Skocz do zawartości
_matt_

Pomocy A7N8X-X :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam pytanie które zapewne dla Was okaże się być banalnie proste :D

Mam płytę Asus A7N8X-X, procesor Athlon 2600XP (wiem że są dwa rodzaje, a ponieważ jestem ignorantem w tej dziedzinie podaję dla ułatwienia co mi wyświetla program WCPUID: Family 6 / 7 Model 8 / 8 )

Tak się niefartownie stało że zresetowałem ustawienia BIOSu i teraz nie wiem jak ustawić żeby procesor był wykrywany jako 2600.

Bardzo proszę o pomoc :D

Po tysiąckroć DZIĘKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ustawiam na 133 to BIOS wykrywa jako 2000 :( Za to jak ustawiam na 166 BIOS wykrywa 2600 czyli niby wszystko OK, ale ładowanie się systemu zatrzymuje się i dostaję nonsensowny komunikat że Windows (XP) nie może znaleźć folderu System i żebym odpalił instalatora z płyty. Jak to robię w momencie rozruchu płyty komp się resetuje. Nawet z dyskietki nie mogę go odpalić, bo też się wiesza. Ja zwariuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor NIE jest kręcony. W BIOSie mam ustawione [auto], program dołączony do płyty wykazuje że przy ustawieniu zegara na 133 (czyli to ustawienie niesatysfakcjonujace, bo procek jest wykrywany jako 2000XP, ale przynajmniej windows działa) pokazuje mi że napięcie Vcore jest równe 1.85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując sytuacja wygląda następująco:

procesor: Athlon2600XP

płyta: Asus A7N8X-X

nie chcę go podkręcać, chcę tylko żeby BIOS i windowsXP wykrywały mi go jako Athlon2600

Przy ustawieniu:

zegar: 133

CPU Vcore: auto

BIOS wykrywa jako Athlona2000XP i system działa.

Przy ustawieniu:

zegar: 166

CPU Vcore: auto

BIOS wykrywa jako Athlona2600XP i system się wali na początku ładowania.

Przy ustawieniu:

zegar: 166

CPU Vcore: 1.85

BIOS wykrywa jako Athlona2600XP i system się wali w trakcie ładowania, ale dalej niż poprzednio.

Przypominam że b.słabo się na tym wszystkim znam i proszę o wyrozumiałość :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...