Skocz do zawartości
Kicha

Wymiana Procka Ryzen 5 5600 na ??

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie . Karta zmieniona na RX 6700XT i zostalo jeszcze kilka zlotówek to pomyślalem, że zmienie procek na coś lepszego. Konfiguracja sprzętu taka jak w sygnaturce. 
Jaki najlepiej szukać procek do gier ? Czytalem ,że najlepsze są te z końcówką x3D ale ceny są kosmiczne nawet za używane.  Bylbym wdzięczny za kilka modeli z podzialem od najlepszego do najgorszego bijącego tego obecnego. Pozdrawiam.
Glównie to FULL HD i 144Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Kicha napisał(a):

Jaki najlepiej szukać procek do gier ? Czytalem ,że najlepsze są te z końcówką x3D ale ceny są kosmiczne nawet za używane. 

Nawet nie przeczytałeś, za 550 dostaniesz używanego 5700X3D no ale średni to ma sens, jedyny plus że nie robisz sobie kosztów na tle wymiany całej platformy na tle 7500F z B650 i DDR5.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniałem synowi kilka miesięcy temu procka. Przeskok z 3600 na 5700x3d był bardzo odczuwalny przy karcie Asus rtx3070 Strix OC (teraz wpadnie mu Asus rtx3080 Tuf).

Dopłacanie do 5800x3d, przy braku ich dostępności i małej różnicy wydajności, to byłby raczej kiepski pomysł.

Syn z 5700x3d jest mega zadowolony i AM4 u niego z tym prockiem kilka lat zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doplacanie jak znajdzie ma sens jesli budżet na to pozwala
Jesli musisz kombinować zeby dołożyć do tego procka to bym tego nie robił

nie rozumiem komentarzy że nie opłaca się doplacać do 5800x3d
jak ma kase to niech kupi to na co go stać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, stempel91 napisał(a):

nie rozumiem komentarzy że nie opłaca się doplacać do 5800x3d
jak ma kase to niech kupi to na co go stać

A ja takiego głupiego pisania, cena używanego 5800X3D to 1400-1600 zł, nowy 2000. Do czego ma dopłacać względem 5700X3D, do tych kilku % wydajności?

game-25.webp

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki za odpowiedzi. Wybór padł na Ryzen 7 5700X3D i wiem,że to już ostatnia próba przedłużenia żywota z AM4 . Pózniej już tylko przesiadka na nowszą platforme  . Dzieki za poomoc

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, radiergummi napisał(a):

Ja kupowałem na AliExpress dwie sztuki w przedziale 600-620 zł.

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Radier jak masz za dużo jedna chętnie odkupie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi