Kucharczyk Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Cześć, mam do Was pytanie, jaką kartę graficzną pod gry wybrać? RTX 5070 ti czy rx 9070xt? Miałem już RX 9070xt od asrocka ale musiałem zwrócić ze względu na piszczące cewki, czy w RTX jest mniejsza szansa na pisk cewek, czy jest ta sama szansa? Mój procesor to r7 7800x3d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Cewki... to zawsze loteria. Obojętnie jaki producent i z jakiej półki cenowej karta. Ja zwracałem Palit rtx5080, ze względu na Cewki, a dużo droższa PNY praktycznie nie hałasuje cewkami. Ale bratu, siostrzana do Palit, Gainward rtx5080 w ogóle nie gra cewkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kucharczyk Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 6 minut temu, pitol321 napisał(a): Cewki... to zawsze loteria. Obojętnie jaki producent i z jakiej półki cenowej karta. Ja zwracałem Palit rtx5080, ze względu na Cewki, a dużo droższa PNY praktycznie nie hałasuje cewkami. Ale bratu, siostrzana do Palit, Gainward rtx5080 w ogóle nie gra cewkami. A jesteś w stanie polecić jakiś model rtxa 5070 ti w kolorze białym? Na chwilę obecną zastanawiam się nad RTX 5070 ti gigabyte Aero, ale nie wiem czy to będzie dobry wybór, czy może lepiej wybrać inny model/producent a może nawet stawiać na amd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasiastyTej Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Cewki to totalna loteria. Wybór między AMD a NVIDIA jest prosta. Jeżeli zależy ci na Ray Tracingu i na FrameGen to bierz NVIDIE, jeżeli chcesz grać w natywnej rozdzielczości i trochę zaoszczędzić to bierz AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kucharczyk Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2 godziny temu, MasiastyTej napisał(a): Cewki to totalna loteria. Wybór między AMD a NVIDIA jest prosta. Jeżeli zależy ci na Ray Tracingu i na FrameGen to bierz NVIDIE, jeżeli chcesz grać w natywnej rozdzielczości i trochę zaoszczędzić to bierz AMD A w cs2 (w to gram najczęściej) która karta będzie lepsza? I jeżeli RTX pobiera mniej wat niż RX jest mniejsza szansa na pisk cewek czy od czego to zależy? Na RX jak miałem to na pulpicie nie piszczał, mało tego pod pełnym obciążeniem w furmarku też cicho, ale w każdej grze jak miałem więcej fps zaczynał się pisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Im wyższy FPS generuje karta graficzna, tym większa szansa na pisk cewek. Tak samo im więcej FPS, tym głośniejsze będą cewki, jeśli trafiłeś już na taką kartę. Cewki mogą hałasować w lowend, mid i highendowych kartach. Tutaj wchodzi do gry ta częsta zależność, im wyższy FPS, tym większe prawdopodobieństwo lub głośniejszy już obecny hałas cewek. Stąd trafić grające cewki można teoretycznie częściej, im w wyższą półkę kart celujemy. Jednak to nadal żadna reguła, bo jak wszyscy piszą, to jest loteria. Jeśli karta nam hałasuje, to w grę wchodzi najczęściej tylko zwrot w okresie 14 dni lub blokada FPS, do poziomu braku hałasu lub jego najniższego tolerowanego poziomu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Godzinę temu, Kucharczyk napisał(a): A w cs2 (w to gram najczęściej) która karta będzie lepsza? Nvida,masowa narzekają https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=cs2+sttutering+radeon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kucharczyk Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 56 minut temu, karro napisał(a): Nvida,masowa narzekają https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=cs2+sttutering+radeon Rozumiem że na nvidi tych problemów nie będzie, albo będą w mniejszym stopniu? Pomijając już cewki (rozumiem że to jest niezależne od producenta) czy RTX 5070ti w pozostałych grach będzie dawała radę tak samo jak wspomniany Rx 9070xt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Rtx 5070ti jest wydajniejszą ale i droższą konstrukcją, w porównaniu do rx 9070xt, do tego dochodzą standardowe dodatki nVidii jak lepsza wydajność RT, DLSS czy multi frame generation. Testy PurePC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kucharczyk Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 1 minutę temu, pitol321 napisał(a): Rtx 5070ti jest wydajniejszą ale i droższą konstrukcją, w porównaniu do rx 9070xt, do tego dochodzą standardowe dodatki nVidii jak lepsza wydajność RT, DLSS czy multi frame generation. Testy PurePC Ok, więc decyzja padła na RTX, teraz jeszcze producenta muszę wybrać, karta musi być biała, czy Gigabyte RTX 5070 TI Aero jest ok, czy możne znajdę coś lepszego z białej wersji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 1 godzinę temu, Kucharczyk napisał(a): Rozumiem że na nvidi tych problemów nie będzie, albo będą w mniejszym stopniu? Napisz sobie na benchmarku bo tam paru co mieli to i to Da mnie cs2 to inny świat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...