Skocz do zawartości
bodzio1809

Cooler Master MasterLiquid 360 Atmos vs Arctic Liquid Freezer III 360 vs Arctic Liquid Freezer III 360 PRO dla 9800X3D

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jakiś czas temu zapytałem o komponenty do PC i dzięki Waszej pomocy i innym tematom udało mi się złożyć zestaw. Jednak nadal mam wątpliwości co do AIO.

Starałem się przeczesać cały internet i niestety nie udało mi się znaleźć jeszcze konkretnych informacji, które AIO z tych podanych u góry jest ogólnie najlepsze dla procesorów AMD. Jak już były testy porównawcze to na Intelu lub wersja 240.

Zakładając, że różnica w cenie nie jest istotna, które AIO jest Waszym zdaniem lepsze? A może jest coś jeszcze lepszego w cenie do 1000 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thermaltake Toughliquid 360 EX Pro ARGB dobre wentylatory i ich możliwości w podłączeniu i odwróceniu ciągu, minimalizm ze światełkami jeśli Ci na tym zależy, chłodzi 7800x3d na niskich obrotach nie przekracza 70 stopni podczas gier.

Pompka cisza , w/w też są ok ale Arctic coś ma ostatnio na forach, może nie złe opinie ale skarżą się userzy na pompkę.

Edytowane przez Han44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Han44 napisał(a):

nie przekracza 70 stopni podczas gier.

mi na arctic cooling III 360 w push-pull w grach nie przekracza 60 stopni... na 9800X3D

i to nie we wszystkich grach np wieczór z COD BO6 max 56`C... max

u mnie pompki nie słychać

Edytowane przez laidman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, laidman napisał(a):

mi na arctic cooling III 360 w push-pull w grach nie przekracza 60 stopni... na 9800X3D

i to nie we wszystkich grach np wieczór z COD BO6 max 56`C... max

u mnie pompki nie słychać

,,nie przekracza 70 stopni podczas gier.,, nie zacytowałeś na niskich obrotach dodatkowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam cooler mastera 360 atmos ale na i7 14700K 

W cinebench r23

na fractal lumen bez contact frame dobijałem do 100 stopni

na fractal lumen z contact frame dobijałem do ok 90 stopni 

na cooler masterliquid 360 atmos z contact frame dobijam do ok 77 stopni  

Nie wiem jak arctic ale mysle ze rozważasz zakup dobrego chłodzenia albo dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, stempel91 napisał(a):

mam cooler mastera 360 atmos ale na i7 14700K 

W cinebench r23

na fractal lumen bez contact frame dobijałem do 100 stopni

na fractal lumen z contact frame dobijałem do ok 90 stopni 

na cooler masterliquid 360 atmos z contact frame dobijam do ok 77 stopni  

Nie wiem jak arctic ale mysle ze rozważasz zakup dobrego chłodzenia albo dobrego

Rozumiem. Zastanawiam się nad kwestią chłodzenia podzespołów wokół CPU. Artic z tego co kojarzę chłodzi dobrze całą okolicę. Atmos wydaje się chodzić tylko CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o sekcje zasilania ? a jaka masz płytę ? 
Zastanawiam się czy faktycznie masz taki problem z sekcją zasilania ze potrzebne jest wspomaganie tego wiatrakiem z blokopompy. To nie jest duży wentylator więc lepiej będzie poprawić ogólnie cyrkulacje powietrza w budzie jeśli występuje u Ciebie z tym problem. Jeśli arctic faktycznie tak dobrze chłodzi sekcje zasilania to nie ma się nad czym zastanawiać. W cooler masterze blokopompa jest w 100% Zamknięta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, stempel91 napisał(a):

Chodzi Ci o sekcje zasilania ? a jaka masz płytę ? 
Zastanawiam się czy faktycznie masz taki problem z sekcją zasilania ze potrzebne jest wspomaganie tego wiatrakiem z blokopompy. To nie jest duży wentylator więc lepiej będzie poprawić ogólnie cyrkulacje powietrza w budzie jeśli występuje u Ciebie z tym problem. Jeśli arctic faktycznie tak dobrze chłodzi sekcje zasilania to nie ma się nad czym zastanawiać. W cooler masterze blokopompa jest w 100% Zamknięta. 

Jestem na etapie planowania zakupu całego PC. Przeglądając różne testy bardzo spodobała mi się obudowa Asus TUF Gaming GT302 TG, która jest wyjątkowo przewiewna. Jej największym minusem wydaje się użycie jakiegoś specjalnego złącza łączącego wiatraki i to jest problematyczne przy innych płytach głównych niż Asusa. Z związku tym wybrałem płytę TUF GAMING B850-PLUS WIFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi