Czerwski Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia Cześć, przymierzam się do złożenia zestawu który będzie mi służył jako komputer domowy / do okazjonalnej pracy - CAD, modele 3d (niespecjalnie skomplikowane), ale bez renderowania (sprzęt do tego mam w biurze). Generalnie na początek chciałem sprawdzić czy w ogóle pomysł ze stacjonarka się sprawdzi, wiec myślałem o tym żeby teraz złożyć coś z mocnym iGPU, co myślę że na moje potrzeby będzie wystarczające, ale żeby w razie potrzeby móc sobie cos rozbudować w przyszłości. Chciałbym uniknąć dużego pudła i przy okazji poeksperymentować (kiedyś dawno i nie prawda składałem sporo ATXow) więc chciałbym pójść w ITX. Wiem że ograniczy to możliwości rozbudowy o której pisałem wcześniej ale nie planuje budować żadnego potwora. Ważna rzeczą jest dla mnie możliwość podpięcia 2ch monitorów i już po wstępnych analizach tego co jest dostępne w ITX widzę że część płyt odpada. Po jakimś wstępnym ogarnięciu tematu w głowie mam coś takiego: Procesor: AMD Ryzen 5 8600G - 799 zł / AMD Ryzen 7 8700G - 1200zł Płyta główna: Gigabyte B650I AX - 759 zł* *Tutaj mam pytanie odnośnie RAMów wg. specyfikacji płyta obsługuje częstotliwości 4400-5200MHz a wartości do 6400MHz są opisane jako (OC). Czy to znaczy że przyjęte poniżej RAMy 6000MHz będą w ogóle obsłużone przez płytę? RAM: Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Venom - 395 zł SSD: Patriot 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe P400 V4 - 235 zł Zasilacz: Fortron VITA BD 650W - 279 zł Obudowa: DeepCool CH170 DIGITAL - 310 zł W sumie ok 2800-3200zł W dużej mierze złożone na bazie waszego zestawu z FAQ zastanawiam się tylko jeszcze na coś powinienem zwrócić uwagę przy zbieraniu elementów do ITX Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 15 minut temu, Czerwski napisał(a): RAM: Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Venom - 395 zł Zasadniczo na to co pisze na płycie czy stronie AMD nie ma się co patrzeć. U mnie na ten przykład 8700g nie działa na w trybie 1:1 w częstotliwości 6000MT/s, bo źle wylosowałem CPU i przez to posiłkuję cię OC do 7800MT/s w trybie 2:1. Ani płyta, ani RAM, ani CPU nie obsługują takich prędkości, a działa. Cytat SSD: Patriot 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe P400 V4 - 235 zł Dysk QLC, unikać. W tej cenie jest P450 lite lub lexar nm710. 25 minut temu, Czerwski napisał(a): co myślę że na moje potrzeby będzie wystarczające, ale żeby w razie potrzeby móc sobie cos rozbudować w przyszłości. To ja bym w takim razie wydał kasę na porządny PSU. Aczkolwiek tu nie doradzę, bo Phanteksa wykupili i nie wiem, co jest obecnie jeszcze godne polecenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...