Volfus Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) Witam. Prosiłbym o skonfigurowanie części do PC do kwoty 5500 bez karty graficznej. Docelowo pc głownie do gier. Istotne żeby procek miał igpu. Później będzie dodana do zestawu najprawdopodobniej RTX 5070ti i istotne żeby zestaw był bez rgb. Edytowane 25 Kwietnia przez Volfus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia AMD: Ryzen 7 7800x3d Fortis 5 od Endorfy MSI B650 Gaming plus Wifi GoodRAM IRDM 2x16 GB 6000 MHz Lexar NM70 2TB + drugi 1TB na system beQuiet System Power 10 850W 80+Gold INTEL: Intel Core i7 14700K Cooler Master Masterliquid 360 Atmos MSI MAG Z790 Tomahawk Wifi Gskill Trident Z5 Neo RGB 2x16 GB Lexar NM70 2TB + drugi 1TB na system beQuiet System Power 10 850W 80+Gold Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia System Power 10 to szajs w tej cenie, kiepska regulacja napięć. filtracja napięć na +12V całkiem kuleje. Taniej za 4650 z 7800X3D https://proline.pl/koszyk/00473e81 Drożej za 5550 z 9800X3D na B850 w lepszej obudowie https://proline.pl/koszyk/9c111063 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiGo Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia To co Stempel podpowiedział ma sens. Ja mam wariant Ryzen 7700 (bez X i x3d) i dość fajnie to działa w 1080p ale na niskich detalach i w starszych grach. Co do zasilacza… stary Corsair VS 450w poradził sobie z Ryzenem 7 (podłączyłem z czystej ciekawości), natomiast co do “be quiet” to producent na stronie ma kalkulator mocy zasilaczy i pokazuje czy każdy zasilacz z oferty pasuje i w jakim stopniu. Ja bym nie oszczędzał na zasilaczu i kupiłbym tańszy CPU na początek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia Godzinę temu, MiGo napisał(a): To co Stempel podpowiedział ma sens. Nie ma żadnego, nie wie co poleca, tym bardziej że zainteresowany zaznaczył że nie chce RGB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 1 godzinę temu, MiGo napisał(a): stary Corsair VS 450w poradził sobie z Ryzenem 7 (podłączyłem z czystej ciekawości) w jednej maszynie uzywam wciaz dokladnie tego bieda korsarza 450w, bo radzil sobie z bardziej pradozernym procem intela wiec czemu mial by nie dac rady R7? jedyna wada serii VS to po paru (nastu? te zasilacze maja 10+ lat juz;) latach halasujacy wentyl, ale siedzi tam wciaz latwo dostepny yate loon d12sh-12 (albo bierzemy z PL za 20zl z niestety 3pin i tniemy kabel + lutowanko, albo aliexpress 30zl z 2pin wtyczka i tylko przepinamy) kupno 850w do 5070ti? ta karta ma tdp 300 a x3d szalone 120, z reszta bebechow oblecimy 650w zasilaczem wciaz majac zapas, a nadwyzka budzetu niech idzie w cos przydatniejszego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiGo Opublikowano 26 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 3 godziny temu, Dikson napisał(a): Nie ma żadnego, nie wie co poleca, tym bardziej że zainteresowany zaznaczył że nie chce RGB. Chyba czegoś nie łapie.. mam zbliżony setup R7 (ram i wentyl inny) i ani grama RGB… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volfus Opublikowano Środa o 16:31 Zgłoś Opublikowano Środa o 16:31 (edytowane) Coraz bardziej skłaniam się do droższego zestawu z cpu 7 9800x3d, ale mam jeszcze pytanie. Jako, że pudło ma być jak najcichsze chciałbym zrezygnować z chłodzenia wodnego na rzecz Noctua NH-D15 (droższe o ok 200 zł ) . czytałem sporo dobrego o tym chłodzeniu i ze daje rade nawet z tym prockiem co wy na to? Edytowane Środa o 16:32 przez Volfus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Czwartek o 10:02 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 10:02 Radę da sobie i tańsza wersja D15S, Noctua jest przepłacona, miałem D15S i sam wentyl jest już słyszalny przy 800rpm więc to nie jest ciche jak dla mnie. Za ułamek ceny masz https://proline.pl/be-quiet-pure-rock-pro-3-black-bk042-chlodzenie-procesora-p8124913 Wada przysłania sloty na RAM, żeby nie podnosić wentylatora pamięci z niższymi subtimingi i niższym radiatorem https://proline.pl/pamiec-kingston-fury-beast-black-32gb-2x16gb-ddr5-6000-cl30-expo-kf560c30bbek2-32-p8122448 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...