Skocz do zawartości
tommig1983

G-Sync brak opcji wyboru

Rekomendowane odpowiedzi

Mała poprawka teraz ja patrzę na Twój monitor, w monitorach OLED nie zaleca sie włączanie synchronizacji pionowej , bo później kaszanka i krzaki z obrazem , co nie zmienia faktu że taka opcja i tak powinna być dostępna

monitor jest podłączany kablem DP ? 

pozostaje odinstalowanie sterownika  i spróbować ponownie go zainstalować 

wiesz to powinno działać z automatu po wykryciu odpowiedniego monitora , he he co by sie nie okazało ze trzeba będzie aktualizować oprogramowanie monitora "BIOS & FIRMWARE"     

https://rog.asus.com/monitors/27-to-31-5-inches/rog-swift-oled-pg32ucdm/helpdesk_bios/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiem szczerze nie wiem jak ten dziwny problem rozwiązać, no nie siedzę przed pacjentem  , czy trzeba jakaś opcje w monitorze włączyć/wyłączyć ? 

z tego co jest opis funkcji menu, to traci sie dostęp do sporej ilości funkcji po włączeniu trybu HDR 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widze w menu takich ustawien sprawdzałem pare razy.Włączyłem tak Wystarczy ścieżka "Zmień ustawienia ekranu > Zaawansowane ustawienia wyświetlania > Wyświetl właściwości karty dla wyświetlacza 1 > zakładka „Monitor” > Częstotliwość odświeżania ekranu". Tu zobaczysz, jaka liczba Herców napędza Twoją jednostkę, ewentualnie ustawisz inną, odpowiadającą optymalnemu działaniu FreeSync ale jak włącze monitor to jest tylko Właściwosci i nic wiecej.

Edytowane przez tommig1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, tommig1983 napisał(a):

...Włączyłem tak...

Czyli już działa? Bo nie rozumiem, do końca, Twojej wypowiedzi.

Screenshot_20250514_235536_Chrome.thumb.jpg.b97046fc47eaeb0647e31b9567c5b090.jpg

Variable Refresh Rate masz w menu monitora aktywowane?

Edytowane przez pitol321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa z tym brakiem opcji , system aktywowany ? 

A takie pytanie z innej bajki a jaki masz zainstalowany system operacyjny oraz  jaki jest nr. kompilacji systemu ? 

wisz to jest tak ze jeśli karta i monitor wspiera tą funkcje to "skonfiguruj funkcje g-sync" powinno być od razu dostępne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać na załączonym obrazku trzeba uzupełniać wiedze cały czas 

ale skoro to monitor gamingowy to szkoda że ta opcja w ustawieniach monitora nie jest domyślnie włączona.  

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi