santi_vergil Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Hej, generalnie noszę się z zamiarem zmiany podstawy pc, okazuje się że ciężko jest mi uzyskać rzetelną odpowiedź w kwestii cpu, aktualnie jakw temacie mam Ryzena 5700x3D, ale jako że jest wskakuje na am5 to jestem zmuszony pożegnać moje stare cpu, w tym momencie rodzi się problem wyboru, jakie CPU będzie w moim przypadku zauważalnym upgradem wydajnościowym? Chciałbym tylko zaznaczyć że 9800x3D odpada ( szkoda mi ponad 2 tys za sam procesor ) aktualnie używane GPU to RTX 4070 TI Super. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia AMD Ryzen 7 7800X3D lub jesli taniej to Ryzen 7 7700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santi_vergil Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 17 minut temu, stempel91 napisał(a): AMD Ryzen 7 7800X3D lub jesli taniej to Ryzen 7 7700 W sumie przy 7700 wzrost wydajności będzie żaden lub marginalny.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia to dołóż do 7800 x3d wg mnie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2 godziny temu, santi_vergil napisał(a): W sumie przy 7700 wzrost wydajności będzie żaden lub marginalny.. Będzie spory i na pewno wart przesiadki. 2 godziny temu, stempel91 napisał(a): to dołóż do 7800 x3d wg mnie warto Według mnie też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santi_vergil Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 4 godziny temu, stempel91 napisał(a): Z tego wykresu wynika że 7800x3d ma podobna wydajność co 7700. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia no ale to wydajnosc w syntetykach benchmark taki jak Cinebench mierzy surową moc CPU, operacje matematyczne kodowanie dekomplresję ale nie odzwierciedla zachowania w grach 3d V-Cashe nie przyspiesza wszystkiego - tylko gry które intensywnie korzystają z pamięci podręcznej. W grach (niektórych) ten z vcashe bedzie szybszy Pytanie na czym Ci zalezy najbardziej W obu przypadkach 7700 bedzie szybszy od 5700 x3d bo ma wyzsze zegary 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...