Już na sporej ilości gier jest spora różnica 6 kontra 8 rdzeni. Tylko nie w maksymalnej ilości klatek tylko 1% LOW. Edytowane 13 Kwietnia przez Grolshek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) 26 minut temu, Grolshek. napisał(a): Nieprawda. Już na sporej ilości gier jest spora różnica 6 kontra 8 rdzeni. Tylko nie w maksymalnej ilości klatek tylko 1% LOW. Nie widać tego na przykładzie choćby Ryzen 5700X vs 5600X: https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9700x/21.html - różnice generalnie wynikają albo z błędu pomiarowego, albo z wyższego taktowania modeli 8 rdzeniowych, przy boostowaniu np. 6 rdzeni z 8-miu w przypadku Ryzen 7700 vs 7600. Edytowane 13 Kwietnia przez Kyle 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia Nieprawda. Widać doskonale. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 1 minutę temu, Grolshek. napisał(a): Nieprawda. Widać doskonale. W moim linku nie widać 🙂 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 1 minutę temu, Kyle napisał(a): W moim linku nie widać 🙂 Bo to złe linki były 😛 A tak serio to ja mam w domu 7500F i 7700 i bezpośrednie porównanie. Obydwa na 5200MHz na wszystkich rdzeniach. Górą to samo dołem jak u Kamila z linku. Pierwszy świetny przykład to Baldurs Gate 3. Tam jest kolosalna różnica. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia Hmmm, no to zastanawiające. Jednak tylko minimalny fps się zmienił w Twoim teście, czy średni też? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia No jak dolny idzie w górę to średni również przecież. Górny nie. Tyle że ja zawsze włączam wszystko na maksa w prawo więc jak jest pathtracing lub raytracing to zawsze maks. I wtedy górą nie ma różnic za to dół się zmienia. W Cyberpunku natomiast ani klatki w żadnym przypadku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 47 minut temu, Grolshek. napisał(a): Już na sporej ilości gier jest spora różnica 6 kontra 8 rdzeni. Tylko nie w maksymalnej ilości klatek tylko 1% LOW. Wymień te gry bo zaklinasz rzeczywistość. 17 minut temu, Grolshek. napisał(a): Nieprawda. Widać doskonale. To było 5 lat temu. 13 minut temu, Grolshek. napisał(a): A tak serio to ja mam w domu 7500F i 7700 i bezpośrednie porównanie. 7500F jest daleko z wydajnością za 9600X wiec nie masz porównania. 15 minut temu, Grolshek. napisał(a): Pierwszy świetny przykład to Baldurs Gate 3. Tam jest kolosalna różnica. W żadnym z 3 portali których testy wstawiłem 7700/X nie jest górą w 0.1% low nad 9600X. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikogth Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 42 minuty temu, Grolshek. napisał(a): Bo to złe linki były 😛 A tak serio to ja mam w domu 7500F i 7700 i bezpośrednie porównanie. Obydwa na 5200MHz na wszystkich rdzeniach. Górą to samo dołem jak u Kamila z linku. Pierwszy świetny przykład to Baldurs Gate 3. Tam jest kolosalna różnica. Mam pyt. Czy dobrze zrobie jak kupie Ryzen 7 7700 do 2 PC mając R5 7600? 🙂 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia @all Podobno Bartlett Lake na LGA1700 nadal planowany (na Q3 2025) ... czyżby LGA1700 nie takie bardzo martwe? 😁 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikogth Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 1 minutę temu, Kyle napisał(a): @all Podobno Bartlett Lake na LGA1700 nadal planowany (na Q3 2025) ... czyżby LGA1700 nie takie bardzo martwe? 😁 Ja mam dylemat czy iść w 14600K czy ew wybrać R7 7700 :3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) Popatrz po ile płyty, czy Ci pasuje ich wyposażenie itp. Jak bym kupował wszystko nowe, to raczej AM5 (tylko jakaś dobra płyta, z porządną sekcją zasilania, PCI-E 5 dla GPU i wszelkimi mogącymi się przydać funkcjonalnościami), ale z Ryzen 7500F (od razu pod plan, aby później wymienić CPU). Edytowane 13 Kwietnia przez Kyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 39 minut temu, mikogth napisał(a): Mam pyt. Czy dobrze zrobie jak kupie Ryzen 7 7700 do 2 PC mając R5 7600? 🙂 Znaczy chcesz wymienić 7600 na 7700? Bez sensu jeśli tak. 56 minut temu, grajon napisał(a): W żadnym z 3 portali których testy wstawiłem 7700/X nie jest górą w 0.1% low nad 9600X. Aaa widzę kolega naganiacz-jutiuber. Szanuję za konsekwencję. Jakby mi płacili to też bym dobrze testy robił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 24 minuty temu, Grolshek. napisał(a): Aaa widzę kolega naganiacz-jutiuber. Szanuję za konsekwencję. Jakby mi płacili to też bym dobrze testy robił. Piszesz na forum z portalu którego też testy wstawiłem co oznacza że Oktabę nazywasz naciągaczem, bo to on robił testy. Masz coś do udowodnienia to udowodnij bo na razie robisz problem tam gdzie go w ogóle nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 7 minut temu, grajon napisał(a): Piszesz na forum z portalu którego też testy wstawiłem co oznacza że Oktabę nazywasz naciągaczem, bo to on robił testy. Masz coś do udowodnienia to udowodnij bo na razie robisz problem tam gdzie go w ogóle nie ma. Z tego co się orientuję to jeszcze wolno pisać prawdę. Gucio mnie interesuje jakie kto robił testy i kto mu za nie płacił. Ja widzę na swoich kompach i swoich prockach prawdę i nie muszę się wspomagać czyimś testem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikogth Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 51 minut temu, Grolshek. napisał(a): Znaczy chcesz wymienić 7600 na 7700? Bez sensu jeśli tak. Aaa widzę kolega naganiacz-jutiuber. Szanuję za konsekwencję. Jakby mi płacili to też bym dobrze testy robił. Nie chcę wymieniać. Składam od "nowa" następny PC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) 12 minut temu, mikogth napisał(a): Nie chcę wymieniać. Składam od "nowa" następny PC. No ja nie jestem do końca zadowolony.Procek jest szybki ale gorący jak diabli. Poprzedni 7500F kilkanaście stopni mniej miał. Gdyby nie 772pln na Ali to bym polecił jednak coś innego. Za standardową cenę wziąłbym jednak 9600X. Edytowane 13 Kwietnia przez Grolshek. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikogth Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 6 minut temu, Grolshek. napisał(a): No ja nie jestem do końca zadowolony.Procek jest szybki ale gorący jak diabli. Poprzedni 7500F kilkanaście stopni mniej miał. Gdyby nie 772pln na Ali to bym polecił jednak coś innego. Za standardową cenę wziąłbym jednak 9600X. Ja chce 7700 a nie 7700X. Najtaniej 9700X to mniej niż 1400zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 7 minut temu, mikogth napisał(a): Ja chce 7700 a nie 7700X. Najtaniej 9700X to mniej niż 1400zł. Przecież mówię że mam 7700. Szybki i gorący. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikogth Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia Teraz, Grolshek. napisał(a): Przecież mówię że mam 7700. Szybki i gorący. Spoko. I tak uzyje AIO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikogth Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 14 godzin temu, Grolshek. napisał(a): No ja nie jestem do końca zadowolony.Procek jest szybki ale gorący jak diabli. Poprzedni 7500F kilkanaście stopni mniej miał. Gdyby nie 772pln na Ali to bym polecił jednak coś innego. Za standardową cenę wziąłbym jednak 9600X. A ew. wolałbyś 9600X (5-rdzeniowy) niż 7700 (7-rdzeniowy) w połączeniu z RX 9070(XT), ew. płyta B650/B850? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 14 godzin temu, Grolshek. napisał(a): No ja nie jestem do końca zadowolony.Procek jest szybki ale gorący jak diabli. Poprzedni 7500F kilkanaście stopni mniej miał. Ryzen 7700 (bez X) taki gorący? Jeżeli on ma takie same limity jak 7500f (PPT 88W), to by znaczyło, że 7500f pobiera tak mało, że do limitów nawet nie dobija. 14 godzin temu, mikogth napisał(a): Spoko. I tak uzyje AIO To nie jest takie proste, jeśli barierą jest transfer ciepła między rdzeniem a IHS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikogth Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, Kyle napisał(a): Ryzen 7700 (bez X) taki gorący? Jeżeli on ma takie same limity jak 7500f (PPT 88W), to by znaczyło, że 7500f pobiera tak mało, że do limitów nawet nie dobija. To nie jest takie proste, jeśli barierą jest transfer ciepła między rdzeniem a IHS. Ja już mam 7600. Teraz chce złożyć 2 PC ale albo wezmę 7700 + 9070XT, albo 9600X/9700X + 9070XT albo 14600K + 5070. A ew sens jest brania 7600X3D? Edytowane 14 Kwietnia przez mikogth Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 3 godziny temu, Kyle napisał(a): Ryzen 7700 (bez X) taki gorący? Jeżeli on ma takie same limity jak 7500f (PPT 88W), to by znaczyło, że 7500f pobiera tak mało, że do limitów nawet nie dobija. To nie jest takie proste, jeśli barierą jest transfer ciepła między rdzeniem a IHS. No na 5200MHz i 1,17V w Prime95 wciąga 133W i wtedy na AiO 360mm ma 95 stopni. 7500F na takim samym woltażu i mhz oraz powietrznym StormyX z Fluctusem miał 83 stopnie. Dla mnie kolosalna różnica. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 56 minut temu, Grolshek. napisał(a): No na 5200MHz i 1,17V w Prime95 wciąga 133W Sądziłem, że rozmawiamy o procesorach używanych na standardowych ustawieniach (zgodnych ze specyfikacją). Bo to, że się ten CPU gotuje przy 133W (a jest to model 1 chipletowy) to mnie nie dziwi. Przy 88W PPT (=64W/chiplet) powinno być znacznie chłodniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...