Skocz do zawartości
Mandamin

[5000] Głownie gry FHD/2K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie.

Chyba już kiedyś pisałem temat ale nie było czasu na zamówienie a teraz pewnie mogło się już coś zmienić. Prosiłbym was o pomoc/doradzenie jaki zestaw do max 5k kupić chciałbym aby był na AM5 na sprzecie głownie by się grało ale nie jestem jakimś "no life".

Wczesniej zapisałem sobie zestaw jaki wczesniej wyszedł jakos 4,7k tutaj mi go właśnie ktoś zaproponował nie pamietam dokładnie mianowicie.

Procesor: AMD Ryzen 7700 AM5 OEM

Chłodzenie procesora: Arctic Freezer 36

Płyta głowna: Gigabyte B650 EAGLE AX AM5

Dysk: Patriot SSD Viper VP4300 Lite 1TB

RAM: Patriot Viper Venom DDR5 2x16 6000MHz CL30

Zasilacz: Seasonic B12-BC-850 80Plus Bronze 850W

Karta graficzna: Sapphire Radeon RX 7800XT PULSE 16GB

Obudowa: ZENPC Z5 MESH BLACK 4X P12 PWM

Albo druga opcja bez obudowy ale to można chyba ta ZENPC Z5 dac.

Procesor: AMD Ryzen 7500F AM5 OEM

RAM: Patriot Viper Venom DDR5 2x16 6000MHz CL30

Zasilacz: Seasonic B12 BM-650 80Plus Bronze 650W

Dysk: Lexar SSD NM710 1TB M.2 Gen4

Płyta główna: ASRock B850M-X WiFi AM5

Karta graficzna: Sapphire Radeon RX 7800XT PULSE 16GB

Chłodzenie procesora: Arctic Freezer 36 ARGB Black

I tu pytanie który zestaw wybrać mi bardziej odpowiada ten tanszy  no doliczyć jeszcze obudowe to bedzie chyba mniej niz 5k.

Chyba że dużo się pozmieniało wiem ze karty jakieś wyszły Geforce 5060/5070 itp

Do tego mam monitor: DELL Alienware AW2723DF 27" 2560x1440px IPS 280Hz 1 ms

Bardzo bym prosił o jakieś propozycje chyba ze te moje są ok i w tej cenie nic więcej nie wycisne tak jak wspominałem nie jestem super graczem czy coś ale od czasu do czasu uruchomić jakaś fajną gierke było by fajnie 

Chciałbym już po weekendzie zamówić i mieć z głowy.

Przeglądając forum znalazłem chyba skąd brałem te zestawy i tam był. Od Dikson

https://proline.pl/koszyk/9860e040

Taki koszyk ta 5070 karta jest na prawdę dużo wydajniejsze niż ten Radeon 7800XT pomimo że ona ma 12GB Pamieci.

Dziekuje i pozdrawiam. 

Edytowane przez Mandamin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka mysl idzie za tym żeby rozważać dwa zestawy w których jeden ma procek tanszy o 200-300 zł. Napisz jaki masz sztywny budżet. Czy jest to 5000 zł ? jesli tak to stać Cie na oba zestawy

z tych czesci jedynie dysk wymienił bym z racji ze nie znam tego modelu. Chyba ze duzo czytales o tym patriocie. Obudowa kwestia gustu. Jak poszukasz dobrych promocji to zejdziesz ponizej 5000 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak z CPU schodzisz to tylko aby dorzucic do GPU. Jak cie stac na 7700 to bierz 7700. Ogolnie bierzesz najlepszy GPU na jaki cie stac i reszte dopasowujesz odpowiednio. Lexar NM to spoko SSD. Na twoim miejscu bym celowal w RX 9070/XT lub RTX5070/Ti.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie zestawy mi wpadły w oko ale wczoraj właśnie patrzałem porównanie w grach pomiedzy Saphire 7800XT PULSE a 4070S i ten nowy RTX 5070 12GB.

I tam właśnie jest od Diksona z innego tematu skopiowałem koszyk za 5300zł ten RTX 5070 z tego co widziałem ale specjalista nie jestem w 1080 to wszystko to samo ale gdy już się wchodzi na wyższą rozdzielczość to ten RTX 5070 dużo lepiej sobie radzi nie wiem właśnie. Dylemat jak zwykle a tu jeszcze kolega Nexus daje taki prezent 😄 12szt zostało zaraz pewnie bedzie 1 i du**

A ten gotowiec od ZENPC jest możliwość kupna za pobraniem czy nie wiecie ?  opłaca sie w sumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W te cenie pomijając speckę - która jest i tak dobra i która kosztuje więcej niż cały gotowy zestaw, to taki zestaw w tej cenie do grania żeby obie polatać w gierkach to bdb opcja. 

4070S nie dostaniesz, zostaje 5070 za dopłatą, ale jak pod 1440p to takiej konieczności nie ma. Spokojnie na 7800 XT z FSR w 1440p przeczekasz sobie do next-gen. 

Między 7800 XT  50700 masz około ~ 15% różnicy, to nie tak dużo jak mogłoby się wydawać.

image.thumb.png.f32d948d9ca8e792907ffe5935e9c1b4.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co za te 4.5k opłaca się to brać bo patrze własnie na testy na YT i roznie to jest jedne pokazuja praktycznie na rowno ich nawet w 1440p jedynie co to wiekszy pobor mocy przez 7800xt. Ale tak jak mówisz czy jest sens 5300+/- dawac za rtx5070 wiadomo lepszy bedzie w tym RT ale mi to zbędne na razie.

Pytanie tylko czy ten Gigabyte RX 7800XT nie bedzie sie grzał za bardzo bo wiem ze od innych firm wypadaja ok a tego coś nie moge znależć opini uzytkowników chociaż jedni pisza o cewkach drodzy o temp ale nie wiadmo jakiego maja 😄 

I tak siedze patrze i mysle a pare sztuk jest hehe ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem tylko ciekaw bo różnie piszą czy tak jak wystawiony byl ten gotowy zestaw ZENPC za 4.5k czy to wgl sie opłacało brac? 

Z ta karta itp bo patrzę różne porównania to tragedi nie ma później mozna by tam wsadzić lepsza kartę tak sobie myślę jak będzie next promocja go wziąść i tak zrobić czy od razu lepiej coś lepszego wsadzac.

A to tak do 5k max co byście polecili jaki zestaw ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Mandamin napisał(a):

ten gotowy zestaw ZENPC za 4.5k czy to wgl sie opłacało brac? 

Same podzespoły więcej wychodzą a dolicz jeszcze montaż.

1 godzinę temu, Mandamin napisał(a):

A to tak do 5k max co byście polecili jaki zestaw

Do 5000 z 5070 nie ma szans, 5200 https://proline.pl/koszyk/b1bc9b2e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam jeszcze chwilę i zobaczę co będzie na proline jaki zestaw teraz wystawia jak podobny jak był to wezmę taki za 4.5k a jak będzie droższy to dopłacę do tego 5070 wydaje mi się że będzie warto chociaż ze względu na RT jednak robi swoje ;] ale czas pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi