TABORET Opublikowano Piątek o 12:49 Zgłoś Opublikowano Piątek o 12:49 Dzień dobry🙂 Nawalił mi monitor a że już lat miał kilka BenQ 24 Full HD to nawet mi go nie szkoda. W temacie jestem zielony jak trawa włączam pojawią się pulpit to znaczy się działa i jest ok 😄 Był full HD to żeby coś było niby lepsze to zaznaczyłem na sklepie online rozmiar 27 1440 to jest 2K czy to jeszcze ulepszone full hd? Pojawiło się w tej kwocie co w temacie całkiem sporo modeli Lenovo N27Q 549 MSI PRO MP273QW 629 LG Ultragear 27gs60qcb 649 Philips Evnia 639 Gigabyte GS27QA 699 / 27QCA 659 Samsung Odyssey G5 719 Zapewne któryś z tych a jedyna różnica jaką widzę to VA/IPS cóż mogę powiedzieć chyba obojętne ale ja się nie znam, w zasadzie brałbym pierwszy lepszy bo tani 🙂 Nie gram prawie w nic ewentualnie od święta jakiś mecz w fc25 lub jakiś nfs a tak to zwykle używanie. Wiem wiem majówka jest nie spodziewam się szybkiej odpowiedzi🙂🍻 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Piątek o 13:27 Zgłoś Opublikowano Piątek o 13:27 Hej Taboret Co do rozdzielczości tak: Full HD to rozdzielczość 1920x1080 pixeli a 2k to 2560x1440. Wyższa rozdzielczość to przede wszystkim wyraźnie ostrzejszy obraz (2mln pikseli na ekranie vs ok 3,7 mln pikseli), więcej przestrzeni na ekranie a samo 2k to dobry kompromis między full hd czyli 1080p a 1440 p czyli 2k. Co do różnic w matrycy: z tego co widze ten Benq to zapewne jakis IPS. Zainteresuj się matrycami VA i IPS. IPS w 1440p będzie wyglądał najbardziej znajomo. Lecz kontrast tych monitorów jest zazwyczaj nizszy niz w przypadku VA która wyświetli lepsze czernie. Kolory w IPS będą bardziej wyraziste i precyzyjne więc w tym przypadku jeśli zależy Ci na odwzorowaniu barw lepszy będzie IPS. Jeśli grasz głównie w Fife to wolniejszy czas reakcji nie będzie dla Ciebie stanowił problemu. Ja osobiście wolę matryce VA gdyż lubię dobre czarne kolory. W twoim przypadku, mając małe doświadczenie i wiedzę o monitorach to wybrał bym coś co znam w lepszej wersji czyli przede wszystkim monitor 1440p w 27 calach o matrycy szybszej np 144hz. Standardowe matryce wyświetlają 60 hz wiec płynność już wyraźnie zauważysz przy zmianie monitora. Jakbym miał coś polecić to widziałem ostatnio w sklepie ten model i dopłacił bym na Twoim miejscu tą stówkę: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-lg-ultragear-27gs85q-b-27-2560x1440px-ips-180hz-1-ms-gtg?gad_source=1&gbraid=0AAAAADoIO691BsBw8A8VkjUQWDajUpIBv&gclid=Cj0KCQjw2tHABhCiARIsANZzDWqvQwkHoCaee2QbjWvqaQhCZ11boUu_GiHp44B8NCIzfUZ4K8pJQvIaAnPDEALw_wcB 27 cali, 1440p IPS z odżwieżaniem 180 Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Piątek o 15:21 Zgłoś Opublikowano Piątek o 15:21 (edytowane) Nazywanie 2560x1440 rozdzielczością 2K, jest nieprawidłowe. Często ludzie tak piszą, ale tak na prawdę, 2K to 2048x1080/1920x1080 (nazwa pochodzi o ilości pikseli w poziomie - okolice 2000 to 2K). Analogicznie 4K to 4096x2160/3840x2160. Także 2560x1440 pozostaje nazwać 2,5K. Edytowane Piątek o 15:32 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Piątek o 19:04 Zgłoś Opublikowano Piątek o 19:04 Włącz sobie jakiekolwiek porównaniu Stilgara na Youtiubie i sam wybierzesz co potrzebujesz do danej kwoty. Nie sądzę żeby ktokolwiek tutaj miał od niego większą wiedzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Sobota o 07:37 Zgłoś Opublikowano Sobota o 07:37 Ja przeszedłem z FHD na 1440p, bo wolę grać w natywnej rozdzielczości, a nie na rozmydlaczu i różnica jest widoczna od razu. Nawet jak się ogląda i przy codziennym użytkowaniu. IPS https://www.morele.net/monitor-gigabyte-gs27qa-13270401/?gad_campaignid=17340124771 VA https://www.morele.net/monitor-aoc-q27g4xn-13269455/ Monitory poleca Stilgar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TABORET Opublikowano Sobota o 09:55 Zgłoś Opublikowano Sobota o 09:55 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi, chyba zaryzykuje tego aoc VA skoro jest ciemniejszy, a ja pomieszczenie mam ciemne i ten poprzedni nie raz wydawał się za jasny. Jedynie to smużenie mnie zastanawia ale to widać ino w grach ? Dobra może jednak nie, drugi komentarz pod aoc że jest bardzo jasny i nie poleca do ciemnych pomieszczeń nosz 😤 Edytowane Sobota o 09:59 przez TABORET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Sobota o 10:02 Zgłoś Opublikowano Sobota o 10:02 4 minuty temu, TABORET napisał(a): Dzięki za odpowiedzi, chyba zaryzykuje tego aoc VA skoro jest ciemniejszy, a ja pomieszczenie mam ciemne i ten poprzedni nie raz wydawał się za jasny. Jedynie to smużenie mnie zastanawia ale to widać ino w grach ? Ja wybrałem dla siebie DELL G2724D i nie żałuję. Od 5 minuty jest omówienie Gigabyte i AOC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 10:53 Zgłoś Opublikowano Sobota o 10:53 (edytowane) 3 godziny temu, Micromachines napisał(a): Ja przeszedłem z FHD na 1440p, bo wolę grać w natywnej rozdzielczości, a nie na rozmydlaczu i różnica jest widoczna od razu. Na 27" 2560x1440 jeśli włączysz jakiś AntyAliasing (TAA, DLAA, a nawet super sampling), to będziesz miał bardziej rozmyty obraz, niż na 27" 3840x2160 DLSS (jakiś nowej wersji, typu 3 lub 4) Balanced ... i różnicę widać od razu. Możesz grać oczywiście na 27" w 2560x1440 bez jakiegokolwiek AA, ale wówczas aliasing będzie wyraźnie widoczny. Gdybym wybierał monitor na matrycy IPS, to skupił bym się na wyborze modelu który ma największy kontrast (bo to pięta achillesowa matryc IPS). Kontrast zmierzony przez Stilgar dla modelu DELL G2724D na poziomie 1070:1, jest już dosyć słabym wynikiem, bo nawet tanie biurowe IPS potrafią mieć 1200:1 (zmierzone i to po kalibracji, po której kontrast minimalnie spada). Do multimediów byłoby fajnie mieć ten kontrast powyżej 1200:1. Choć za 700zł, to pewnie nie znajdziemy IPS z kontrastem 2000:1 i to jeszcze z wysokim odświeżaniem. Obecnie najnowsze (i drogie) IPS potrafią już osiągać 3000:1. Edytowane Sobota o 11:12 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TABORET Opublikowano Sobota o 11:15 Zgłoś Opublikowano Sobota o 11:15 (edytowane) Zaczynam nie nadążać 😄 Ten dell to już pod tysiak podchodzi to raczej nie bo zaraz się okaże, że lepszy od dell jest jakiś tam za 1500 a od niego jest super mega za 2000 itd Większość działania pc u mnie to wyświetlanie to co się dzieje na pulpicie programy itp rzadko gry filmy w ogóle. To w zasadzie oznacza że wszystko mi jedno byle się włączał 🙂 może pójdę po taniości ten lenovo za 500 parę i chrzanić te taa dlaa kolory smużenie IPS glow blow czy niech nawet blowjob sie zwie 🤣 jakby nie mogli zrobić jednego modelu i po sprawie to robia dziesiątki jakiegoś badziewia i muszę tracić czas na zastanawianiu się ten smuży a tamten nie ale za to co innego ma złe. Tak czy siak dzięki za odp Miłego Edytowane Sobota o 11:17 przez TABORET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 11:18 Zgłoś Opublikowano Sobota o 11:18 1 minutę temu, TABORET napisał(a): Ten dell to już pod tysiak podchodzi to raczej nie bo zaraz się okaże, że lepszy od dell jest jakiś tam za 1500 a od niego jest super mega za 2000 itd Tak, no najlepiej to OLED od razu bierz 😉😉😉 Nie no, spokojnie, po prostu bądź maksymalnie świadomy, a najlepiej wybierzesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Sobota o 11:19 Zgłoś Opublikowano Sobota o 11:19 1 minutę temu, Kyle napisał(a): Na 27" 2560x1440 jeśli włączysz jakiś AntyAliasing (TAA, DLAA, a nawet super sampling), to będziesz miał bardziej rozmyty obraz, niż na 27" 3840x2160 DLSS Balanced ... i różnicę widać od razu. Możesz grać oczywiście na 27" w 2560x1440 bez jakiegokolwiek AA, ale wówczas aliasing będzie wyraźny. W rozdzielczości 3840x2160 trzeba mieć mocny sprzęt. Te 1440p to nie jest mój ostateczny monitor, miałem okropnie dość FHD, nie mogłem już na to patrzeć. Nawet nie chciało mi się już żadnej gry włączać. Ja z i5-11400F + RX 7700 XT po przemyśleniu nie chcę pchać się w 4K mimo, że jest FSR. Przechodząc z FHD na 1440p i 27" różnica jest gigantyczna. Porównywałem to sobie na obu monitorach jednocześnie w grze. Na 27" obraz jest większy, widać więcej szczegółów, jest po prostu 100% lepiej. 12 GB VRAM do 4K to ja nie wiem, czy to jest dobry pomysł ogólnie. Monitor wybrałem w tym budżecie, bo boję się transportować np OLED 500 km. No i widziałem opinie osoby, która kupiła OLED i nagle szok, bo trzeba wiedzieć co się robi, co robić. Dodatkowo OLED działający cały dzień, to raczej się wyklucza... Rynek monitorów też jakiś super nie jest. Dla przykładu Clair Obscur Expedition 33 z TSR 100% to mam 30-36 FPS. No to w 4K jest poniżej 30 FPS i nie grywalne... Inaczej dla przykładu - jak już wyjdzie GTA 6 to jakie wymagania będą przy 3840x2160? Znowu zmieniać sprzęt? Słyszałem, że nie ma aż tak ogromnej różnicy między 1440p / 4K w grach, ale wymagania rosną mocno w górę. Póki co to nie mam na co narzekać przy tej rozdzielczości. Mam w planie za rok kupić RTX 5070 Ti, ale patrząc na optymalizację gier, to ja nie wiem na ile to wystarczy w 4K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 11:30 Zgłoś Opublikowano Sobota o 11:30 (edytowane) 12 minut temu, Micromachines napisał(a): W rozdzielczości 3840x2160 trzeba mieć mocny sprzęt. Tak samo mocny, jak do 2560x1440. Wymagania dla 2560x1440 DLAA i 3840x2160 DLSS Balanced są praktycznie takie same (tyle samo fps). Podobnie rendering 2560x1440 TXAA vs 3840x2160 DLSS Quality-Balanced: https://www.techpowerup.com/review/silent-hill-2-remake-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/ (patrz na fps, po wybraniu 3840x2160 DLSS Balanced [60fps] lub DLSS Quality [52fps] i porównaj z 2560x1440 TXAA [56fps] - są zbliżone - w innych grach jest podobnie). https://www.techpowerup.com/review/god-of-war-ragnarok-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/ 3840x2160 DLSS Balanced - 99fps 2560x1440 Native TAA - 100fps Edytowane Sobota o 11:32 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Sobota o 14:06 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:06 2 godziny temu, Kyle napisał(a): Tak samo mocny, jak do 2560x1440. Wymagania dla 2560x1440 DLAA i 3840x2160 DLSS Balanced są praktycznie takie same (tyle samo fps). Podobnie rendering 2560x1440 TXAA vs 3840x2160 DLSS Quality-Balanced: https://www.techpowerup.com/review/silent-hill-2-remake-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/ (patrz na fps, po wybraniu 3840x2160 DLSS Balanced [60fps] lub DLSS Quality [52fps] i porównaj z 2560x1440 TXAA [56fps] - są zbliżone - w innych grach jest podobnie). https://www.techpowerup.com/review/god-of-war-ragnarok-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/ 3840x2160 DLSS Balanced - 99fps 2560x1440 Native TAA - 100fps 4K nativ jest 30 FPS vs DLSS Quality 52 FPS, to jest różnica w obrazie. DLSS jakby rozmyte nieco. W 1440p, aż tak to nie jest widoczne albo ja nie umiem na to spojrzeć normalnie, bo to mój pierwszy monitor 1440p. No i problem jest taki, że jeżeli już kupować monitor 4K to jakiś dobry. Tutaj zaczynają się schodki, bo prawdopodobnie najlepszą opcją będzie OLED, a OLED nie nadaje się do codziennego użytkowania 😞 Liczę na to, że w 2026 będą jakieś rewolucje albo dobre modele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 14:08 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:08 (edytowane) 8 minut temu, Micromachines napisał(a): 4K nativ jest 30 FPS vs DLSS Quality 52 FPS, to jest różnica w obrazie. DLSS jakby rozmyte nieco. W 1440p, aż tak to nie jest widoczne albo ja nie umiem na to spojrzeć normalnie, bo to mój pierwszy monitor 1440p. No właśnie w 2560x1440 jest to zdecydowanie bardziej rozmyte, niż w 3840x2160 ... właśnie o tym cała dyskusja. Natywne 2560x1440 na 27" z jakimś TAA (czy jak wyżej DLAA) jest zdecydowanie bardziej rozmyte, od 3840x2160 na 27" DLSS Balanced. 8 minut temu, Micromachines napisał(a): OLED nie nadaje się do codziennego użytkowania 😞 Monitora OLED jeszcze nie miałem (np. przez kilka lat), ale jestem dobrej myśli (w sensie, powinien się dobrze sprawdzić). Użytkuję podczas czytania ekran przy jasności gdzieś 60cd. więc nawet w word/exel nic się na OLED nie powinno miejscowo wypalić. Sądzę, że to wypalanie, to trochę jak problem zużycia dysków SSD, na skutek zapisów. Jeśli użytkujesz rozsądnie SSD, to go nie zajedziesz i tak samo sądzę będzie z OLED. To znaczy jak masz ostro oświetlony pokój i nie możesz zasunąć rolet/zasłon czy innych żaluzji i musi on w exelu/word świecić na 250cd na białym, przez wiele godzin codziennie, to z całą pewnością będą problemy. Edytowane Sobota o 14:15 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Sobota o 14:15 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:15 3 minuty temu, Kyle napisał(a): No właśnie w 2560x1440 jest to zdecydowanie bardziej rozmyte, niż w 3840x2160 ... właśnie o tym cała dyskusja. Natywne 2560x1440 na 27" z jakimś TAA jest zdecydowanie bardziej rozmyte, od 3840x2160 na 27" DLSS Balanced. Teraz przyjrzałem się bardziej. W 4K DLSS Quality faktycznie widać nadal więcej szczegółów. No to dobrze wiedzieć na przyszłość. Aktualnie wolałem nie kupować 4K, bo jednak te 12 GB Vram może okazać się za mało, a przynajmniej wiele osób tak mówiło. Dodatkowo ten mój procesor 11-gen, też szału nie robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 14:15 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:15 9 minut temu, Micromachines napisał(a): Liczę na to, że w 2026 będą jakieś rewolucje albo dobre modele. Ja czekam na LG bez wentylatora 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Sobota o 16:49 Zgłoś Opublikowano Sobota o 16:49 2 godziny temu, Kyle napisał(a): Ja czekam na LG bez wentylatora 😉 Jakiś konkretny model będzie? Bo ja chcę właśnie cichy monitor, a różne opinie czytałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 17:56 Zgłoś Opublikowano Sobota o 17:56 Nie ma nic konkretnego na horyzoncie, ale liczę na to, że pójdą po rozum do głowy i zaczną robić jak MSI i ASUS modele OLED bez wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano Sobota o 18:32 Zgłoś Opublikowano Sobota o 18:32 Przecież nie wszystkie monitory LG OLED mają wentylator 🤔 Nie jestem pewien, ale raczej powyżej 40" LG je montuje. Mój Acer X39 OLED z panelem WOLED od LG nie ma wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Sobota o 19:49 Zgłoś Opublikowano Sobota o 19:49 Godzinę temu, pitol321 napisał(a): Przecież nie wszystkie monitory LG OLED mają wentylator 🤔 Mnie interesuje OLED od 3840x2160 w górę (5120x2880 lub 6144 x 3456 byłoby super - są takie LCD), no i nie chcę większego niż 16:9 31,5" (jakieś krowy 42" odpadają). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TABORET Opublikowano Sobota o 19:55 Zgłoś Opublikowano Sobota o 19:55 (edytowane) Nie żebym się wtrącał ale tak apropo tych czarów o których mówicie a dla mnie to czarna magia, czy jest gdzieś strona gdzie są podane ustawienia do tych całych barw gamma kolor w tv jak i monitorów? Tak z ciekawości mnie takie pytanie naszło mam w domu sony Bravie i jak kupiłem włączyłem tak działa do teraz na domyślnych ustawieniach a może trzeba coś ustawiać? 🤔 Sony KE 55XH9096 Edytowane Sobota o 19:57 przez TABORET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano Sobota o 20:05 Zgłoś Opublikowano Sobota o 20:05 5 minut temu, TABORET napisał(a): Nie żebym się wtrącał ale tak apropo tych czarów o których mówicie a dla mnie to czarna magia, czy jest gdzieś strona gdzie są podane ustawienia do tych całych barw gamma kolor w tv jak i monitorów? Tak z ciekawości mnie takie pytanie naszło mam w domu sony Bravie i jak kupiłem włączyłem tak działa do teraz na domyślnych ustawieniach a może trzeba coś ustawiać? 🤔 Sony KE 55XH9096 Co do monitorów, to jeszcze można rozważyć https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-xiaomi-g27qi-27-2560x1440px-ips-180hz-1-ms-gtg Xiaomi miałem, w tej cenie ogólnie do takich codziennych zastosowań spoko. Tylko akurat ja wolałem Dell ze względu na podstawkę. Albo ten monitor, który poleca @stempel91 Nie wiem, czy to dokładnie ten model, ale https://www.reddit.com/r/bravia/comments/nwod4t/sony_xh90_and_ps5_settings_how_to_get_nice/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...