bladzio Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 no więc nadchodzi dzien kiedy trzeba bedzie rozstac sie z moim starym, wsluzonym kompem i przesiasc sie na .... no własnie . przez ten czas udalo mi pozbierac sie z kasa i mam na kompa max 4 tys i ani grosza wiecej . no wiec zlozylem sobie taki zestaw co o nim sadzicie ( tylko nie kluccie sie ze AMD lepsze itd tylko dajcie uzasadnione propozycje ) : p4 2 4 800fsb , abit ic 7 , 2x256 corsarze 400mhz, WD caviar 8 mb cache 80 gb , radek 9700pro , combo liteona , zasilka 420 wat chieftec , i jakas fajana buda. mimo mojej sympati do AMD to bardziej sie sklaniam ku p4 jednak p4 to p4 ale nie przekreslam amd . czekam na wasze propozycje....odnośnie ww cfg i propozycje cfg pod AMD do max 4 tys ( nie mowcie tylko ze 4 tys to za malo napewno starczy poniwasz tego radka bede mial od kumpla za niecały 1000 zl :D ) dzieki za wszystkie propozycje :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beavis Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Ja na twoim miejscu bralbym osobno DVD i CD-RW that's all :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 przemysle to , czekam na dalsze odpowiedzi na posta 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Również wziąłbym DVD i CD-RW osobno, a oprócz tego to może jakieś dobre bloki wodne (CPU, GPU, NB) i reszta do WC zestawu wtedy nie pozostaje nic innego jak ostry O/C :twisted: Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 napewno w przyszlosci mam zamiar podkrecac ten prcek ( do tego bedzie mi potrzebne pozadne WC ) ale o tym sie pomysli w przyszlosci , aha i tu mam jeszcze jedno pytanie czy na ww zestawie soko bedzie mozna pokrecic tego pentka ?? mam niewielkie doswiadczenie w podkrecaniu procesorow intela , ale mam okzaje kupna tego zestawu za ok 4 tys normalnie mnie by on wyniosl okolo 5 tys z hakiem , dlatego mimo ze jestem zwolennikiem amd bardziej sklaniam sie ku p4 , no chyba ze ktos mnie tu zaskoczy jakims super zestawem pod amd :D czekam na wasze sugestie .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 tak samo radzilbym napedy osobno i dodatkowo radzilbym zamiast 2x256 1x512 ram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 hmmm moze nie zauwazyles ale ta plyta obsluguje dul DDr :D no chyba ze miales na mysli dokupienie drugiej kosci za jakis czas ( ale ten wariant odpada ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Ja na twoim miejscu bralbym osobno DVD i CD-RW that's all :)zgadzam sie z przedmówcą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 a co do cfg ww sie tez zgadzasz czy zmienilbys cos bo jak narazie ten temat mi przypomina "ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> combo czy oddzielnie dvd i nagrywarke " a przecierz nie oto pytam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 hmmm moze nie zauwazyles ale ta plyta obsluguje dul DDr :D no chyba ze miales na mysli dokupienie drugiej kosci za jakis czas ( ale ten wariant odpada )Jesli chcesz Duala to kup 2x512. Inaczej np. za rok bedziesz mogl miec probem ze sprzedarza kosci 256. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 no stary spoko zestaw tylko to combo..?daruj sobie.myśle,że jak to wezmiesz będziesz zadowolony, ja sam sie powoli przymierzam do upgradu na tą wlaśnie płytke.jak podzialasz troche daj znać jak to chula.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 wiecie chyba mnie zescie przekonali co do kupna oddzielnie nagrywarki i dvd , co do pamieci to niestety bede musial sie zadowolic 2x 256 i najprawdopodobniej beda to hyperyxy cl2 lub corsairy cl2,5 , moze w pszyszlosci zmienie niestety przy takim zestawie troche ograniczaja finanse (ww zestaw wyniesie mnie prawie rowniuenkie 4 tys ) , jeszcze jedno mnie pytanie dreczy a mianowicie jaki jest dzwiek na tym centerwodzie?? szkoda ze na platformach p4 nie ma sound storma :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Nie jestem pewien ale chyba Realtek ALC650.Na wiekszości płytach Abita jest ta dżwiękówka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Wrzucam ci cały opis tej płyty: Standard ATX Chipset Intel 82875P + ICH5R Obsługiwane procesor Intel Pentium 4, Intel Celeron (włącznie z obsługą technologi Hyper-Threading) FSB (taktowanie) 100/133/200MHz efektywnie 400/533/800MHz Slot CPU Socket 478 Sloty pamięci 4x DIMM DDR 400 (dwukanałowy kontroler pamięci) Slot AGP 8x/4x Slot PCI 5 USB 4xUSB 2.0 z możliwością rozszerzenia do 8 (dwa podwójne gniazda na płycie) Zintegrowana karta m RealTek ALC650 6-cio kanałowa zgodna z AC97 Interfejsy 2xPS/2, 1xport równoległy(LPT), 1xport szeregowy (COM), 2xTOSLINK, 1xIEEE1394, 4xUSB, 1xRJ-45, wy/w audio, we mic, 1xFDD, 2xIDE ATA100, 2xSerial ATA, na dodatkowym śledziu: 2xUSB, 2xIEEE1394 Wymiary 305x244mm Informacje dodatkowe W komplecie: taśmy IDE i FDD, 2xkable Serial ATA, 2xprzejściówki zasilania do napędów z interfejsem Serial ATA, instrukcja, sterowniki na CD i dyskietce (do kontrolera Serial ATA), maskownica szczelin miedzy portami do obudowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 dzieki . a co sadzisz o tej plycie bedzie git do OC ( w przyszlosci bede napewno WC a jak WC to = high OC :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Znając Abita to nie powinieneś narzekać,chociaż czasem zdarzają im sie wpadki.Nie testowałem jej jeszcze więc nic ci nie powiem o O/C.Czekam na wrażenia.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Ja bym wziął osobno napędy i zamiast tego P4 2,4 jakiegoś AthlonaXP 2800+(Barton FSB 333 512kB cache) ( ta sama cena) ale to ja bym tak robił ,ty zrobisz jak uważasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 lukasrz uzasadnij dlaczego amd a nie p4 , bo jak narazie to taka wypowiedz nie zmienia mi pogladaow . jak narazie wiecej przemawia za p4 chocby np athlony sie wiele wiecej grzeja i trzeba by do ceny tego bartka dodac 200 zl na dobre chlodzenie , ale czekam na dalsze propozycje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 lukasrz uzasadnij dlaczego amd a nie p4 , bo jak narazie to taka wypowiedz nie zmienia mi pogladaow . jak narazie wiecej przemawia za p4 chocby np athlony sie wiele wiecej grzeja i trzeba by do ceny tego bartka dodac 200 zl na dobre chlodzenie , ale czekam na dalsze propozycje Nie przesadzaj,wystarczy wentyl za 50zł i na takim w stersie będziesz miał max 57C,A tak apropo grzania się P4 znajoma ma Pentium 4 2,66 i wentyl za jakies 120zł i temp. procka w stresie wynosi max 65C. To sobie prównaj , Pentiumy 4 też się grzeją tak samo jak Athlon. według mnie ogólna wydajnosć Bartona 2800+ z 512KB cache i FSB 166 jest zdecydowanie wyższa niż Pentium 4 2,4Ghz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 temperatura amdeka i pentiuma przy takich zegarach będzie podobna czyli raczej wysoka jedyna róznica to taka,że pentium lepiej znosi te rzeczy ze względu na swoją budowę z aemdekiem musisz poprostu obchodzić się delikatniej bo może się uszkodzić.Coolerka nie musisz kupować za góre kasy w cenie 30-60zł jest spory wybór np: Tytan (2800+/) cichy kulkowy (TTC-D5TB/CU) lub:CoolerMaster AMD Duron/Athlon-do 2600+ , Intel Pentium III/Celeron - do 1.6 GHz. Rotacja 4800 obr/min. Przepływ powietrza 23.3 CFM Głośność 33 dB(A) Opis Zasilanie 12 V DC, wymiary: radiator - 80 x 60 x 44.5, wentylator - -60 x 60 x 13 mm. Zalecany przez AMD. Jeżeli wybierzesz stabilne mobo to obydwie platformy gwarantują ci wysoką wydajność a różnice będą sie przechylać dopiero w benchmarkach na korzyść jednej lub drugiej.Podsumowując powiem ci tak: jeżeli lubisz bawić sie w ostre O/C weż intela jeśli coś nie wyjdzie większa szansa,że nic nie uszkodzisz ,jeżeli chcesz ciut podkręcić i zbytnio nie "grzebać" w kompie bierz śmiało aemdeka. Zawsze oczywiście możesz na ostro ale zawsze licz sie z czymś nieprzyjemnym i nie zapomnij o dobrych pamiątkach i zasilaczu... :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Nie namawiam cię na AMD, bo wiem, że taki Intelek, to wypas sprzęt (ech, fsb 800 i do tego jeszcze DualDDR:D), ale dam Ci tu mały zestawik : - Epox 8RDA3+ 480zł - Athlon XP 2500+ FSB 333 Barton 512 KB cache 450zł - np. Igloo 2500 Pro lub non Pro(jeśli jeszcze gdzieś jest) 80zł - 2x TwinMOS 400Mhz 512MB 2x420zł - Caviar 80 GB 8 MB cache 400zł - zasilka 420 wat chieftec 300zł - Lite-ON 52x32x52x 200zł - DVD-ROM Pioneer 16x (tacka) 180zł - Radek ok. 1000zł Wychodzi coś koło 4300zł, ale nie wiem ile kosztuje dokładnie ten Radek, więc może będzie mniej. Do tego jeszcze buda. Można by tu jeszcze troszkę oszczędzić i miałbyś 1024 RAM'u. Ale oczywiście to twój wybór, jak będziesz brał PIV, to nie oszczędzaj na pamięciach, tylko kup 2x256, najlepiej, żeby poszły na DDR 500 :D To jest coś, fsb 1000Mhz :D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 co do pamieci to niestety mam wybor miedzi trzema : corsairy 256/400cl2,5, kingstony hyperyxy 256/400 cl2 , i zwykle kingstony 400 ktore chyba jednak odpadaja , najbardziej sklaniam sie ku hyperyxom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...