Skocz do zawartości
Maverick799

Monitor AOC 165 Hz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Może pytanie będzie banalne ale czy zostawiać monitor ustawiony przy odświeżeniu 165 hz czy zmniejszyć do 144 hz? Karta graficzna rtx 4070 super. Monitor głównie pod gry forza horizon 5 cyberpunk 2077 minecraft itp. Podłączony kablem display port włączony Gsync. Pytam bo do tej pory miałem podłączony kablem hdmi 60 hz obraz czasami pływał podczas ruchu. Teraz chodzi super płynie. Ale czytałem że bardzej męczy się karta mogą powstawać rozrywania obrazu itp. Podobno warto włączyć w panelu i NVidia low letrncy? Ograniczyć klatki do 162 lub 141? Tylko nie bardzo wiem jak. Co warto włączyć wyłączyć czy zostawić na 165.hz Kiedy i czy warto włączać dlls i framerate? Zauważyłem że przy 165 hz 2k ustawienia Extreme wysokie podczas dlls plus frame obciążenie GPU jest mniejsze 70 80 procent a bez tej funkcji wzrasta do 99%. FraneTime w granicach 165 ale 1% low 30 fps. Z filmów na yt typu stilgar wynika żeby mieć więcej fps a mniejsze obciążenie karty nawet kosztem fps co wpływa na stabilność pracy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. włącz DLSS i generację klatek w grach. Czy włącznie tego sztucznie podbija fps kosztem jakości w grach? I dlaczego zużycie procesora jest mniejsze z tą opcją? Pozatym chyba nie każda gra obsługuje dlss. Muszę sprawdzić jeacze obciążenie GPU na 144 hz bez dlss plus bez tego generatorq klatek. Ogólnie low latncy z tego co oglądałem czytałem służy żeby fps karty nie wychodziło poza odświeżanie monitora. W 165 hz przy takich grach raczej nie wyjdą Przy 144 hz trzeba było by sprawdzić. Pozatym spadek jakoś tam fps kosztem lepszej temperatury stabilność. Ale musiał bym to przetestować. Głównie chodzi mi o to że różnica między 165 hz a 144 hz jest raczej nie zauważalna. BYC MOŻE ma to korzystniejszy wpływ mniejsze obciążenie GPU niższe temperatury karty i może wiele wicej. Dlatego może warto używać 144 hz. 

Edytowane przez Maverick799

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilość fps obniżasz w ustawieniach karty graficznej. Klikasz prawym klawiszem myszy i z menu podręcznego wybierasz panel sterowania nividia. Potem dajesz na zmiana rozdzielczości i tam zmieniasz ilość fps. Ja mam dane na 120hz bo nie widzę sensu żeby karta się bardziej męczyła. Co prawda różnica jak dla mnie jest zauważalna między 120hz, a 165hz ale nie na tyle żeby męczyć kartę graficzną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyjaśnienie. Choć do końca nie bardzo rozumiem te odświeżanie. Jak dla mnie nawet gdbym miał monitor 240 hz to karta i tak nie da więcej fps niż fizycznie może. Tym bardziej w jakiś wymagających grach. Ale na pewno jeśli chodzi o płynność ruchu przejście z 60 przez gsync i display port zrobiło ogromną różnice. Moje odczucia sa takie że 144 hz jest wystarczające jeśli chodzi o płynność ruchu w większości gier. Nie mówię o jakiś esportowych. Dlatego po co te całe blokowanie klatek i zastanawianie się co ustawiać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw sobie wszystko zgodnie z zaleceniami: blurbusters

Odświeżanie monitora Gsync, możesz ustawić na każde, z obsługiwanych.

Jeśli chcesz, to ustaw w systemie, w ustawieniach wyświetlacza, na np. 144Hz, tak samo ustaw w panelu kontrolnym nVidia. W grach/aplikacjach 3d, wybieraj także takie samo odświeżanie, jeśli gra na to pozwala.

W panelu kontrolnym nVidia, ustaw Gsync na włączony/enabled.

W panelu nVidia, ustaw maksymalną ilość FPS na kilka klatek poniżej wybranego odświeżania, tu np. 141.

Do tego, Vsync w panelu kontrolnym nVidia, ustaw na włączony/enabled.

(Przełacznik Vsync z panelu/sterownika zmienia swoją funkcję przy aktywnym Gsync/Freesync!)

Vsync w grach/aplikacjach 3d zawsze na wyłączony/disabled.

W ten sposób masz brak tearingu i najniższe latency/lag przy aktywnym Gsync/Freesync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, pitol321 napisał(a):

Ustaw sobie wszystko zgodnie z zaleceniami: blurbusters

Odświeżanie monitora Gsync, możesz ustawić na każde, z obsługiwanych.

Jeśli chcesz, to ustaw w systemie, w ustawieniach wyświetlacza, na np. 144Hz, tak samo ustaw w panelu kontrolnym nVidia. W grach/aplikacjach 3d, wybieraj także takie samo odświeżanie, jeśli gra na to pozwala.

W panelu kontrolnym nVidia, ustaw Gsync na włączony/enabled.

W panelu nVidia, ustaw maksymalną ilość FPS na kilka klatek poniżej wybranego odświeżania, tu np. 141.

Do tego, Vsync w panelu kontrolnym nVidia, ustaw na włączony/enabled.

(Przełacznik Vsync z panelu/sterownika zmienia swoją funkcję przy aktywnym Gsync/Freesync!)

Vsync w grach/aplikacjach 3d zawsze na wyłączony/disabled.

W ten sposób masz brak tearingu i najniższe latency/lag przy aktywnym Gsync/Freesync

A jak nie ustawie nic zostawię 165 hz? Zwykły użytkownik pewnie nawet nic nie ustawia. 

To według ciebie ustawiać na 141 z tymi ustawieniami co napisałeś czy 165? Nie zauważyłem żadnego rozrywanaia obrazu? Dlaczego miało by to występować na 165 czy 144 hz? Chyba że nie wiem jak to wygląda. Czy jak ustawie 144 hz i ograniczę fps to w niektrych mniej wymagających grach np minecraft to tylko przykład ograniczy mi to fps bo pewnie tak? Nie rozumiem tego punktu. 

Przełacznik Vsync z panelu/sterownika zmienia swoją funkcję przy aktywnym Gsync/Freesync!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest do przeczytania na stronie Blurbusters, działanie Vsync enabled w sterowniku/panelu także - nie wymusza on już stałej synchronizacji, ponieważ masz już aktywny Gsync/Freesync w sterowniku/panelu nVidia.

Co do samej synchronizacji monitora, Gsync/FreeSync, to działa ona w pełnym wspieranym zakresie odświeżania. Najczęściej jest to, od ok. 30Hz, do maksymalnego wspieranego przez monitor, czyli w Twoim wypadku 165Hz. Freesync często zaczyna działać, od dopiero ok. 40Hz.

Dlatego napisałem, że możesz wybrać dowolne odświeżanie, wspierane przez Twój monitor.

Czyli jeśli chciałeś 144, to takie odświeżanie ustaw. Jak chcesz 165, to takie odświeżanie sobie ustaw, a jak chcesz  120 czy 100 to... już wiesz.

Tylko, maksymalny FPS w panelu nVidia, powinien być zablokowany, kilka FPS poniżej wybranego odświeżania, stąd 141 przy 144, czy 162 przy 165, albo 97 przy 100.

Taka blokada, zapewnia najniższe opóźnienie w wyświetlanym obrazie, najniższe latency/lag, nie ma nic wspólnego z tearingiem obrau, gdyż to załatwia już sam Gsync/Freesync i ustawienie Vsync w sterowniku na enabled i w grze/aplikacji 3d na disabled.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi