Rumcajs90 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Witam, pierwszy raz w życiu mam dwa routery po kupieniu nowego internetu dowstawca zamontował mi dwa routery niestety w czasie montowanie nie było mnie w domu. Nie wiem dlaczego nie wiem po co. Wcześniej jak miałem internet od innego dostawczy widziałem swój adres ip w miejscu gdzie być powinien dzisiaj widze go w warszawie a jak sie logouje na steam to widze swoją lokalizacje w miejscowości obok. Dziwna sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia to po lewej to raczej modem na kablu albo ONT (odbiera sygnał światłowodowy od operatora) - po prawej to router (rozdziela sygnał po domu) ONT nie zarządza siecią tylko przekształca światłowód na ethernet - router robi reszte 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs90 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Okej, może i tak jest, ale dlaczego moja lokalizacja to warszawa a na steam całokowicie inna miejscowośc jak bym chcial vpn to sam bym sobie zrobił, Ten t-mobile to jeden wielki badziec i tylko wysyłanie 25Mb/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia tmobile jak inni operatorzy stosuja CGNAT (sprawdz sobie https://whatismyipaddress.com/ - porównaj IP z tym ktore jest w panelu admina) czyli współdzielone IP publiczne dla wielu użytkowników, routing przez różne pkt w PL i EU wiec IP moze skakać z dnia na dzień lub nawet co kilka godzin Tmobile jak inni operatorzy czesto maja asymetryczne łącza a ruch wychodzący jest priorytetowany niżej. Sam soft moze być ograniczający (co masz na umowie - sprawdz czy ten router tego nie ogranicza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs90 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Z tego linku co wkleiłeś elegancko pokazuje, a z pierwszej lepszej strony jak wchodze jest warszawa i ip które wyświetla różni się od tego co pokazuje mi w windowsie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Sądząc po modemie to połączenie kablowe, niekoniecznie światło. W takich sytuacjach najczęściej używa się tunelowania z ipv6 na ipv4. Wtedy wiele adresów ipv6 natuje się na jeden adres ipv4, najczęściej główny adres, który gdzieś tam stoi jako gateway. Dlatego pewnie pokazuje Ci Warszawę, bo tam stoi gateway. Z tego co się orientuje, można dogadać się z dostawcą i dostać własny adres ipv4. Niestety najczęściej to kosztuje a większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z jakiego rodzaju internetu korzysta i w jaki sposób dostawca rozdziela adresy IP. Nie jestem pewien czy tmobile tak robi ale to najczęstsza praktyka w sieciach kablowych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs90 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Czyli wszystko jest wpisane w umowie dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...