Skocz do zawartości
Volfus

PC do gier bez gpu do 5500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Prosiłbym o skonfigurowanie części do PC do kwoty 5500 bez karty graficznej.

Docelowo pc głownie do gier.  Istotne żeby procek miał igpu. Później będzie dodana do zestawu 

najprawdopodobniej RTX 5070ti i istotne żeby zestaw był bez rgb.

Edytowane przez Volfus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD:

• Ryzen 7 7800x3d
  • Fortis 5 od Endorfy
  • MSI B650 Gaming plus Wifi
  • GoodRAM IRDM 2x16 GB 6000 MHz
  • Lexar NM70 2TB + drugi 1TB na system
  • beQuiet System Power 10 850W 80+Gold

INTEL:

• Intel Core i7 14700K
  • Cooler Master Masterliquid 360 Atmos
  • MSI MAG Z790 Tomahawk Wifi
  • Gskill Trident Z5 Neo RGB 2x16 GB
  • Lexar NM70 2TB + drugi 1TB na system
  • beQuiet System Power 10 850W 80+Gold

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co Stempel podpowiedział ma sens. Ja mam wariant Ryzen 7700 (bez X i x3d) i dość fajnie to działa w 1080p ale na niskich detalach i w starszych grach. Co do zasilacza… stary Corsair VS 450w poradził sobie z Ryzenem 7 (podłączyłem z czystej ciekawości), natomiast co do “be quiet” to producent na stronie ma kalkulator mocy zasilaczy i pokazuje czy każdy zasilacz z oferty pasuje i w jakim stopniu. Ja bym nie oszczędzał na zasilaczu i kupiłbym tańszy CPU na początek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, MiGo napisał(a):

stary Corsair VS 450w poradził sobie z Ryzenem 7 (podłączyłem z czystej ciekawości)

w jednej maszynie uzywam wciaz dokladnie tego bieda korsarza 450w, bo radzil sobie z bardziej pradozernym procem intela wiec czemu mial by nie dac rady R7? jedyna wada serii VS to po paru (nastu? te zasilacze maja 10+ lat juz;) latach halasujacy wentyl, ale siedzi tam wciaz latwo dostepny yate loon d12sh-12 (albo bierzemy z PL za 20zl z niestety 3pin i tniemy kabel + lutowanko, albo aliexpress 30zl z 2pin wtyczka i tylko przepinamy)

kupno 850w do 5070ti? ta karta ma tdp 300 a x3d szalone 120, z reszta bebechow oblecimy 650w zasilaczem wciaz majac zapas, a nadwyzka budzetu niech idzie w cos przydatniejszego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dikson napisał(a):

Nie ma żadnego, nie wie co poleca, tym bardziej że zainteresowany zaznaczył że nie chce RGB.

Chyba czegoś nie łapie.. mam zbliżony setup R7 (ram i wentyl inny) i ani grama RGB…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz bardziej skłaniam się do droższego zestawu z cpu 7 9800x3d, ale mam jeszcze pytanie. Jako, że pudło ma  być jak najcichsze 

chciałbym zrezygnować z chłodzenia wodnego na rzecz Noctua NH-D15 (droższe  o ok 200 zł ) . czytałem sporo dobrego o tym chłodzeniu i ze daje rade nawet z tym prockiem co wy na to?

Edytowane przez Volfus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radę da sobie i tańsza wersja D15S,  Noctua jest przepłacona, miałem D15S i sam wentyl jest już słyszalny przy 800rpm więc to nie jest ciche jak dla mnie.

Za ułamek ceny masz https://proline.pl/be-quiet-pure-rock-pro-3-black-bk042-chlodzenie-procesora-p8124913

Wada przysłania sloty na RAM, żeby nie podnosić wentylatora pamięci z niższymi subtimingi i niższym radiatorem https://proline.pl/pamiec-kingston-fury-beast-black-32gb-2x16gb-ddr5-6000-cl30-expo-kf560c30bbek2-32-p8122448

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi