_matt_ Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Cześć! Mam pytanie które zapewne dla Was okaże się być banalnie proste :D Mam płytę Asus A7N8X-X, procesor Athlon 2600XP (wiem że są dwa rodzaje, a ponieważ jestem ignorantem w tej dziedzinie podaję dla ułatwienia co mi wyświetla program WCPUID: Family 6 / 7 Model 8 / 8 ) Tak się niefartownie stało że zresetowałem ustawienia BIOSu i teraz nie wiem jak ustawić żeby procesor był wykrywany jako 2600. Bardzo proszę o pomoc :D Po tysiąckroć DZIĘKI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Czyli jest inny niż masz :?: To może wartość szyny FSB jest zła. Popatrz w BIOSie na szyne i ustaw dobrą (Antki XP 2600+ mogą mieć 133 lub 166 MHz - w zależności od modelu). 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_matt_ Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Jak ustawiam na 133 to BIOS wykrywa jako 2000 :( Za to jak ustawiam na 166 BIOS wykrywa 2600 czyli niby wszystko OK, ale ładowanie się systemu zatrzymuje się i dostaję nonsensowny komunikat że Windows (XP) nie może znaleźć folderu System i żebym odpalił instalatora z płyty. Jak to robię w momencie rozruchu płyty komp się resetuje. Nawet z dyskietki nie mogę go odpalić, bo też się wiesza. Ja zwariuję :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 to jeszcze na procku podnies napiecie o jakie 0,05 bo procek sie wywala........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_matt_ Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 przy zwiększeniu do 1.85 komunikat nie wyskakuje i system się PRAWIE ładuje :( Jestem Wam niezmiernie wdzięczny za pomocne rady, czekam na kolejne :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Masz napięcie 1,85v na procu nie kręconym?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_matt_ Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Procesor NIE jest kręcony. W BIOSie mam ustawione [auto], program dołączony do płyty wykazuje że przy ustawieniu zegara na 133 (czyli to ustawienie niesatysfakcjonujace, bo procek jest wykrywany jako 2000XP, ale przynajmniej windows działa) pokazuje mi że napięcie Vcore jest równe 1.85 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_matt_ Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Reasumując sytuacja wygląda następująco: procesor: Athlon2600XP płyta: Asus A7N8X-X nie chcę go podkręcać, chcę tylko żeby BIOS i windowsXP wykrywały mi go jako Athlon2600 Przy ustawieniu: zegar: 133 CPU Vcore: auto BIOS wykrywa jako Athlona2000XP i system działa. Przy ustawieniu: zegar: 166 CPU Vcore: auto BIOS wykrywa jako Athlona2600XP i system się wali na początku ładowania. Przy ustawieniu: zegar: 166 CPU Vcore: 1.85 BIOS wykrywa jako Athlona2600XP i system się wali w trakcie ładowania, ale dalej niż poprzednio. Przypominam że b.słabo się na tym wszystkim znam i proszę o wyrozumiałość :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 standardowe napiecie dla 2600+ to 1,65 V. Wydaje mi sie, że odpowiedzialność za ten problem ponosi płyta główna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek176 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Sam mam tą płyte i jest ona strasznie topotna do podkręcania i we wszelkich ustawieniach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Jesteś pewny że ten proc to 2600+, moin zdaniem to ktoś ci w balona zrrobił i dał podkręconego 2000 + A0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_matt_ Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Nie mogę zdjąć radiatora żeby sprawdzić :( Sprawa się rozwiąże we wtorek - jadę do serwisu. Teraz wiem dzięki Wam co mam gadać i na co zwracać uwagę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 ustaw pamięci synchro, czyli 1 : 1 może to pomoże :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Sprawa śmierdzi. Stanowczo wal tam gdzie kupiłeś sprzęt. 1,85 V - to nie do wiary. Default 1,65. Ja myślę ,że albo zrobili cię w konia, albo płyta kaszani. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_matt_ Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Już załatwione, tłumaczyli że to wadliwa seria Athlonów2600 :roll: Wymienilem na 2500 Barton :D DZIĘKI ZA POMOC :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...