Skocz do zawartości
Bgz77

Pomoc przy doborze części do komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Czy pomógłby ktoś mi przy doborze części do  komputera. Obejrzałem i przeczytałem dużo treści ale wciąż mam wątpliwości co do kompatybilności i czy nie ma lepszego zamiennika. Co do moich małych wymagań chciałbym aby chłodzenie wodne miał ekran z temperaturą. Komputer ma służyć najbardziej do grania( w wymagające tytuły, w fps’y), montowania filmów, robienia efektów filmowych, ale też do hobbystycznego robienia mixów. Także monitory będą służyć do ps5 i nintendo switch. Budżet razem z monitorami to lekko powyżej 17k. 

IMG_0030.jpeg

IMG_0031.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta z kiepskim chłodzeniem, przepłacony zasilacz bez złącza 12VHPWR, przeplacona obudowa I AIO.

Wyswietlacz to zbędny bajer który podnosi dwukrotnie cenę AIO, a wydajności Ci to nie doda.

Pod takie zastosowanie wziąłbym mocniejszy CPU niż 8/16, a jak ma być tu więcej edycji wideo niżeli grania poszedł nawet w nowe Intele. Dyski też lepiej wziąć coś z DRAM bo te Lexary nie nadają się pod wielzadaniowość, nie trzymają transferów

Pamięć też brałbym 2x32GB bo 32GB to lipa pod coś więcej niżeli gry, a taki After potrafi zapachsc bez problemu ponad 40GB RAM przy zabawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Dikson napisał(a):

Karta z kiepskim chłodzeniem, przepłacony zasilacz bez złącza 12VHPWR, przeplacona obudowa I AIO.

Wyswietlacz to zbędny bajer który podnosi dwukrotnie cenę AIO, a wydajności Ci to nie doda.

Pod takie zastosowanie wziąłbym mocniejszy CPU niż 8/16, a jak ma być tu więcej edycji wideo niżeli grania poszedł nawet w nowe Intele. Dyski też lepiej wziąć coś z DRAM bo te Lexary nie nadają się pod wielzadaniowość, nie trzymają transferów

Pamięć też brałbym 2x32GB bo 32GB to lipa pod coś więcej niżeli gry, a taki After potrafi zapachsc bez problemu ponad 40GB RAM przy zabawie.

Czyli jakie byś polecił części zamiast tych co ja wybrałem? I co do CPU czy wybór intela zamiast amd będzie miało wpływ odczuwalny na granie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz 15K bez drugiego monitora https://proline.pl/koszyk/e54a6dc3

64GB RAM, lepszy PSU 1000W z racji tego iż wersja 850W to raptem stówka mniej, karta z dużo lepszym chłodzeniem w zasadzie jeden z najlepszych modeli. Dysk z DRAM, wydajne AIO.

Jak już składasz za tyle to można dorzucić do https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-am5-p8123557

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, Dikson napisał(a):

Tu masz 15K bez drugiego monitora https://proline.pl/koszyk/e54a6dc3

64GB RAM, lepszy PSU 1000W z racji tego iż wersja 850W to raptem stówka mniej, karta z dużo lepszym chłodzeniem w zasadzie jeden z najlepszych modeli. Dysk z DRAM, wydajne AIO.

Jak już składasz za tyle to można dorzucić do https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-am5-p8123557

Mam jeszcze pytanie co do płyty głównej, karty graficznej i zasilacza. Oglądałem na yt recenzje płyt i dużo osób wypowiadało się dobrze o gigabyte X870 aorus elite wifi7 ice i msi mag x870 tomahawk wifi, czy nie będą to lepsze opcje? Czym różni twoj wybrany rtx 5080 od mojego ze zdjęcia? I tak samo z zasilaczem dużo osób mówiło mi żebym wybrał be quiet dark power 13 1000w 80 plus titanium, czy nie będzie to lepsza opcja? I zastanawiam się nad dopłaceniem do amd ryzen 9 9950X3D ze względu na 16 rdzeni i 32 wątki, czy opłaca się dopłacić czy lepsze amd 7 9800 3d? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte na biosie quiet jest chłodniejszy i znacznie cichszy, do tego ma dobry cooler, najdłużej utrzymuje wysokie takty, do tego power limit 450W. Poza tym na Gaming OC masz 4 lata gwarancji po rejestracji na stronie a na tego Galaxa/KFA2 tylko.2, tam jest chłodzenie kanapka, 2.5 slota przy 5080 to śmiech na sali. Żadnego titanium nie potrzebujesz, strata pieniędzy. Asus że względu by utrzymać całość w białej kolorystyce, równie dobrze możesz wziąć Ice Elite. Tomahawk za drogi bo praktycznie tyle samo kosztuje X870E.

Screenshot_20250421_171356_Chrome.jpg

5080.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dikson napisał(a):

Gigabyte na biosie quiet jest chłodniejszy i znacznie cichszy, do tego ma dobry cooler, najdłużej utrzymuje wysokie takty, do tego power limit 450W. Poza tym na Gaming OC masz 4 lata gwarancji po rejestracji na stronie a na tego Galaxa/KFA2 tylko.2, tam jest chłodzenie kanapka, 2.5 slota przy 5080 to śmiech na sali. Żadnego titanium nie potrzebujesz, strata pieniędzy. Asus że względu by utrzymać całość w białej kolorystyce, równie dobrze możesz wziąć Ice Elite. Tomahawk za drogi bo praktycznie tyle samo kosztuje X870E.

Screenshot_20250421_171356_Chrome.jpg

5080.jpg

Dzięki za pomoc! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi