Skocz do zawartości
A7x

PC do gier ~5k (przy wykorzystaniu komponentów z poprzedniego PC)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zastanawiam się nad odświeżeniem mojego aktualnego PC do najnowszych gier pod monitor 2K w budżecie do ~5k. 
Jeśli coś się da wykorzystać z aktualnego zestawu - będzie super, resztę sprzedam. Jakieś kolory, podświetlenia, kwestie wizualne - totalnie bez znaczenia, nie moja bajka, komp stoi pod biurkiem. 
Żywotność zestawu planuję na ok 4-5 lat, później pewnie znowu zmiana na nowe podzespoły. 

Jak bym to widział? 
Na pewno do wymiany: procesor, grafika, płyta główna oraz ram.
Do wykorzystania: SSD?(prędkości już trochę odstają - wydaje mi się, że wymiana i tak konieczna), talerz jako backup, obudowa(nie wiem jak tu z wymiarami?) i zasilacz (?). Co z chłodzeniem? 

Procesor: od zawsze kupowałem Intela, ale tu mam dylemat, ponieważ w 2026 ma wyjść kolejna generacja na nowym sockecie (Intel coś za często tu zmienia standard), więc po raz pierwszy rozważam AMD na AM5 (żebym za kilka lat miał opcję wymiany procka, bez zmiany płyty) - tylko totalnie nie wiem za czym warto się rozejrzeć.
Nie wiem czy też nie za bardzo "przyszłościowo" do tego podchodzę, bo pewnie za 5 lat i tak do zmiany będzie płyta, więc może nie ma co kombinować i wziąć ponownie Intela? 
Grafika: celuję w RTX5070 lub ewentualnie 5070TI (jednak 16GB wydaje się bardziej przyszłościowe) 
Ram: DDR5, 32GB (?)
Zastanawiam się jeszcze nad chłodzeniem - iść w wodne? Jeśli tak, to jakie? (nigdy nie miałem wodnego). 

Aktualny konfig:

• Intel Core i5-10600K
  • MSI MPG Z490 GAMING EDGE WIFI
  • Zasilacz Seasonic FOCUS GX-750 80Plus Gold 750W
  • Geforce RTX 2060 
  • RAM: DDR4, 16GB
  • Dysk SSD: ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro
  • Talerz: Dysk Seagate BarraCuda ST2000DM008 2TB sATA III 256MB
  • Obudowa: SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
  • Chłodzenie: Noctua NH-U14S

Wstępnie znalazłem coś takiego:
https://proline.pl/koszyk/2504b94a 

Tylko mam wątpliwości co do AMD, czy jednak lepszym wyborem byłby Intel. 
Wtedy założenie 4-5 lat, zmiana analogiczna, jak obecnie, czyli z płytą główną. Wydaje mi się, że ten interwał czasowy jest na tyle długi, że i tak wymusi zmianę płyty, więc nie ma co na to patrzeć pod kątem procesora. 

Będę wdzięczny za Wasze rady 🙂

Edytowane przez A7x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

obecnie stosunek cena/wydajność jest po stronie AMD 

wedle opisu posiadany zasilacz NIE posiada gniazda PCI-E 16-pin wiec warto pomyśleć nad oryginalnym adapterem od Seasonic 

jak że nie jestem fanem Gigaszrota , wolał bym Asusa lub MSI np.

Płyta główna ASUS TUF Gaming B650-PLUS AM5

MSI B650 GAMING PLUS WIFI DDR5 AM5

lub dołożyć do 

MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI DDR5 AM5

32GB Ramu to za chwile będzie standard ,a w 2k za chwile będzie za mało,  xD 

sprawdź czy posiadany zestaw chłodzący posiada wsparcie dla AM5 , czy trzeba dokupić brakujące zapinki do AM5 , ale cenowo ten Arctic Freezer 36 wypada bardzo dobrze 

chłodzenie wodne , do takiego procesora ?  

chłodzenia powietrzne działają bezawaryjnie latami , wystarczy przedmuchać , wodne, wymagają okresowej wymiany płynów , zawsze jest możliwość rozszczelnienia układu albo najczęściej zdycha, czasami bardzo szybko blokopompka ...

wybrany CPU nie posiada igpu , a czasami sie przydaje Ryzen 5 7600 takowy już posiada 

ja ostatnio zakupiłem zamiast pasty 

https://www.morele.net/thermal-grizzly-carbonaut-38-x-38-mm-x-0-2-mm-tg-ca-38-38-02-r-6477523/

wstępnie mogę powiedzieć , pasty to przeszłość.  

słusznie zakładasz że za xxx okres czasu wymiana CPU , aby mieć dostęp do najnowszych rozwiązań trzeba będzie przy wymianie procesora wymienić płytę główna , przykładowo obsadzenie CPU z serii 5000 pod AM4 na płycie x370 , xD   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty, to Gigabyte robi moje ulubione :] Chipset na moim Z690 Gigabyte GamingX chłodny, w przeciwieństwie do gotujących się ASUS/MSI (pisali ludzie na forum i tam temp. chipsetu znacznie wyższe, co na żywotność dobrze nie wpływa) :] Tak na prawdę to wszystkie firmy robią te płyty po jednych pieniądzach, jedne bardziej udane, a inne mniej, a nagonka na Gigabyte to po prostu taka moda.

33 minuty temu, Mr.T... napisał(a):

MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI DDR5 AM

Nie kupował bym już płyty (nowej, która ma być "przyszłościowa"), która ma być na dłużej, z PCI-E max 4.0 dla GPU.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tanich płyt: 

Gigabyte Eagle ~620zł
z bardziej przyszłościowych (PCI x16 5.0) Asrock B850 Pro-A ~710zł/PRO RS ~750zł
piętro wyżej jest b850 Livemixer z lepszym kodekiem audio za 850zł.

procesor Ryzen 7500f 600zł, Ryzen 7700 900zł lub Ryzen 9600x 950zł. Każdy ma swoje zalety. 7500f to cena, 7700 to liczba rdzeni i 9600x lepsza wydajność rdzeni. 
pamięć ~400zł - DDR5 6000MT/s CL30

~2000zł

reszta na GPU. 

Radeon RX 9070 jak ktoś lubi overclocking i zajeżdżanie kart.

5070 dla reszty. 

W wypadku wyboru tańszych komponentów, w budżecie zmieści się jeszcze Radeon RX 9070 XT.

Do tej coolera powinieneś mieć mocowanie do AM4/5, jak nie to trzeba dokupić. 

Zasadniczo ja bym sobie wymienił tylko GPU (+ ewentualnie dokupił jakiś używany ram po taniości) i sprawdził, czy to starczy i poczekał na tego nowego Intela za rok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, vries napisał(a):

Radeon RX 9070 jak ktoś lubi overclocking i zajeżdżanie kart.

5070 dla reszty.

Gdybym dzisiaj miał wybierać kartę, opartą na jednym z tych dwóch rdzeni, to bym się długo zastanawiał, ale raczej bym się kierował w stronę tego niewysilonego układu z 16GB VRAM w postaci RX 9070 (i ma monitoring HotSpot). Oczywiście używałbym go bez OC/bez "zajeżdżania". Natomiast w RTX 5070 mnie osobiście bardzo mierzi to 12GB VRAM (brak monitoringu HotSpot mi się też nie podoba). ... tak samo jak mierziło to 12GB w RTX 4070Ti. Jedyne co przemawia za RTX 5070 to powszechny DLSS (który idealny nie jest i miałem już przypadki, że wolałem FSR bo obraz nie miał artefaktów, a przy DLSS one były - możliwe, że już te błędy nVidia naprawiła w DeathStranding czy RedDeadRedemption2).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, kilka groszy z mojej strony:
- twoje chlodzenie to mercedes i pasuje do am4 wiec rowniez do am5, kwestia czy nie pogubiles jakis zapinek co miales w pudelku (moga pasowac tez te co masz na intelu, backplate na pewno zostaje od plyty co kupisz) wiec w zyciu nie laduj sie w 4 heatpipy co sobie wybrales;
- twoj ssd wystarczy (mam nawet nie m2 w tej chwili i wszystko smiga);
- zasilacz i obudowe masz spoko;
- plyta gigabyte na wlasne ryzyko (mi sie w zyciu dwie zepsuly po gwarancji:), budzetowa alternatywe masz wyzej w postaci asrocka b850 pro-a (cena idzie stopniowo w gore ale nadal da sie wyrwac ponizej 600 z promkami w mexpert);

i na koniec taka intruzywna mysl 🙂

jak masz troche odwagi, nie spieszy sie na majowke i wytrzymasz kilka dni na dostawe (z EU - mi szedl 4 dni), za 100+ cebulionow wiecej mozesz miec 7700 zamiast 7500f: https://pl.aliexpress.com/item/1005008419672201.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.2bf81c24yLkQau&gatewayAdapt=glo2pol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, wildpig napisał(a):

- plyta gigabyte na wlasne ryzyko (mi sie w zyciu dwie zepsuly po gwarancji:),

Płyty ASUS też na własne ryzyko - parę sztuk mi się zepsuło w pracy (to oczywiście sarkazm - awarie faktycznie były, ale to o niczym nie przesądza). Pewnie znajdzie się ktoś, to miał awarię MSI, czy ASRock, więc też "na własne ryzyko" 😉 

To "ryzyko" można zmniejszyć kupując płytę z porządną sekcją VRM, która nie będzie się gotować (dobry zasilacz, też powinien pozytywnie wpłynąć na długowieczność płyty głównej).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie sugestie, mam nad czym myśleć. Super, że część obecnych podzespołów uda się wykorzystać, zawsze to na plus. 
Do zakupów jeszcze trochę, bo cały set mam zamiar składać dopiero na jesień jak w pracy będę miał spokojniejszy okres, ale będę polował na poszczególne elementy z pod kątem cen - jak trafi się coś z listy w promocji, to po prostu kupię. 

Myślę, że zaryzykuję procesor AMD i jednak kusi mnie RTX, przy czym te 12GB to faktycznie trochę słabo - zobaczymy, czy pojawi się jakaś dobra oferta na 5070 Ti. Z drugiej strony nie chcę też przeginać z kasą - może lepiej kupić tego 5070, a z czasem go po prostu zmienić, jak ram zacznie dobijać do granicy 🙂 Głównie planuję grać w Warzone, do tego Ready or Not i tego typu klimaty. Tutaj mocno się zastanawiam, czy jednak RTX z DLSS bardziej się nie sprawdzi, stąd nieco z dystansem podchodzę do Radeonów (może niesłusznie?).

Pamiętam, że składając ostatni PC z płytą główną też było sporo dylematów którą wybrać. To co ostatecznie polecacie pod AM5 i DDR5? 
Ta wspomniana w pierwszym moim poście MSI sprawowała mi się bardzo dobrze w dotychczasowym PC, no ale wiadomo - czasami to trochę loteria... 

Edytowane przez A7x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi