Skocz do zawartości
Pql

Słabo działający komputer w grach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z grami, gram na rozdziałce ultrawide monitor Acer 100hz 32 cale 

specyfikacja kompa: Rtx 5070 ti 

procesor ryzen 7 5700X3D 

RAM DDR 4 24gb hyperx 3200 

płyta główna aorus B550M mini

Chłodzenie wodne crossair 

zasilacz be quiet 750w 

ogólnie ta są spdaki w cyberpunku na ultra ustawieniach bez rt spadki nawet do 55 fps raz jest 80, 90 w innych grach to samo nie wiem co może być przyczyną może ktoś pomoże 

a jak nie to chyba lepiej będzie do serwisu oddać żeby tam zaglądnęli i zrobili bo męczy to już 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz 24 gb ram więc pewnie 2x8 + 2x4 lub 1x16 + 1x8 - to oznacza brak dual channel części modułów co mocno wpływa na wydajność CPU i GPU. W grach takich jak CP2077 przepustowość ma ogromne znaczenie szczególnie w rodzielczości ultrawide. Powiedz więcej o tym ramie - jak wygląda konfiguracja. Wrzuć screen z HWInfo64 pokazujący temperatury w trakcie grania lub z włączonym Cinebench R23 + Furmark. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy ? Też właśnie tak myślę nad tym ram że to może być przez to i w dodatku te 3 koście po 24 GB a jedna kość ma 8 GB bo ta 4 mi się zepsuła coś się wypaliło i są ustawione na 2400hmz 

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Cyberpanku spróbuj wyłączyć opcje związane z Ray Tracing. Miałem ten sam problem na karcie rtx 4070. Masz niby mocniejszą kartę ale ta opcja potrafi nawet zarzynać bardzo mocne komputery z rtx 4090 i wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz całkiem mocny sprzęt, więc takie spadki mogą wskazywać na coś poza samą wydajnością. Sprawdź temperatury CPU i GPU podczas grania – może coś się przegrzewa. Upewnij się też, że RAM działa w trybie dual channel i że masz włączony profil XMP w BIOSie. Możesz też przetestować działanie karty w innych grach lub benchmarkach (np. 3DMark) i porównać wyniki. Czasem pomaga czysta instalacja sterowników graficznych (np. przez DDU). Jeśli nic nie pomoże, to faktycznie serwis może być najlepszą opcją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.05.2025 o 12:20, Pql napisał(a):

Wystarczy ? Też właśnie tak myślę nad tym ram że to może być przez to i w dodatku te 3 koście po 24 GB a jedna kość ma 8 GB bo ta 4 mi się zepsuła coś się wypaliło i są ustawione na 2400hmz

Jak masz 3x8GB @ 2400 MT/s, to sprzedaj je i wymień na 2x32GB (RAM obecnie tani, więc radzę korzystać) @ domyślne 3200 MT/s (lub jeśli chcesz kręcić, to odpowiednio dobrane pamięci do OC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi