robertos258 Opublikowano Poniedziałek o 15:20 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 15:20 (edytowane) Witam, posiada może ktoś taki monitor i czy byłby dobry do zastosowań typowo biurowych, handel internetowy? Zależy mi na dobrym kontraście i w miarę dobrym odwzorowaniu kolorów (ubrania). Obecny monitor to LG Flatron W1952TQ-PF i żeby nowy nie był gorszy od niego, jeśli nie ten poniższy to może jakiś inny w tych okolicach cenowych, odległość od monitora to około 50-70cm : https://www.x-kom.pl/p/1227207-monitor-led-24-235-264-msi-pro-mp2412.html Edytowane Poniedziałek o 15:22 przez robertos258 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Poniedziałek o 16:09 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 16:09 (edytowane) Od tego monitora TN co masz teraz, to wszystko (najlepiej IPS a nie VA) będzie lepsze w kwestii odwzorowania kolorów, które zarazem jest kiepskie na praktycznie dowolnym monitorze, jeśli monitor jest rozkalibrowany, a tor wyświetlania nieoprofilowany. Kolejna sprawa, 21,5" 1920x1080 to już bym sobie serio odpuścił. Weź podaruj sobie trochę luksusu, w postaci 23,8" 2560x1440 IPS z regulacją góra-dół: https://www.x-kom.pl/p/1217928-monitor-led-24-235-264-iiyama-prolite-xub2492qsu-b1.html - a kolory żeby były wiernie reprodukowane, to bez kalibracji kolorymetrem i wygenerowania profilu konkretnego ekranu w postaci pliku icm, potrzebnego dla dla Firefox/Photoshop/GIMP czy przeglądarki zdjęć, się nie obejdzie. Swoją drogą sprawdź, czy masz współcześnie stosowane wyjścia video (w karcie graficznej, lub płycie głównej, jeśli używasz integry), w postaci HDMI lub DisplayPort, bo D-Sub czy DVI, to już relikty z epoki kamienia łupanego, tylko czasem dodawane w ramach kompatybilności z zabytkami. Edytowane Poniedziałek o 16:13 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertos258 Opublikowano Poniedziałek o 16:43 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 16:43 (edytowane) Mam hdmi i dvi na płycie, wolałbym jednak VA, w ips nie podoba mi słaby kontrast, ten monitor co podałem to totalny szrot? Nawet gorszy od tego mojego starego? Przy rozmiarze 23,8" Full HD to za mała rozdzielczość? Nawet 27" są w full hd więc przy mniejszym ekranie powinno być lepiej. Edytowane Poniedziałek o 16:46 przez robertos258 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Poniedziałek o 17:53 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 17:53 Współczesne IPS mają kontrast lepszy niż to stare TN. Mierzyłem takiego Philips 23,8" IPS 2560x1440 sprzed paru lat i kontrast zmierzony był zdecydowanie ponad 1000:1 (1200:1? - już nie pamiętam). Do gier/filmów nic specjalnego, ale do pracy wystarczający. Teraz czemu IPS - oczywiście nawet VA będzie lepszy niż TN, ale najmniejsze zmiany obrazu pod lekkimi kątami są na IPS - do pracy z grafiką, najlepsze rozwiązanie jeśli wybieramy TN vs VA vs IPS. Co do rozdzielczości - jasne, że na 24" FHD nie będzie aż takiej pikselozy, jak na 27" FHD, jednak ostrość czcionek na 23,8" 2560x1440 i gładkość obrazu będzie znacznie lepsza niż na 24-27" FHD. Wielkość czcionek/interface ustawia się natomiast w Windows (np. na 143%) by nie były małe na takim 23,8" 2560x1440. Nie mniej jednak na końcu końców, by kolory były przyzwoicie wierne, to cokolwiek kupisz, powinieneś skalibrować i tu będzie największy problem, ale niestety kalibracja i oprofilowanie jest konieczna, bo wiem, jak ogromnie przekłamane kolory są bez tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertos258 Opublikowano Poniedziałek o 19:53 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:53 Dzięki za info jakby ktoś miała opinie o nim to poproszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...