QraArt Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Hej, Udało mi się już ostatecznie zamówić PC. Po krótce duża obudowa, RTX 5070 ti master, 2x m2 + 2x hdd, 64gb ram, 10x wnetylator w tym aio 420mm, ryzen 9900x oraz wszystko napędza power zone 2 1000w. Dodatkowo przy tym samym gniazdku, mam wysokiej klasy audio, yamaha o maksymalnym zapotrzebowaniu na prąd również prawie 1000W. Jako że całość jest z górnej półki, chciałbym to zabezpieczyć w możliwie jak najlepszy sposób, zatem nie przedłużając: Jaką listwę antyprzepięciową polecicie? Najlepiej sprawdzoną markę i sklep. Dziękuję za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia no nie wiem czy moge polecić bo póki co nic się nie popaliło ja mam polskiego lanberga SP1 - tam chyba max jest 2500 w 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Dzięki za odpowiedź, widzę że sprzęt masz podobny, nawet z większym zapotrzebowaniem jeśli chodzi o PC. Wiadomo jak coś kupuję to już raczej wolałbym przyszłościowo, na ew. update na RTX 5090 kiedyś. To co podesłałeś wygląda solidnie. Myślałem jeszcze nad czymś takim: https://allegro.pl/oferta/listwa-zasilajaca-brennenstuhl-premium-alu-line-10-gniazd-3m-z-wylacznikiem-9228169106 Ale opinie są podzielone, sam design też średnio mi leży, wolałbym raczej coś czarnego (nowczesnego) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia teeez wyglada ok -u mnie pod listą anty przepieciowa jest tylko komp stacjonarny ktory max pobiera 900w serwer mam pod UPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) Godzinę temu, QraArt napisał(a): Myślałem jeszcze nad czymś takim: https://allegro.pl/oferta/listwa-zasilajaca-brennenstuhl-premium-alu-line-10-gniazd-3m-z-wylacznikiem-9228169106 To wygląda na przedłużacz. Niespecjalnie tam się chwalą filtrami itp. Listwa z zabezpieczeniami, to np. taka: https://allegro.pl/oferta/30ka-ochrona-przepieciowa-listwa-przedluzacz-3m-8g-13697176358 https://allegro.pl/oferta/listwa-przeciwprzepieciowa-premium-line-duo-60ka-8-gniazd-3-m-3g1-5-15230818048 Edytowane 22 Kwietnia przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia https://allegro.pl/oferta/bachmann-connectus-listwa-zasilajaca-6x-gniazd-uziemienie-wylacznik-2m-15162251628?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=24356527-a1be-b696-483d-2e8433fa1518 Sprawdzony u mnie i córki . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Ta powyższa listwa nie ma filtrów EMI/RFI, albo mi coś umknęło. Może mają w ofercie inny model z takimi filtrami. Jak już kupować listwę zabezpieczającą, to bym celował w model posiadający komplet filtrów. Jak do tego będzie miała obciążalność do 16A, to już w ogóle super. (standardowe listwy są do 10A, więc ~2400W - zwykle tyle wystarcza, ale jak ktoś podłącza jakieś cuda prądożerne, to różnie to bywa 👺) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2 godziny temu, Kyle napisał(a): To wygląda na przedłużacz. Niespecjalnie tam się chwalą filtrami itp. Listwa z zabezpieczeniami, to np. taka: https://allegro.pl/oferta/30ka-ochrona-przepieciowa-listwa-przedluzacz-3m-8g-13697176358 https://allegro.pl/oferta/listwa-przeciwprzepieciowa-premium-line-duo-60ka-8-gniazd-3-m-3g1-5-15230818048 Dzięki Ta bardziej by pasowała wizualnie: https://allegro.pl/oferta/listwa-przeciwprzepieciowa-6-gniazd-3m-60-000a-filtr-przeciwzakloceniowy-12423252090?reco_id=ad124b33-1fa4-11f0-9c5d-12c89565c4fe&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 Firma ta sama więc chyba to samo? Ew. jeszcze znacie może jakieś tańsze odpowiedniki? Te 2000W nigdy nie będzie wykorzystywane w praktyce, ale zawsze dobrze mieć zapas 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Pytanie z innej beczki, jaką instalację masz w domu bo jeżeli ta będzie stara i słabo wykonana to żadna listwa Ci nie pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 22 godziny temu, falcoon84 napisał(a): Pytanie z innej beczki, jaką instalację masz w domu bo jeżeli ta będzie stara i słabo wykonana to żadna listwa Ci nie pomoże Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, nigdy o tym nie myślałem i też nie było żadnego problemu. Jest to mieszkanie w bloku. Co w takim razie zalecasz? Skoro lanberga SP1 w 100% spełnia swoje zadanie to może lepiej na niej zostać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 1 minutę temu, QraArt napisał(a): Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, nigdy o tym nie myślałem i też nie było żadnego problemu. Jest to mieszkanie w bloku. Co w takim razie zalecasz? Skoro lanberga SP1 w 100% spełnia swoje zadanie to może lepiej na niej zostać? Kwestia jaka jest instalacja bo jeżeli robiona po staremu dwużyłowa i jeszcze przypadkiem aluminiowa to w razie przepięcia żadna listwa nie pomoże bo nie będzie gdzie odprowadzić nadmiaru ładunku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) Niby są pół-środki do dyspozycji, w przypadku instalacji dwużyłowych, takie jak zerowanie. Jednak tutaj szczególnie kluczowe może być umiejscowienie fazy w gniazdku (jak bolec mamy na górze, to faza powinna być z lewej strony), by listwa działała poprawnie (były już tutaj dyskusje na ten temat, a ja już się spotkałem z sytuacjami, że pewne urządzenia nie działały jak faza była z drugiej strony). Wystarczy też sobie przeanalizować jak są zbudowane listwy przeciw-przepięciowe - niektóre modele nie mają prawa działać w pełni, przy fazie w nieprawidłowym miejscu. ps. czy to miedź czy aluminium, to już nie powinno mieć znaczenia w kwestii działania listwy Edytowane 23 Kwietnia przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 21 minut temu, Kyle napisał(a): Niby są pół-środki do dyspozycji, w przypadku instalacji dwużyłowych, takie jak zerowanie. Jednak tutaj szczególnie kluczowe może być umiejscowienie fazy w gniazdku (jak bolec mamy na górze, to faza powinna być z lewej strony), by listwa działała poprawnie (były już tutaj dyskusje na ten temat, a ja już się spotkałem z sytuacjami, że pewne urządzenia nie działały jak faza była z drugiej strony). Wystarczy też sobie przeanalizować jak są zbudowane listwy przeciw-przepięciowe - niektóre modele nie mają prawa działać w pełni, przy fazie w nieprawidłowym miejscu. ps. czy to miedź czy aluminium, to już nie powinno mieć znaczenia w kwestii działania listwy Żeby jakakolwiek ochrona przepięciowa działała to musi być przewód ochrony czyli instalacja trzy-żyłowa, tzw. zerowanie w instalacji dwu-żyłowej nic nie da, uchroni użytkownika przed porażeniem prądem w momencie przebicia na obudowę ale nie uchroni sprzętu przed uszkodzeniem w skutek przepięcia. Najskuteczniejszą i zarazem najpewniejszą ochroną przed przepięciem jest zastosowanie ochronników/ograniczników przepięć już w rozdzielnicy mieszkania. Układy te w momencie wystąpienia przepięcia sprowadzają "nadmiar" napięcia do obwodu uziemiającego przy okazji samemu się przepalając. Edytowane 23 Kwietnia przez falcoon84 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Ok, dzięki za info. na co zwrócić uwagę 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Godzinę temu, falcoon84 napisał(a): tzw. zerowanie w instalacji dwu-żyłowej nic nie da(...) nie uchroni sprzętu przed uszkodzeniem w skutek przepięcia. W przypadku przepięcia, listwa zwiera ten impuls warystorem do przewodu PE, który przy zerowaniu, jest zwarty z przewodem N, także w jakimś stopniu uchroni, natomiast instalacja trój-żyłowa, jest oczywiście najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia z tańszych polecam acar s8 jak chcesz wydać więcej to Brennenstuhl Super-Solid-Line 8 gniazdowa (tylko to naprawdę jest dość długie zaleta nad poprzednikiem wytrzymuje ponad 3500w obciążenia gdzie (16a) gdzie acar ma (10a) tylko mała uwaga koniecznie te nowsze wersje z automatycznym bezpiecznikiem bo mozna jeszcze trafic lezaki magazynowe z topikowymi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...