szymaa Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia Cześć, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad małym upgrade'm komputera. Jest on wykorzystywany do grania, ale również do streamowania i montażu filmów. W chwili obecnej komputer potrafi "zrobotyzować" odtwarzany dźwięk. Raz na jakiś czas pojawia się delikatne ścięcie. Uzyskałem informację, że czas już na wymianę pasty na procesorze. Czy ktoś z Was może to potwierdzić? Mój obecny setup wygląda następująco: Płyta główna: asrock fatal1ty b450 gaming k4 Procesor: Ryzen 5 5600 Chłodzenie procesora: Fortis 3 RAM: PATRIOT 2X8GB DDR4 3200MHZ Dysk: 2x SSD 500GB Grafika: RTX 3080 TUF GAMING 10GB Zasilacz: ENDORFY SUPREMO FM5 1000W 80 Plus Gold Obudowa: SilentiumPC Signum SG7V TG Zdaję sobie sprawę, że wąskim gardłem jest tutaj głównie procesor, ale niestety nie jestem w stanie zainwestować więcej niż 600 zl. Idąc dalej. Nie wiem czy w ogóle będzie miało to jakikolwiek sens i czy realnie przełoży się na jakąkolwiek wydajność. Stąd proszę o doradztwo przy wyborze: 1) Dysk M2 1TB 2) RAM 32GB - Czy wymiana z obecnego RAMu zmieni cokolwiek pod kątem wydajności? 3) Chłodzenie procesora / wentylatory na obudowie - podczas intensywnego grania cała jednostka potrafi nieźle się podgrzać. Chciałbym usprawnić trochę chłodzenie. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2 godziny temu, szymaa napisał(a): Uzyskałem informację, że czas już na wymianę pasty na procesorze. Czy ktoś z Was może to potwierdzić? Zacznij od kontroli temperatury (odpal Cinebench multicore i sprawdź max temperatury ... następnie OCCT w trybie grzejącym GPU i CPU i analogicznie sprawdź temperatury). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymaa Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2 godziny temu, Pan Ranking napisał(a): Cześć, Wymiana pasty termicznej to dobry pomysł, jeśli procesor się przegrzewa – może to rozwiązać problem z "zrobotyzowanym" dźwiękiem i zacinaniem. Więcej pamięci i miejsca na dane plus lepsze chłodzenie to zauważalny skok wydajności, wieć uważam że ten upgrade jest warty swojej ceny. Ram ma wpływ na wydajność komputera przy graniu, streamowaniu czy edycji filmów, więc to ulepszenie poprawi działanie sprzętu. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało 😉 W takim wypadku jakie podzespoły najlepiej wybrać? Jaki dysk i jakie kości RAM? 2 godziny temu, Kyle napisał(a): Zacznij od kontroli temperatury (odpal Cinebench multicore i sprawdź max temperatury ... następnie OCCT w trybie grzejącym GPU i CPU i analogicznie sprawdź temperatury). Jeśli chodzi o temperatury. Komputer nie przegrzewa się. Po prostu mam wrażenie że cyrkulacja powietrza jest słaba w mojej jednostce. Mam sporadycznie problemy z zasilaniem kontrolera wiatraków. Muszę zmieniać porty sata bo inaczej wiatraki potrafią się nie odpalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...