Skocz do zawartości
Demirion

Przywrócenie starszej wersji BIOS

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, posiadam płytę główną MSI B450 a pro max. Z racji tego że miałem bardzo starą wersję biosu z 2020 roku postanowiłem zrobić aktualizację do wersji 7B86vMN z 11.04.2025. Niestety to był mój błąd. Zauważyłem że komputer jest niestabilny, wyskakują krytyczne błędy systemu. Przełączyłem profil XMP pamięci GOODRAM najpierw z 3600MHz na 3333MHz a później całkowicie wyłączyłem na 2133 MHz ale nie wiem czy to coś pomoże. Ta płyta chyba nie powinna mieć problemów z obsługą pamięci RAM na takim taktowaniu? Jeśli chciałbym się cofnąć do starszej wersji biosu to wystarczy zainstalować ją tak jak akutalizowałem do najnowszej wersji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z tego co wyczytałem podobno downgrade biosa nie jest zalecany https://forum-pl.msi.com/index.php?threads/b450-gaming-plus-max-downgrade-biosu-i-mały-problem.14219/ 
Nie chciałbym jeszcze bardziej namieszać. Co można jeszcze zrobić w takiej sytuacji oprócz downgradu biosa?

Edytowane przez Demirion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeinstalowywałem i to ze dwa razy bo też myślałem że to wina systemu. Jak przełączyłem z 3600 na 3333 to przez jakiś czas chodził stabilnie aż podczas kolejnego uruchomienia wyświetlił się napis że jest próba naprawy systemu. Później pojawił się niebieski ekran z kodami błędów ale niestety nie zrobiłem zdjęcia. Jak wyświetli się ponownie ten komunikat to podeślę fotę. Chociaż mam nadzieję że na 2133 będzie już chodził stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi