Skocz do zawartości
QraArt

Listwa antyprzepięciowa - co polecicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Udało mi się już ostatecznie zamówić PC. Po krótce duża obudowa, RTX 5070 ti master, 2x m2 + 2x hdd, 64gb ram, 10x wnetylator w tym aio 420mm, ryzen 9900x oraz wszystko napędza power zone 2 1000w. Dodatkowo przy tym samym gniazdku, mam wysokiej klasy audio, yamaha o maksymalnym zapotrzebowaniu na prąd również prawie 1000W. Jako że całość jest z górnej półki, chciałbym to zabezpieczyć w możliwie jak najlepszy sposób, zatem nie przedłużając: 

Jaką listwę antyprzepięciową polecicie? Najlepiej sprawdzoną markę i sklep. Dziękuję za pomoc! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, widzę że sprzęt masz podobny, nawet z większym zapotrzebowaniem jeśli chodzi o PC. Wiadomo jak coś kupuję to już raczej wolałbym przyszłościowo, na ew. update na RTX 5090 kiedyś. To co podesłałeś wygląda solidnie. 

Myślałem jeszcze nad czymś takim: https://allegro.pl/oferta/listwa-zasilajaca-brennenstuhl-premium-alu-line-10-gniazd-3m-z-wylacznikiem-9228169106 

Ale opinie są podzielone, sam design też średnio mi leży, wolałbym raczej coś czarnego (nowczesnego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, QraArt napisał(a):

To wygląda na przedłużacz. Niespecjalnie tam się chwalą filtrami itp. Listwa z zabezpieczeniami, to np. taka:

https://allegro.pl/oferta/30ka-ochrona-przepieciowa-listwa-przedluzacz-3m-8g-13697176358

https://allegro.pl/oferta/listwa-przeciwprzepieciowa-premium-line-duo-60ka-8-gniazd-3-m-3g1-5-15230818048

Edytowane przez Kyle
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta powyższa listwa nie ma filtrów EMI/RFI, albo mi coś umknęło. Może mają w ofercie inny model z takimi filtrami. Jak już kupować listwę zabezpieczającą, to bym celował w model posiadający komplet filtrów. Jak do tego będzie miała obciążalność do 16A, to już w ogóle super. (standardowe listwy są do 10A, więc ~2400W - zwykle tyle wystarcza, ale jak ktoś podłącza jakieś cuda prądożerne, to różnie to bywa 👺)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Dzięki 

Ta bardziej by pasowała wizualnie: https://allegro.pl/oferta/listwa-przeciwprzepieciowa-6-gniazd-3m-60-000a-filtr-przeciwzakloceniowy-12423252090?reco_id=ad124b33-1fa4-11f0-9c5d-12c89565c4fe&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 

Firma ta sama więc chyba to samo? Ew. jeszcze znacie może jakieś tańsze odpowiedniki? Te 2000W nigdy nie będzie wykorzystywane w praktyce, ale zawsze dobrze mieć zapas 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, falcoon84 napisał(a):

Pytanie z innej beczki, jaką instalację masz w domu bo jeżeli ta będzie stara i słabo wykonana to żadna listwa Ci nie pomoże

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, nigdy o tym nie myślałem i też nie było żadnego problemu. Jest to mieszkanie w bloku. Co w takim razie zalecasz?  Skoro lanberga SP1  w 100% spełnia swoje zadanie to może lepiej na niej zostać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, QraArt napisał(a):

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, nigdy o tym nie myślałem i też nie było żadnego problemu. Jest to mieszkanie w bloku. Co w takim razie zalecasz?  Skoro lanberga SP1  w 100% spełnia swoje zadanie to może lepiej na niej zostać? 

Kwestia jaka jest instalacja bo jeżeli robiona po staremu dwużyłowa i jeszcze przypadkiem aluminiowa to w razie przepięcia żadna listwa nie pomoże bo nie będzie gdzie odprowadzić nadmiaru ładunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby są pół-środki do dyspozycji, w przypadku instalacji dwużyłowych, takie jak zerowanie. Jednak tutaj szczególnie kluczowe może być umiejscowienie fazy w gniazdku (jak bolec mamy na górze, to faza powinna być z lewej strony), by listwa działała poprawnie (były już tutaj dyskusje na ten temat, a ja już się spotkałem z sytuacjami, że pewne urządzenia nie działały jak faza była z drugiej strony). Wystarczy też sobie przeanalizować jak są zbudowane listwy przeciw-przepięciowe - niektóre modele nie mają prawa działać w pełni, przy fazie w nieprawidłowym miejscu.

ps. czy to miedź czy aluminium, to już nie powinno mieć znaczenia w kwestii działania listwy

Edytowane przez Kyle
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Kyle napisał(a):

Niby są pół-środki do dyspozycji, w przypadku instalacji dwużyłowych, takie jak zerowanie. Jednak tutaj szczególnie kluczowe może być umiejscowienie fazy w gniazdku (jak bolec mamy na górze, to faza powinna być z lewej strony), by listwa działała poprawnie (były już tutaj dyskusje na ten temat, a ja już się spotkałem z sytuacjami, że pewne urządzenia nie działały jak faza była z drugiej strony). Wystarczy też sobie przeanalizować jak są zbudowane listwy przeciw-przepięciowe - niektóre modele nie mają prawa działać w pełni, przy fazie w nieprawidłowym miejscu.

ps. czy to miedź czy aluminium, to już nie powinno mieć znaczenia w kwestii działania listwy

Żeby jakakolwiek ochrona przepięciowa działała to musi być przewód ochrony czyli instalacja trzy-żyłowa, tzw. zerowanie w instalacji dwu-żyłowej nic nie da, uchroni użytkownika przed porażeniem prądem w momencie przebicia na obudowę ale nie uchroni sprzętu przed uszkodzeniem w skutek przepięcia. Najskuteczniejszą i zarazem najpewniejszą ochroną przed przepięciem jest zastosowanie ochronników/ograniczników przepięć już w rozdzielnicy mieszkania. Układy te w momencie wystąpienia przepięcia sprowadzają "nadmiar" napięcia do obwodu uziemiającego przy okazji samemu się przepalając.

Edytowane przez falcoon84
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, falcoon84 napisał(a):

tzw. zerowanie w instalacji dwu-żyłowej nic nie da(...) nie uchroni sprzętu przed uszkodzeniem w skutek przepięcia.

W przypadku przepięcia, listwa zwiera ten impuls warystorem do przewodu PE, który przy zerowaniu, jest zwarty z przewodem N, także w jakimś stopniu uchroni, natomiast instalacja trój-żyłowa, jest oczywiście najlepszym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tańszych polecam acar s8 jak chcesz wydać więcej to Brennenstuhl Super-Solid-Line 8 gniazdowa (tylko to naprawdę jest dość długie zaleta nad poprzednikiem wytrzymuje ponad 3500w obciążenia gdzie (16a) gdzie acar ma (10a) tylko mała uwaga koniecznie te nowsze wersje z automatycznym bezpiecznikiem bo mozna jeszcze trafic lezaki magazynowe z topikowymi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi