Tobago Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia Czy takie połączenie będzie dobre ? Tak wiem widziałem w testach że radeon 7800 ma więcej fps ale nie specjalnie mi to przeszkadza. Jak gram to bardziej w coś starszego. Jaka płyta do tego gpu b840,b650 tam są pcie 4.0 a ten rtx ma pci 5 to oznacza że płyty tylko z pci5? MSI b650m gaming plus całkiem fajna się wydaje a 10 więcej jest atx wersja b840 z tym że ma wiecej złącz pci a mi wystarczy 1 to chyba mATX bylaby ok ? Apropo starszych gier to będą działać czy są z tym problemy? Ewentualnie wybiorę 4060 lub 3060 Obudowa to musi być fractal design pop i chciałbym tam wpakowac endorfy navis f240 lub Silver monkey x snowy Zasilacz 650 wystarczy? Seasonic g12 ewentualnie wersję 750 To chyba te najważniejsze kwestie reszta jak ram ssd to już mniejszy kłopot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia Witam wisz taki CPU nie wymaga chłodzenia wodnego chyba ze dla melanżu xD CPU Arctic Freezer 36 CO (ACFRE00122A) CPU Endorfy Fera 5 Dual Fan (EY3A006) ogarną temat bez problemów nie wiem czy wiesz ale RTX z serii 5000 nie wspierają już PhysX czyli np. w takiego Assassin’s Creed IV Black Flag, już nie zagrasz komfortowo nowy PC i zasilacz bez odpinanych kabli ? , no niby można ale co do płyty głównej to bardziej patrzaj na wyposażenie, np. ilość portów USB, kodek audio , oraz czytać opinie czy profile AMD EXPO działają bez problemu , takie DDR5 6000MHz i CL30 to bezpieczna opcja. wbrew pozorom dobry SSD na M.2 to wysoka responsywność systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia (edytowane) Ludzie i to nierzadko zieloni, tak biorą to chłodzenie cieczą (oczywiście tylko do CPU - moim zdaniem średni pomysł, bo jak już iść w to rozwiązanie, to optymalnie byłoby zarówno wybrać takie GPU i dopiero brać AiO do CPU, a nie podgrzewać chłodnicę procesora klasyczną kartą graficzną) jak cukierki, czy trzeba, czy nie trzeba. Napotkałem materiały, że z takim chłodzeniem po latach są problemy, jak i materiał, że nie ma 🙂 Każdy wybiera wg. swojego uznania, jednak ja tam dla świętego spokoju preferowałbym klasyczne, bo wiem, że po kilkunastu latach nawet, działa to bezproblemowo. Z drugiej strony przy ekstremalnych systemach (RTX 5090 + i9 14900KS) AiO zaczyna mieć sens ... ale tutaj z takim zestawem do czynienia nie mamy 🤭 Edytowane 19 Kwietnia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobago Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia (edytowane) Właśnie bardziej chodziło o to że się swieci 😀 poprzednia obudowa bez okna to nic nie było widać, że nie trzeba aio do tego 7600 tak myślałem ale bajer by był 🙂Tylko tego że po czasie coś się psuje to nie napotkałem takiej opini, woda będzie kapać czy jak🤔 Dzięki za info odnośnie physx wiadomo zależy w jakich grach jest to całe phys, a moja kolekcja sięga daleko wstecz AC Kolekcja Ezio + wszystkie do valhalli, twierdza antologia, medieval II, Rome , Empire itd oczywiście nie że gram tylko w starocie ale fajnie by było mieć taką możliwość. Czyli 4060 8 lub 16 lub 3060 12GB ? Odpinane kable po to bym se pomylił przy wpinaniu ? 😆 nie ma to znaczenia, w ogóle nie brałem takiej opcji pod uwagę, 650 750 i by był gold tym się kierowałem. Płyty w tych tańszych, chociaż 700 za płytę to wcale jakoś tanio nie jest, audio alc 897 chyba w każdej to samo , usb w tej b840 nie wiem co to usb5G z tyłu pierwsze widzę, a co można wpiąć w pci po za gpu? Chyba wezmę tą B650M DDR5 to viper 6000 cl 30 lub kingston fury 32GB a co do amd expo to jestem jednym z tych zielonych co kolega niżej wspomniał 🙂 i nawet nie wiem co to jest do czego i jak ma działać, domyślam się że chodzi o ram ale nie znam tematu bo obecny pc to intel lga 1151. SSD to polecany w zestawach Lexar NM 710 Edytowane 19 Kwietnia przez Tobago Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia (edytowane) 10 minut temu, Tobago napisał(a): Tylko tego że po czasie coś się psuje to nie napotkałem takiej opini, woda będzie kapać czy jak🤔 W niektórych modelach, dochodziło do jakichś reakcji chemicznych chłodziwa z metalami z którego wykonany jest wymiennik ciepła, czy elementy bloko-pompki i robił się jakiś szlam w środku (taki nalot na tych metalowych elementach, jakby na skutek jakiejś reakcji elektrolitycznej). Jeśli natomiast sama bloko-pompka siądzie, to też się jej nie wymieni w takim AiO tak łatwo, jak wentylatora. Także wiele rzeczy może się zepsuć. ps. taka ciekawostka: ptaszki ćwierkają, że najnowsze LGA1851 od Intel, ma nie mieć kolejnej generacji CPU. Czyli nowa moda u Intela: jedna podstawka, na jedną generację 🤣 https://videocardz.com/newz/intels-next-gen-cpu-series-nova-lake-s-to-require-new-lga-1954-socket - ja tam wielkim entuzjastą UE nie jestem, ale czasem ta Unia robi dobre rzeczy. Proponuję z powodów ekologicznych wymusić wsparcie jednej podstawki CPU przez minimum powiedzmy 5 lat i niech ten intel się ogarnie. Edytowane 19 Kwietnia przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobago Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia To ja się produkuje, a tu mi wyskakujesz z intelem ech. Nie wiem co o tym physx myśleć, czy tylko te tytuły mogą nie działać https://www.pcguide.com/news/heres-every-game-affected-by-rtx-50-series-dropping-physx-32-bit-support/ a reszta ok? Czy trzeba każdą gre sprawdzać czy ma phys czy nie ?🤔 chłodzenie wezmę monkey x stormy jest za 99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia Pan "skurzana kurtka" uważa że nie będziesz już grać w starsze tytuły , a lista nie jest zamknięta bo ludzie z upływem czasu będą dodawać kolejne pozycje , wiec taki RTX 4060 nie jest wcale takim złym wyborem. B650 + wymagana aktualizacja biosu + Ryzen 5 7600 + (PBO) + 32GB Ramu 6000 CL30 i do tego jakiś M.2 i raczej będziesz zadowolony bios to nie jest jakaś zakazana magiczna nauka tylko bez problemu znajdziesz poradniki jak co ustawić nawet na YT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 3 godziny temu, Tobago napisał(a): To ja się produkuje, a tu mi wyskakujesz z intelem ech. Nie wiem co o tym physx myśleć, czy tylko te tytuły mogą nie działać https://www.pcguide.com/news/heres-every-game-affected-by-rtx-50-series-dropping-physx-32-bit-support/ a reszta ok? Czy trzeba każdą gre sprawdzać czy ma phys czy nie ?🤔 chłodzenie wezmę monkey x stormy jest za 99 Lepszy Arctic bywał na amazonie za 84zł, kwestia czasu, chyba, że szukasz na już to nie poradzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobago Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia Więc podsumowując wygląda to tak CPU Ryzen 7600 + SM x stormy GPU RTX 4060 / 4060Ti 8GB (16 raczej nie dostępne) Płyta MSI B650M Gaming + RAM 32GB Patriot 6000 cl30 Zasilacz seasonic G12 GC 650W / 750 Dysk Lexar NM 710 1TB Obudowa Fractal pop air Monitor Lenovo N27Q / iiyama prolite XU2793 Kwestia tylko czy dopłacać do wersji Ti, 650 czy 750 zasilacz i monitor Lenovo czy iiyama stówa różnicy. I definitywnie kończę temat 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 7 minut temu, Tobago napisał(a): 4060Ti 8GB (16 raczej nie dostępne) Bo została zastąpiona przez RTX 5060Ti 16GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobago Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia No przecież wiem po co znowu mieszasz wziąłbym tego 5060ti żaden problem ale jak mam później mieć problemy przez physx to mam w d tą kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia A tak, ten PhysX. Nie można przypadkiem użyć do samego PhysX innego GPU (np. jakiegoś starego kaszlaka, nawet GTX), w połączeniu z RTX 5060Ti 16GB do renderowania obrazu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobago Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia Nie no takie rzeźbienie odpada, czytając o tym physx to mowa o wersji 32bit , więc jeśli gry które by mnie interesowały działają np na 64bit physx to powinno działać? I jak to sprawdzić bo dla przykładu twierdza antologia https://www.cenega.pl/pc/strategiczne/twierdza-antologia-plus/561 w wymaganiach grafika 64MB i skąd wiadomo czy jest tam physx 32/64 albo nie i będzie działać. BEZSENSU. Chyba bez kombinowania wezmę zwykłego 4060 i tak jest 200% lepszy niż stary gtx a dawać 1800 za wersję ti gdzie za 300 więcej jest ten 5060 to średnio. A dać 2tys za kartę i czegoś jest szansa nie uruchomić to jakieś nieporozumienie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 20 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia (edytowane) 12 godzin temu, Kyle napisał(a): A tak, ten PhysX. Nie można przypadkiem użyć do samego PhysX innego GPU (np. jakiegoś starego kaszlaka, nawet GTX), w połączeniu z RTX 5060Ti 16GB do renderowania obrazu? Tak, to działa identycznie, jak w zamierzchłych czasach 😉 gdy do kart ATI/AMD np. x1950pro/xtx dokładało się słabszego geForce, tylko dla obsługi PhysX w grach. Edytowane 20 Kwietnia przez pitol321 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobago Opublikowano Niedziela o 08:51 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:51 Sprawa się komplikuje mam okazję kupić używanego ryzena 9 7900 niewiele więcej za niego niż nowego 7600.. Tylko jak to się będzie miało do 4060? Mimo wszystko trochę kusi 12 rdzeni TDP 65 wydaje się kozak - brać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Niedziela o 09:00 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:00 Dla kogoś, kto chce dużą wydajność/W przy wielowątkowym wykorzystaniu i niski pobór, a do tego niskie temperatury (te 65W rozbite jest na w kawałki krzemu, więc jest świetny transfer ciepła), to brać. Dla mnie fajny procesor, ale czy dla Ciebie - nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobago Opublikowano Niedziela o 09:27 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:27 (edytowane) Jak ten smok się nie będzie grzał (Silver monkey zamowione) i dławił (4060 też zamowione) to raczej wezme go. Bo pc to nie tylko granie, lubie też coś pokombinować w resolve, vegas cubase itp do takich programów dobre cpu chyba się przyda 🙂 Edytowane Niedziela o 09:28 przez Tobago Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Niedziela o 10:44 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 10:44 1 godzinę temu, Tobago napisał(a): Mimo wszystko trochę kusi 12 rdzeni TDP 65 wydaje się kozak - brać? Limit PPT 88W i tyle może łyknąć. Pod Vegasa i Reaolve lepszy Intel z GPU jak lecisz na płatnej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobago Opublikowano Niedziela o 11:05 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 11:05 Nie no można zgłupieć, w 80% na forum polecacie amd, teraz jak został mi tylko cpu do kupienia 7600 lub ten 7900 płytę już mam am5 to nagle jednak intel lepszy. Niech łyka 88 jeśli jest dobry to go wezmę, byle się nie grzał jak intele? Za 900max i tak musiałbym brać 14600k nie ważne 7600 lub 7900 i koniec tematu 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Niedziela o 11:45 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 11:45 Z tym "grzaniem" to temat rzeka. Taki Ryzen 7900 grzeje 88W, z czego 65W jest rozbite po 32,5W na dwa chiplety - to daje sporą powierzchnię styku z IHS jak na taką moc i z tego powodu w takim Cinebench multicore ten CPU jest stosunkowo chłodny. Natomiast z Intel jest sprawa taka, że jak kupisz np. i5 14600K, to przez pierwsze max 56s pociągnie 181W, a później do 125W (znowu, na przykładzie Cienebench Multicore). Oczywiście przez cały czas mowa o pracy na parametrach bez OC, na zalecanych limitach itd. itp. Także nadal 88W to mniej niż 125W, przy takim długotrwałym obciążeniu. Jeszcze jest np. i7 14700 - tutaj pobór 219W przez max 28s, a później 65W - czyli znowu na dłuższą metę, to ten CPU pobierze mniej niż Ryzen. Temat jak widzisz skomplikowany, a wyboru nie ułatwia fakt, że producenci wprowadzają klienta w błąd (intel potrafi pobrać 219W, a dużymi literkami pisze "TDP65W", tak samo jak AMD pisze 65W, a w realu to 88W). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Poniedziałek o 09:36 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:36 22 godziny temu, Tobago napisał(a): Nie no można zgłupieć, w 80% na forum polecacie amd, teraz jak został mi tylko cpu do kupienia 7600 lub ten 7900 płytę już mam am5 to nagle jednak intel lepszy. Jeśli mówimy o sprzęcie bardziej do edycji wideo w "płatnych" wersjach tych programów to Intel z iGPU. Jeśli robisz to sporadycznie to nie ma nawet na dużym dyskutować. 7900 za 900 zł to dobry wybor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...