Skocz do zawartości
Dawid420

Zakup AIO

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam do Was 2 pytania, możecie polecić jakieś AIO (białe) do 500zł, mam procesor R7 7800x3d i przy składaniu komputera kupiłem ALF 3 Pro z wentylatorami do 3000rpm, i to był błąd, komputer chodził jak odkurzacz więc od razu zwróciłem chłodzenie, szukam jakiegoś AIO 360 Musi być białe i jak najcichsze.

Drugie pytanie, kupiłem kartę RX9070xt ASRock Steel Legend i o ile do wydajności nie mogę się przyczepić i do wentylatorów (chodzą bardzo cicho) to przy jakiejkolwiek grze, gdzie mam więcej fps słychać nieprzyjemny pisk cewek, opłaca się zwracać kartę i kupić jeszcze raz, czy w tym modelu jest to „normalne”?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Jaki problem ustawić niższe RPM z poziomu płyty głównej?

Ustawiłem na 20%, i nie wiem czy taki egzemplarz trafiłem ale nadal chodziło głośno. Wentylatory obudowy przy 1200rpm chodzą ciszej niż wentylatory tego chłodzenia przy 1000rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dawid420 napisał(a):

możecie polecić jakieś AIO (białe) do 500zł,

Jeśli problemem były wentylatory, to sprawdź wersję ARGB. 

Nie mam pojęcie jak wyglądają wersja z P12 PRO (nie ma porządnych recenzji). Według testów niezależnych wersja z P12 MAX to jest przerost formy nad treścią w AIO (aczkolwiek u mnie w chłodzeniu powietrznym te wentylatory się sprawdzają, jak się skręci RPM w dół). P12 ARGB mają niższy zakres obrotów i są podobno ciche. Fakty są też takie, że Arctic miewa problemy z pierwszymi wersjami swoich produktów i wentylatory PRO są taką nowością. 

No i przepychanie powietrza przez radiator zawsze wiąże się z jakimś tam hałasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam od kilku miesięcy ALF 3 280 i nie mogę złego słowa powiedzieć.

Pompka jest trochę słyszalna, ale przy dobrym ustawieniu, nie wybija się zbytnio, z dźwięku tła komputera.

Wentylatory i pompka działają na ręcznych ustawieniach FanCurve z BIOSU.

Także problemy wieku dziecięcego, wersji PRO, są tutaj bardzo możliwe.

Cewki, to prawie zawsze loteria, jeśli masz jeszcze możliwość zwrotu w 14 dni od zakupu, to można próbować szczęścia.

Reklamować, czy wysyłać z tytułu rękojmi, mija się raczej z celem. W takim wypadku dobrze jest szukać locka FPS, przy którym efekt grających cewek, jest najmniej denerwujący.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, vries napisał(a):

Jeśli problemem były wentylatory, to sprawdź wersję ARGB. 

Nie mam pojęcie jak wyglądają wersja z P12 PRO (nie ma porządnych recenzji). Według testów niezależnych wersja z P12 MAX to jest przerost formy nad treścią w AIO (aczkolwiek u mnie w chłodzeniu powietrznym te wentylatory się sprawdzają, jak się skręci RPM w dół). P12 ARGB mają niższy zakres obrotów i są podobno ciche. Fakty są też takie, że Arctic miewa problemy z pierwszymi wersjami swoich produktów i wentylatory PRO są taką nowością. 

No i przepychanie powietrza przez radiator zawsze wiąże się z jakimś tam hałasem.

Posiadałem wersję Argb, dokładnie ALF 3 Pro 360 ARGB White, tak, czy siak produkt został zwrócony czy był wadliwy, czy tak głośno chodzi wersja pro nie mam jak porównać, brak filmów czy konkretnych testów w internecie, temat powstał abym módl zamówić nowe chłodzenie sprawdzone przez użytkowników tego forum i z potwierdzeniem że dane chłodzenie jest ciche i będzie się nadawało do 7800x3d

Edytowane przez Dawid420

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Dawid420 napisał(a):

Posiadałem wersję Argb, dokładnie ALF 3 Pro 360 ARGB White

Nie zrozumieliśmy się. Trzeba zrobić wykład.

ALF III jest sprzedawany obecnie w 4 wersjach: zwykły,  ARGB, MAX i PRO którą ty posiadałeś. Jedyną różnicą są wentylatory.

jak to wygląda w liczbach, jeśli chodzi o te wentylatory:

P12 MAX
4.35 mmH2O
81.04cfm | 137.69m³/h

P12 PRO (i PRO ARGB, bo to ten sam wentylator)
6.9 mmH2O
77 cfm | 131 m³/h

P12
2.20 mmH2O
56.30 cfm | 95.65 m³/h

P12 ARGB
2 mmH2O
68.90 cfm | 117.06 m³/h

Pierwsza wartość, to ciśnienie statyczne (pozwalające lepiej przepychać powietrze przez radiator), druga to przepływ powietrza. Może te P12 PRO mają zbyt wysokie ciśnienie statyczne i wewnątrz radiatora tworzą się jakieś turbulencje i dlatego wszystko jest głośne. Albo to jest kwestia wydajności i powinny pracować na 800RPM lub mniej, bo są takie sprawne. Ciężko powiedzieć. Min. dlatego takie powierzchowne porównanie wentylatorów z obudowy i tych na radiatorach nie ma sensu. 

Osobiście uważam, że wentylatory MAX są bardzo dobre na moim chłodzeniu powietrznym, ale to też są wentylatory szybkoobrotowe 300-3000 RPM. Mają problemy, gdy ograniczony napływ powietrza (na przykład gdy położy się wlotem do dołu na stole) i wtedy wpadają w turbulencje i są głośne. Ogólnie może być tu ten sam problem co w PRO. Zbyt duże ciśnienie statyczne jak na te AIO. Są niezależne testy, które potwierdzałby taką teorię (ale nie wszystkie). 

P12 ARGB według wszystkich testów są to bardzo ciche wentylatory, ale mają niskie ciśnienie statyczne i dlatego nie powinny się dobrze nadawać do AIO. W teorii, bo może właśnie one najbardziej nadają, by zapewnić dobrą akustykę w tym konkretnym modelu.

P12 nie są najlepsze i nie co o nich mówić. Z drugiej strony to pod te wentylatory było projektowane to AIO, o czym trzeba pamiętać.

Ty posiadałeś wersję PRO 360 ARGB z wentylatorami P12 PRO ARGB (które są dostępne tylko z tym AIO i nie da się ich kupić i wypróbować). Ja sugeruję zerknięcie na wersję ARGB bez PRO z wentylatorami P12 ARGB z powodu ich odmiennej charakterystyki i dobrych recenzji, jeśli chodzi o kulturę pracy.

Oczywiście to ma sens, jeśli problemem były wentylatory, nie pompa. 

Dlaczego polecam to bez posiadania AIO? Bo do 500zł nie ma jakiegoś super wyboru białego AIO tak czy owak.  

Edytowane przez vries

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, vries napisał(a):

ALF III jest sprzedawany obecnie w 4 wersjach: zwykły,  ARGB, MAX i PRO którą ty posiadałeś. Jedyną różnicą są wentylatory.

P12 MAX
4.35 mmH2O
81.04cfm | 137.69m³/h

6.9 mmH2O
77 cfm | 131 m³/h

P12
2.20 mmH2O
56.30 cfm | 95.65 m³/h

P12 ARGB
2 mmH2O
68.90 cfm | 117.06 m³/h

Pierwsza wartość, to ciśnienie statyczne (pozwalające lepiej przepychać powietrze przez radiator), druga to przepływ powietrza. Może te P12 PRO mają zbyt wysokie ciśnienie statyczne i wewnątrz radiatora tworzą się jakieś turbulencje i dlatego wszystko jest głośne. Albo to jest kwestia wydajności i powinny pracować na 800RPM lub mniej, bo są takie sprawne. Ciężko powiedzieć. Min. dlatego takie powierzchowne porównanie wentylatorów z obudowy i tych na radiatorach nie ma sensu. 

Osobiście uważam, że wentylatory MAX są bardzo dobre na moim chłodzeniu powietrznym, ale to też są wentylatory szybkoobrotowe 300-3000 RPM. Mają problemy, gdy ograniczony napływ powietrza (na przykład gdy położy się wlotem do dołu na stole) i wtedy wpadają w turbulencje i są głośne. Ogólnie może być tu ten sam problem co w PRO. Zbyt duże ciśnienie statyczne jak na te AIO. Są niezależne testy, które potwierdzałby taką teorię (ale nie wszystkie). 

P12 ARGB według wszystkich testów są to bardzo ciche wentylatory, ale mają niskie ciśnienie statyczne i dlatego nie powinny się dobrze nadawać do AIO. W teorii, bo może właśnie one najbardziej nadają, by zapewnić dobrą akustykę w tym konkretnym modelu.

P12 nie są najlepsze i nie co o nich mówić. Z drugiej strony to pod te wentylatory było projektowane to AIO, o czym trzeba pamiętać.

Ty posiadałeś wersję PRO 360 ARGB z wentylatorami P12 PRO ARGB (które są dostępne tylko z tym AIO i nie da się ich kupić i wypróbować). Ja sugeruję zerknięcie na wersję ARGB bez PRO z wentylatorami P12 ARGB z powodu ich odmiennej charakterystyki i dobrych recenzji, jeśli chodzi o kulturę pracy.

Dlaczego polecam to bez posiadania AIO? Bo do 500zł nie ma jakiegoś super wyboru białego AIO tak czy owak.  

Czyli w skrócie mówiąc, polecasz ALF 3 360 ARGB White?

„Oczywiście to ma sens, jeśli problemem były wentylatory, nie pompa. „ 

Moja ODP. pompa w wersji którą posiadałem była ustawiona na równe 50% i była niesłyszalna, od 51% w górę miała dziwny pisk, podobny do pisk cewek karty graficznej (z którą też mam problem swoją drogą)

Moje Pytanie, a mogę wiedzieć co jest nie tak z pompą w Aio które polecasz?

Ktoś jest w stanie polecić jeszcze jakieś Aio które schłodzi 7800x3d ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, vries napisał(a):

P12 MAX
4.35 mmH2O
81.04cfm | 137.69m³/h

6.9 mmH2O
77 cfm | 131 m³/h

P12
2.20 mmH2O
56.30 cfm | 95.65 m³/h

P12 ARGB
2 mmH2O
68.90 cfm | 117.06 m³/h

Czy ten Aio jest tym o którym wspominasz i będzie cichszy niż wersja pro?

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/chlodzenia-procesorow/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-360-argb-bialy?gad_source=1&gbraid=0AAAAADoIO6_DnkFtcF9LXJ5CXuyeK0WqU&gclid=EAIaIQobChMIlea2s8jmjAMV2QuiAx0xLCVBEAQYAiABEgLGnPD_BwE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, Dawid420 napisał(a):

Moja ODP. pompa w wersji którą posiadałem była ustawiona na równe 50% i była niesłyszalna, od 51% w górę miała dziwny pisk, podobny do pisk cewek karty graficznej (z którą też mam problem swoją drogą)

Ludzie narzekają na pompy w tych chłodzeniach, ale bardzo możliwe, że sprawa jest rozwiązana, bo było już parę rewizji tego modelu. 

1 godzinę temu, Dawid420 napisał(a):

Czy ten Aio jest tym o którym wspominasz i będzie cichszy niż wersja pro?

Nie wiem. Widziałem jeden test, gdzie wersja MAX była gorsza od ARGB. Wersja MAX jest podobna do PRO. Widziałem też testy, gdzie wersja PRO była lepsza od ARGB. 

Wiem za to, że nie bardzo jest z czego wybierać w zakresie do 500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, vries napisał(a):

Ludzie narzekają na pompy w tych chłodzeniach, ale bardzo możliwe, że sprawa jest rozwiązana, bo było już parę rewizji tego modelu. 

Nie wiem. Widziałem jeden test, gdzie wersja MAX była gorsza od ARGB. Wersja MAX jest podobna do PRO. Widziałem też testy, gdzie wersja PRO była lepsza od ARGB. 

Wiem za to, że nie bardzo jest z czego wybierać w zakresie do 500zł.

A w jakiej kwocie musiałbym szukać takiego chłodzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, Dawid420 napisał(a):

Cześć, mam do Was 2 pytania, możecie polecić jakieś AIO (białe) do 500zł, mam procesor R7 7800x3d i przy składaniu komputera kupiłem ALF 3 Pro z wentylatorami do 3000rpm, i to był błąd, komputer chodził jak odkurzacz więc od razu zwróciłem chłodzenie, szukam jakiegoś AIO 360 Musi być białe i jak najcichsze.

Drugie pytanie, kupiłem kartę RX9070xt ASRock Steel Legend i o ile do wydajności nie mogę się przyczepić i do wentylatorów (chodzą bardzo cicho) to przy jakiejkolwiek grze, gdzie mam więcej fps słychać nieprzyjemny pisk cewek, opłaca się zwracać kartę i kupić jeszcze raz, czy w tym modelu jest to „normalne”?

witam! a nie podlaczyles przypadkiem kabela w zle miejsce na płycie glownej? wtedy wentyle chodza na maksa cały czas. I swoja droga na twoim miejscu kupilbym Aio 280mm od Arctica jesli jest taka opcja

Edytowane przez DaffyDuck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, DaffyDuck napisał(a):

witam! a nie podlaczyles przypadkiem kabela w zle miejsce na płycie glownej? wtedy wentyle chodza na maksa cały czas. I swoja droga na twoim miejscu kupilbym Aio 280mm od Arctica jesli jest taka opcja

Probowalem różnych podłączeń, 1 kablowe pod cpu fun, 3 kablowe, gdzie podłączałem fun do cpu fan, vram do cpu fan 2, pump do Aio pump i wszędzie miałem to samo, i wentylatory nie chodziły ciągle na maxa, bo miałem ustawione na 20% i był to dość głośny dźwięk, od 50% w górę chodziło jak odkurzacz, 280 odpada, mam obudowę Cougar MX600 i wentylator szerszy niż 120 nie wejdzie, bo będzie kolidował z radiatorem z płyty głównej, obudowa co prawda ma miejsce na 120 i 140 ale ze względu na dużą grubość (38mm) chłodnicy arctica mogę włożyć 120/240/360.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dawid420 napisał(a):

A w jakiej kwocie musiałbym szukać takiego chłodzenia?

Z droższych może Be Quiet! Light Loop 360mm. Ma offsetowy montaż pod chipy od AMD, dobrą pompę, ale wentylatory też są takie se. W testach z AMD wypada bardzo dobrze. Z dużych wad krótka 3 letnia gwarancja. 

Pojawiły się dziś też przyzwoite testy wersji PRO no i wszyło, że jest lepsza niż ARGB, więc pewnie tak jest.

Edytowane przez vries

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi