Skocz do zawartości
n4ru70

Laptop Gameingowy w cenie 6500-7000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie społeczeństwo forum Pure PC.
Sprowadza mnie do Was dylemat w wyborze laptopa do gier.
Zakładany budżet 6500-7000zł z systemem.

Na czym mi zależy?
17 cali
karta graficzna 4070
32GB pamięci RAM
Oraz dosyć kulturalny tryb pracy pod średnim obciążeniem - chodzi o hałas. - Mój obecny, 5-letni HP Omen wykańcza mnie.
Nie zależy mi jakość specjalnie na rozdzielczości - FULL HD wystarczy

Czy mogę liczyć na Wasze wsparcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Twoje wymagania wykluczają jakikolwiek model godny polecenia. 

Mam doświadczenie z 3060 w lenovo legionie który był absolutnie koszmarny - wył nawet przy przeglądaniu internetu jak suszarka 

Testowałem tez Gigabyte Aorus z 4060 i też podobnie.

Ale miałem też lapka z 4080 - Asus ROG Strix ten 16 calowy. On faktycznie musze przyznać był mega cichy nawet przy dużym obciążeniu. 

Więc na Twoim miejscu jeśli nie ma opcji dopłacić bo taki ROG Strix z 4070 jeszcze w tej wersji większej to bliżej pewnie 9 tys. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ten Legion ma dobre chłodzenie, a Aorus w podobnych pieniądzach jest znacznie głośniejszy, Strix Scar to nie ten budżet więc nie ma o czym gadać.

Z 4060 ten Lenovo daje radę, wiem bo mam, przerabiałem podobny zakup i chciałem brać z 4070 ale cena/performance i zaoszczędzone 1500 zł zrobił swoje xD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mimo wszystko połakomiłem się. Jestem ciekawy opinii.
Zapłacone 6900,-

Producent: Acer

Model: Nitro 17 (NH.QP9EP.005)

Przekątna ekranu: 17,3"

Typ ekranu: AntiGlare, IPS 165Hz

Rozdzielczość: 2560x1440 (WQHD)

Procesor: AMD Ryzen 7 8845HS (8 x 3.8GHz - 5.1GHz 24MB Cache), Liczba wątków: 16

Pamięć RAM: 32GB DDR5 5600MHz max 128GB

Dysk twardy: Super szybki dysk 1TB SSD PCIE M.2

Karta graficzna Zintegrowana: AMD Radeon™ 780M

Karta graficzna Dedykowana: NVIDIA GeForce RTX 4070 8GB GDDR6 TGP 140W Max

Komunikacja: Bluetooth 5, LAN 2,5Gb/s (RJ-45), Wi-Fi 6E(802.11ax)

Rodzaje wejść / wyjść: 3xUSB-A 3.2 Gen.1, 2xUSB3.2-C Gen.2 DP, HDMI 2.1, RJ-45 (LAN), Wyjście słuchawkowe/wejście mikrofonowe

Dźwięk: Zintegrowana karta dźwiękowa, Wbudowane głośniki stereo, Wbudowany mikrofon

Kamera internetowa: Tak, wbudowana HD

Klawiatura: Wielokolorowe czterostrefowe podświetlenie klawiatury RGB

Pojemność baterii: Lithium Ion (Li-Ion) 90Wh

System operacyjny: Windows 11 Home

Wymiary: 400mm x 293mm x 29mm (Szer. x Głęb. x Wys.)

Waga: 3,1kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam od kilku lat Acer Nitro 17 z prockiem AMD 8/16 i rtx3070, 16GB RAM, SSD M.2 itd.. kosztował ok. 3 lata temu, 1200€.

Jestem z niego nadal bardzo zadowolony.

Chłodzenie generalnie wydajne i relatywnie ciche, bez jakiś szczegolnych odglosów czy buczenia, po za szumem wentylatorów, w trybie CoolBoost jest już bardzo slyszalne, ale nadal bez jakiś efektów specjalnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, pitol321 napisał(a):

Posiadam od kilku lat Acer Nitro 17 z prockiem AMD 8/16 i rtx3070, 16GB RAM, SSD M.2 itd.. kosztował ok. 3 lata temu, 1200€.

Jestem z niego nadal bardzo zadowolony.

Chłodzenie generalnie wydajne i relatywnie ciche, bez jakiś szczegolnych odglosów czy buczenia, po za szumem wentylatorów, w trybie CoolBoost jest już bardzo slyszalne, ale nadal bez jakiś efektów specjalnych.

Wydaje mi się, że każdy laptop pod dużym obciążeniem musi generować dosyć duży hałas ze względu na ograniczenia obudowy.
Nie jest to PC.
Pocieszające jest dla mnie to, że laptop mojego producenta i ten sam model, tylko z innymi bebechami ma dobrą ocenę użytkownika po 3 latach.
Napawa to nadzieją na przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, n4ru70 napisał(a):

Wydaje mi się, że każdy laptop pod dużym obciążeniem musi generować dosyć duży hałas ze względu na ograniczenia obudowy.
Nie jest to PC.
Pocieszające jest dla mnie to, że laptop mojego producenta i ten sam model, tylko z innymi bebechami ma dobrą ocenę użytkownika po 3 latach.
Napawa to nadzieją na przyszłość.

zgadzam sie 

jesli ta tabelka jest prawdziwa to nie ma co sie dziwic ze mala turbinka krecąca się do prawie 5 tys obrotów jest słyszalna

image.png.22a198bcc727b6a492cdb85c6f8bc957.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi