Pql Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja Witam mam problem z grami, gram na rozdziałce ultrawide monitor Acer 100hz 32 cale specyfikacja kompa: Rtx 5070 ti procesor ryzen 7 5700X3D RAM DDR 4 24gb hyperx 3200 płyta główna aorus B550M mini Chłodzenie wodne crossair zasilacz be quiet 750w ogólnie ta są spdaki w cyberpunku na ultra ustawieniach bez rt spadki nawet do 55 fps raz jest 80, 90 w innych grach to samo nie wiem co może być przyczyną może ktoś pomoże a jak nie to chyba lepiej będzie do serwisu oddać żeby tam zaglądnęli i zrobili bo męczy to już Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 9 Maja Zgłoś Opublikowano 9 Maja masz 24 gb ram więc pewnie 2x8 + 2x4 lub 1x16 + 1x8 - to oznacza brak dual channel części modułów co mocno wpływa na wydajność CPU i GPU. W grach takich jak CP2077 przepustowość ma ogromne znaczenie szczególnie w rodzielczości ultrawide. Powiedz więcej o tym ramie - jak wygląda konfiguracja. Wrzuć screen z HWInfo64 pokazujący temperatury w trakcie grania lub z włączonym Cinebench R23 + Furmark. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pql Opublikowano 9 Maja Zgłoś Opublikowano 9 Maja Wystarczy ? Też właśnie tak myślę nad tym ram że to może być przez to i w dodatku te 3 koście po 24 GB a jedna kość ma 8 GB bo ta 4 mi się zepsuła coś się wypaliło i są ustawione na 2400hmz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 11 Maja Zgłoś Opublikowano 11 Maja W Cyberpanku spróbuj wyłączyć opcje związane z Ray Tracing. Miałem ten sam problem na karcie rtx 4070. Masz niby mocniejszą kartę ale ta opcja potrafi nawet zarzynać bardzo mocne komputery z rtx 4090 i wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesllaw Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja Masz całkiem mocny sprzęt, więc takie spadki mogą wskazywać na coś poza samą wydajnością. Sprawdź temperatury CPU i GPU podczas grania – może coś się przegrzewa. Upewnij się też, że RAM działa w trybie dual channel i że masz włączony profil XMP w BIOSie. Możesz też przetestować działanie karty w innych grach lub benchmarkach (np. 3DMark) i porównać wyniki. Czasem pomaga czysta instalacja sterowników graficznych (np. przez DDU). Jeśli nic nie pomoże, to faktycznie serwis może być najlepszą opcją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 22 Maja Zgłoś Opublikowano 22 Maja temperatury pokaż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Maja Zgłoś Opublikowano 22 Maja W dniu 9.05.2025 o 12:20, Pql napisał(a): Wystarczy ? Też właśnie tak myślę nad tym ram że to może być przez to i w dodatku te 3 koście po 24 GB a jedna kość ma 8 GB bo ta 4 mi się zepsuła coś się wypaliło i są ustawione na 2400hmz Jak masz 3x8GB @ 2400 MT/s, to sprzedaj je i wymień na 2x32GB (RAM obecnie tani, więc radzę korzystać) @ domyślne 3200 MT/s (lub jeśli chcesz kręcić, to odpowiednio dobrane pamięci do OC). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 22 Maja Zgłoś Opublikowano 22 Maja Moze spróbuj włączyć XMP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...