Skocz do zawartości
OwcaBezsenna

Drugi monitor do pary - 27", 1440p, 144 Hz - Za 2000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Obecnie posiadam monitor ASUS ProArt PA278QV - 27" 1440p 75Hz. Chciałbym do niego dobrać drugi, bardziej gamingowy monitor, czyli 144/180Hz, ale też 27" 1440p. 

Z innych wymagań to: niezakrzywiony, bez agresywnego gamingowego designu - fajnie jakby nie miał tych wielkich patyczkowych podstawek (tych w "V") - z drugim monitorem miejsce na biurku będzie dość ograniczone. Docelowo pewnie i tak wylądują na ścianie, więc montaż VESA 100x100 też dobrze byłoby mieć. Nie wykluczam, że ten obecny ASUS zostanie wymieniony na drugi egzemplarz tego, o którego teraz pytam

Nie potrzebuję jakiegoś turbo gamingowego, ten obecny mi wystarcza, ale nie wykorzystuje potencjału peceta, a pod koniec roku planuję nowy highendowy zestaw, więc fajnie byłoby mieć monitor 144hz.

Funkcje ergonomiczne - obecny monitor rozpieścił mnie opcjami regulacjami, dlatego mus to regulacja góra/dół i przekręcanie w poziomie (swivel). Jest to o tyle ważne, że przy 2 monitorowycn setupie chcę sobie je odpowiednio ustawić względem siebie.

Zastanawiam się tylko czy posiadanie, nawet tymczasowo (przy czym to oznacza okres ok. roku, dwóch lat), monitorów o różnym odświeżaniu, nie będzie problemem dla oczu/głowy.

Budżet ~2000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie odświeżyć z dawką informacji zdobytych w międzyczasie.

Pogrzebałem i wyłowiłem kilka modeli, niektóre z niższej półki, ale zwróciły moją uwagę.

Dell G2724D
W jego przypadku często ludzie narzekają na martwe piksele i BLB / IPS Glow. Korzystam z IPS od lat i nigdy nie miałem problemu z tymi kwestiami takiego, by mi przeszkadzało. Ale jak oglądam zdjęcia użytkowników, to nawet biorąc poprawkę na fakt, że na zdjęciu jest to przesadzone, to nadal przeraża mnie aż taka skala BLB / IPS Glow.

Dell Alienware AW2724DM
Jak wyżej, boję się IPS Glow / BLB po czasie.

AOC Q27G3XMN
Przez ułamek sekundy byłem na niego zdecydowany. Ale nigdy nie miałem VA, nie wiem czy kąty widzenia które ponoć naprawdę są tragiczne, nie będą dla mnie dużym problemem. Zwłaszcza, że będzie to drugi monitor i będą one ustawione pod kątem (pewnie z 30 stopni, z przedziałkiem między monitorami na wprost). Choć testy na YT i Rtings nie pokazują aż takiej skali, na jaką wskazywałyby głosy ludu. Pytanie jak to będzie w praktyce live.

Xiaomi G Pro 27i
Póki co faworyt. Martwi mnie tylko ta zabawa z SDR/HDR - przełączanie na HDR i local dimming na potrzeby tylko gier brzmi męcząca. Inna sprawa, że nigdy nie miałem monitora z HDR.

Podczas wertowania modeli przez oczy przeleciały mi jeszcze takie modele:
- ASUS TUF VG27AQ HDR
- Lenovo R27Q-30
-  ASUS ROG Strix XG27ACS
Ale na ich temat nie wiem wiele, rzucam bo może dadzą jakiś punkt odniesienia.

Jestem też otwarty na inne modele, do 2500zł maks.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2500zł, to już masz kilka modeli OLED 27" 2560x1440 do wyboru:

• Gigabyte MO27Q2
  • ViewSonic XG272-2K-OLED
  • LG UltraGear 27GS95QE-B
  • MSI MAG 271QPX QD-OLED E2

... a i jakieś 34" 3440x1440 OLED też jużkupisz:

• Gigabyte MO34WQC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem research i nie jestem pewny, czy OLED dla mnie. W dużej mierze to będzie drugi monitor też do codziennego użytku, nie tylko do grania. IPS chyba najbardziej do mnie przemawia, ale dobrze jakby nie miał takiego BLB i IPS Glow 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam.

Dalej szukam. Po wielu researchach doszedłem do wniosku, że nie chcę OLEDa. Najchętniej chciałbym Mini-LED, ale w moim budżecie nie ma żadnego sensownego 😞 - co najwyżej wspomniany w pierwszym poście Xiaomi G Pro 27i, ale jego wady (local dimming i firmware) mnie trochę odstraszają.

Wybór więc musi paść na IPS. Tylko jaki 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi