Maverick799 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia Witam. Może pytanie będzie banalne ale czy zostawiać monitor ustawiony przy odświeżeniu 165 hz czy zmniejszyć do 144 hz? Karta graficzna rtx 4070 super. Monitor głównie pod gry forza horizon 5 cyberpunk 2077 minecraft itp. Podłączony kablem display port włączony Gsync. Pytam bo do tej pory miałem podłączony kablem hdmi 60 hz obraz czasami pływał podczas ruchu. Teraz chodzi super płynie. Ale czytałem że bardzej męczy się karta mogą powstawać rozrywania obrazu itp. Podobno warto włączyć w panelu i NVidia low letrncy? Ograniczyć klatki do 162 lub 141? Tylko nie bardzo wiem jak. Co warto włączyć wyłączyć czy zostawić na 165.hz Kiedy i czy warto włączać dlls i framerate? Zauważyłem że przy 165 hz 2k ustawienia Extreme wysokie podczas dlls plus frame obciążenie GPU jest mniejsze 70 80 procent a bez tej funkcji wzrasta do 99%. FraneTime w granicach 165 ale 1% low 30 fps. Z filmów na yt typu stilgar wynika żeby mieć więcej fps a mniejsze obciążenie karty nawet kosztem fps co wpływa na stabilność pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverick799 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia (edytowane) Ok. włącz DLSS i generację klatek w grach. Czy włącznie tego sztucznie podbija fps kosztem jakości w grach? I dlaczego zużycie procesora jest mniejsze z tą opcją? Pozatym chyba nie każda gra obsługuje dlss. Muszę sprawdzić jeacze obciążenie GPU na 144 hz bez dlss plus bez tego generatorq klatek. Ogólnie low latncy z tego co oglądałem czytałem służy żeby fps karty nie wychodziło poza odświeżanie monitora. W 165 hz przy takich grach raczej nie wyjdą Przy 144 hz trzeba było by sprawdzić. Pozatym spadek jakoś tam fps kosztem lepszej temperatury stabilność. Ale musiał bym to przetestować. Głównie chodzi mi o to że różnica między 165 hz a 144 hz jest raczej nie zauważalna. BYC MOŻE ma to korzystniejszy wpływ mniejsze obciążenie GPU niższe temperatury karty i może wiele wicej. Dlatego może warto używać 144 hz. Edytowane 15 Kwietnia przez Maverick799 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia Ilość fps obniżasz w ustawieniach karty graficznej. Klikasz prawym klawiszem myszy i z menu podręcznego wybierasz panel sterowania nividia. Potem dajesz na zmiana rozdzielczości i tam zmieniasz ilość fps. Ja mam dane na 120hz bo nie widzę sensu żeby karta się bardziej męczyła. Co prawda różnica jak dla mnie jest zauważalna między 120hz, a 165hz ale nie na tyle żeby męczyć kartę graficzną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverick799 Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia Dzięki za wyjaśnienie. Choć do końca nie bardzo rozumiem te odświeżanie. Jak dla mnie nawet gdbym miał monitor 240 hz to karta i tak nie da więcej fps niż fizycznie może. Tym bardziej w jakiś wymagających grach. Ale na pewno jeśli chodzi o płynność ruchu przejście z 60 przez gsync i display port zrobiło ogromną różnice. Moje odczucia sa takie że 144 hz jest wystarczające jeśli chodzi o płynność ruchu w większości gier. Nie mówię o jakiś esportowych. Dlatego po co te całe blokowanie klatek i zastanawianie się co ustawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia Ustaw sobie wszystko zgodnie z zaleceniami: blurbusters Odświeżanie monitora Gsync, możesz ustawić na każde, z obsługiwanych. Jeśli chcesz, to ustaw w systemie, w ustawieniach wyświetlacza, na np. 144Hz, tak samo ustaw w panelu kontrolnym nVidia. W grach/aplikacjach 3d, wybieraj także takie samo odświeżanie, jeśli gra na to pozwala. W panelu kontrolnym nVidia, ustaw Gsync na włączony/enabled. W panelu nVidia, ustaw maksymalną ilość FPS na kilka klatek poniżej wybranego odświeżania, tu np. 141. Do tego, Vsync w panelu kontrolnym nVidia, ustaw na włączony/enabled. (Przełacznik Vsync z panelu/sterownika zmienia swoją funkcję przy aktywnym Gsync/Freesync!) Vsync w grach/aplikacjach 3d zawsze na wyłączony/disabled. W ten sposób masz brak tearingu i najniższe latency/lag przy aktywnym Gsync/Freesync. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverick799 Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 3 godziny temu, pitol321 napisał(a): Ustaw sobie wszystko zgodnie z zaleceniami: blurbusters Odświeżanie monitora Gsync, możesz ustawić na każde, z obsługiwanych. Jeśli chcesz, to ustaw w systemie, w ustawieniach wyświetlacza, na np. 144Hz, tak samo ustaw w panelu kontrolnym nVidia. W grach/aplikacjach 3d, wybieraj także takie samo odświeżanie, jeśli gra na to pozwala. W panelu kontrolnym nVidia, ustaw Gsync na włączony/enabled. W panelu nVidia, ustaw maksymalną ilość FPS na kilka klatek poniżej wybranego odświeżania, tu np. 141. Do tego, Vsync w panelu kontrolnym nVidia, ustaw na włączony/enabled. (Przełacznik Vsync z panelu/sterownika zmienia swoją funkcję przy aktywnym Gsync/Freesync!) Vsync w grach/aplikacjach 3d zawsze na wyłączony/disabled. W ten sposób masz brak tearingu i najniższe latency/lag przy aktywnym Gsync/Freesync A jak nie ustawie nic zostawię 165 hz? Zwykły użytkownik pewnie nawet nic nie ustawia. To według ciebie ustawiać na 141 z tymi ustawieniami co napisałeś czy 165? Nie zauważyłem żadnego rozrywanaia obrazu? Dlaczego miało by to występować na 165 czy 144 hz? Chyba że nie wiem jak to wygląda. Czy jak ustawie 144 hz i ograniczę fps to w niektrych mniej wymagających grach np minecraft to tylko przykład ograniczy mi to fps bo pewnie tak? Nie rozumiem tego punktu. Przełacznik Vsync z panelu/sterownika zmienia swoją funkcję przy aktywnym Gsync/Freesync!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia Wszystko jest do przeczytania na stronie Blurbusters, działanie Vsync enabled w sterowniku/panelu także - nie wymusza on już stałej synchronizacji, ponieważ masz już aktywny Gsync/Freesync w sterowniku/panelu nVidia. Co do samej synchronizacji monitora, Gsync/FreeSync, to działa ona w pełnym wspieranym zakresie odświeżania. Najczęściej jest to, od ok. 30Hz, do maksymalnego wspieranego przez monitor, czyli w Twoim wypadku 165Hz. Freesync często zaczyna działać, od dopiero ok. 40Hz. Dlatego napisałem, że możesz wybrać dowolne odświeżanie, wspierane przez Twój monitor. Czyli jeśli chciałeś 144, to takie odświeżanie ustaw. Jak chcesz 165, to takie odświeżanie sobie ustaw, a jak chcesz 120 czy 100 to... już wiesz. Tylko, maksymalny FPS w panelu nVidia, powinien być zablokowany, kilka FPS poniżej wybranego odświeżania, stąd 141 przy 144, czy 162 przy 165, albo 97 przy 100. Taka blokada, zapewnia najniższe opóźnienie w wyświetlanym obrazie, najniższe latency/lag, nie ma nic wspólnego z tearingiem obrau, gdyż to załatwia już sam Gsync/Freesync i ustawienie Vsync w sterowniku na enabled i w grze/aplikacji 3d na disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverick799 Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia Mam pytanie o opcje wyjściowa głębia kolorów bpc czyli 10 bit. Według stilgara w panelu nvidia można zmienić z 8 na 10 bit. Miałem ustawione na 8 bit systemowo zmieniłem na 10 bit nvidia. Mam monitor aoc 27g2s. W specyfikacji monitor ma 10 bit panel. Ale jak wpisuje w Google to raz wychodzi mi że obsługuje natywne 10 bit a raz że nie obsługuje natywne 10 bit tyko przez interpelację. Zastanawiam się teraz czy wrócić spowrotem do 8 bit? Podobno jeśli monitor nie obsługuje 10 bit obraz może wyglądać gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia No to skoro wyczytałeś, że może wyglądać gorzej, to sprawdź własnym narządem wzroku, czy w Twoim wypadku tak jest i zdecyduj się na któreś ustawienie. Ja zawsze ustawiam, w panelu kontrolnym nVidia, 10bit głębie kolorów (o ile jest dostępna) i nawet nie przyszło mi do głowy, aby szukać w necie, czy to wsparcie natywne wyświetlacza, czy wymuszenie ze sterownika. Widzimy przecież, co ustawiamy i czy ma to negatywny wpływ, na wyświetlany obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverick799 Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia Może i tak. Ale czy to określisz wzrokiem to nie jestem pewien. Różnica jest taka że 8 bit wyświetla 16.7 mil kolorów a 10 bit 1.3 miliarda. Poprawia to przejścia tonalne gradienty i czerń. Jednak musi być 10 bit monitor i obsługiwać to karta. W przeciwnym razie mogą powstać przekłamnia wyblakłe. Ale nie wiem czy jest az tak dokładnie sprawdzić to wzrokowo. Bardziej widać różnicę przy obrócę zdjęć czy grafiki. Może ktoś kto ma większą widzę na ten temat może się wypowie. Jak to sie przekłada na gry. Teoretycznie 10 bit panele powinny dostarcz wicej szczegółów. Pod warunkiem odpowiedniego monitora i karty. Moja karta rtx 4070 super spełnia ten warunek. Monitor aoc 27 g2s niby 10 bit panel ale nie koniecznie może spełniać. Trzeba by zrobić większe porównanie zaczynając od tablic testowych zdjęci skończywszy na grach. Może jakaś różnice by się dostrzegło. Za dużo się rozpisałem. W panelu nVidia, ustaw maksymalną ilość FPS na kilka klatek poniżej wybranego odświeżania, tu np. 141. Do tego, Vsync w panelu kontrolnym nVidia, ustaw na włączony/enabled. (Przełacznik Vsync z panelu/sterownika zmienia swoją funkcję przy aktywnym Gsync/Freesync!) Vsync w grach/aplikacjach 3d zawsze na wyłączony/disabled. W ten sposób masz brak tearingu i najniższe latency/lag przy aktywnym Gsync/Freesync Wracając do tego w panelu nvidia ustaw max fps Jest szczę bo pamiętam usuwam min fps Sa takie same linijki. Może do końca dalej tego nie rozumie. Ale jak ustanie fps na 162 hz i w panelu nvidia Vsync na włączany. To podczas np tej dziscinej gry minecraft w którą gra moj syn klatki nie idą więcej niz te 162 hz. A on mówił mi że mam to wyłączyć bo osiągnął 1500 czasmi nawet 2000 fps. Czyli akurat ta śmieszna gra generuje dużo klatek a po tym zablokowaniu jest wstawiona blokada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia Właśnie o to chodzi, by ograniczyć ilość fps. Jak mam więcej fps niż wyświetla monitor to ... mam gorszą płynność. No i po co 1500fps w takiej grze jak minecraft? Tylko GPU (i CPU) się grzeje, a płynność pewnie gorsza niż 162fps@162Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 21 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) 7 godzin temu, Maverick799 napisał(a): ... 1. - W panelu nVidia, ustaw maksymalną ilość FPS na kilka klatek poniżej wybranego odświeżania, tu np. 141. 2. - Do tego, Vsync w panelu kontrolnym nVidia, ustaw na włączony/enabled. (Przełacznik Vsync z panelu/sterownika zmienia swoją funkcję przy aktywnym Gsync/Freesync!) 3. - Vsync w grach/aplikacjach 3d zawsze na wyłączony/disabled. 4. - W ten sposób masz brak tearingu i najniższe latency/lag przy aktywnym Gsync/Freesync Wracając do tego w panelu nvidia ustaw max fps 5. - Jest szczę bo pamiętam usuwam min fps Sa takie same linijki. Może do końca dalej tego nie rozumie. ... To nie są takie same linijki. 1. - To jest ustawienie w panelu kontrolnym, które blokuje maksymalną ilość FPS generowaną przez kartę. Te kilka FPS, poniżej wybranego odświeżania monitora jest po to, aby opóźnienia (Latency) w wyświetlanym obrazie były najniższe. 2. - To jest także ustawienie z panelu kontrolnego. W przypadku monitora bez Gsync/Freesync, ustawienie Vsync na włączony/enabled, aktywuje po prostu stałą synchronizację do wybranego odświeżania monitora. Jeśli masz monitor Gsync/Freesync, ustawienie to zmienia sposób swojego działania (mimo braku zmian w jego opisie). Stała synchrozacja nie jest już możliwa, bo masz aktywny Gsync. Ustawienie to, zapewnia synchronizację do maksymalnego wybranego odświeżania i wyłącza się poniżej tej wartości, ponieważ w tedy działa Gsync i synchronizuje odświeżanie zmiennie, do aktualnie generowanego FPS przez kartę. Takie działanie odświeżania właśnie zapewnia nam brak rwania/tearingu obrazu w grach: Jeśli karta w takim wypadku, będzie generować więcej FPS, niż odświeżanie monitora, to monitor wyświetli nam 165Hz. Jeśli karta wygeneruje mniej FPS, to monitor wyświetli nam dokładnie taką samą ilość Hz, jak ilość FPS generowaną przez kartę. Obraz nie będzie rwany, bo każda klatka wyświetlana przez monitor, będzie zgodna z klatką animacji, generowaną przez kartę. 3. - Odnosi się do ustawienia odświeżania/Vsync wewnątrz gry/aplikacji 3d. Ustawienie odświeżania wewnątrz gry jest stałą, niezmienną blokadą (nie jest zależne od aktywacji Gsync w panelu kontrolnym). Jeżeli je aktywujemy, to nasz monitor będzie działał, jak zwykły monitor bez Gsync/Freesync i odświeżanie będzie stałe, do wybranego odświeżania monitora. Jeśli karta w takim wypadku, będzie generować więcej FPS, niż odświeżanie monitora, to monitor wyświetli nam 165Hz. Jeśli karta wygeneruje mniej FPS, to monitor nadal wyświetli nam 165Hz, ale obraz może być rwany, ponieważ w danej wyświetlanej klatce przez monitor, będzie niepełna klatka animacji generowana przez kartę graficzną i reszta poprzedniej wygenerowanej wcześniej klatki animacji. Dlatego wewnątrz gry/aplikacji 3d należy synchronizację ustawić na wyłączoną/disabled. 4. - Odnosi się do całości. Aktywny Gsync. Aktywny Vsync w panelu kontrolnym. Nieaktywny Vsync w wewnętrznych ustawieniach gry/aplikacji 3d. Blokada maksymalnej ilości FPS, generowanej przez kartę, w panelu kontrolnym, na kilka klatek poniżej wybranego odświeżania monitora. = Brak rwania obrazu i niskie opóźnienia. 5. - dodane przez Ciebie nie do końca rozumiem, bo chyba pozjadałeś literki. Na resztę Twojej wypowiedzi i tysiące FPS odpowiedział Ci już Kyle. To, że karta generuje w starej grze tysiące FPS, nie zmienia tego, że nasz monitor nie może wyświetlić więcej klatek, niż jego maksymalne odświeżanie. Tutaj wracamy do sytuacji podobnej jakby nasz monitor nie miał Gsync. Ilość generowanych klatek animacji przewyższa ilość wyświetlaną przez monitor. Mogą powstać rwania obrazu, może także wzrosnąć opóźnienie. A na pewno wzrasta generowane ciepło, hałas i pobierana moc przez komputer. Do tych wszystkich ustawień można napisać jeszcze większy elaborat. Jest wiele zmiennych, ale nie zmieni się to, że takie ustawienia, jak proponują blurbusters, dają najlepsze efekty. Każdy może ustawić sobie cokolwiek, jakkolwiek tylko chce. Nikt nikogo, do niczego, nie zmusza. Jeśli Twój syn chce mieć tysiące niepotrzebych FPS w Minecraft i Tobie to nie przeszkadza lub jest Ci to obojętne, co on sobie tam (dla siebie) ustawia, to tak to zostaw. Wyłączcie Gsync, wyłączcie wszędzie Vsync i nie blokujcie generowanego FPS. Nic nikomu do tego i tyle. Edytowane 21 Kwietnia przez pitol321 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...