Skocz do zawartości
boniekps3

PC+monitor do 5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Mój młodszy chciałby wydać koperty po komunii i męczy o kompa... Budżet tak myślę max 5k (+-300PLN sądzę, że można naciągnąć jeśli będzie to warte)... W zasadzie start od zera, czyli pc + monitor. Myszkę i klawiaturę coś sam ogarnę. Z życzeń to chciałby aby wiatraki były kolorowe... Dawno wypadłem z obiegu, zdążyłem się rozejrzeć w temacie ale jednak i tak proszę Was o skomponowanie czegoś fajnego. Nie wiem czy w tym budżecie da radę coś ogarnąć z 2K czy raczej zostać przy FHD. Gierki na pewno Fortnite, Fifa i jakieś survivale typu Forest czy Island. 

Tutaj w sumie prawie kopiuj wklej z zestawów ze strony PurePc, jeśli można coś wiecej wyciągnąć, to dajcie znać:

https://www.morele.net/inventory/info/410b5ba9/

Edytowane przez boniekps3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jak sam zauważyłeś w takim budżecie wyjdzie zestaw komunijny, ma działać ale bez fajerwerków 

jeśli jesteś średnio zawansowanym użytkownikiem to wybór karty graficznej AMD będzie ok, niby to działa ale z czasem wychodzi że zawsze jest coś ... ,  karty Nvidia przysparzają mniej problemów. 

nie wiem czy będziesz sam składał czy wykupisz usługę w sklepie , bo jeśli sam, to warto wykupić usługę aktualizacje biosu płyty głównej do najnowszego dostępnego    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozumiem, że są tutaj użytkownicy, którzy nie uznają takich zestawów, tylko takie +10k PLN lub więcej (czytaj tutaj śrubka 2cm na obudowanie dalej lub bliżej lub 2fps mniej w 4k ultra niż inna karta).

Szukam porady aby wycisnąć z tego jak najwięcej. Sądzę, że w tej kwocie RX 7700XT będzie wystarczający, bardziej chodzi mi o bazę (płyta, procesor, ram) aby później ewentualnie nie męczyć się z wymiana wszystkiego, tylko np CPU + GPU aby dalej przedłużyć życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba na temat spojrzeć z szerszej perspektywy, PC kupuje sie na tu i teraz a nie za za 50 lat to wymienię sobie CPU,  wymiana CPU na posiadanej płycie głównej ma tylko wtedy sens jak wymiana nastąpi w przeciągu 2-3 lat od zakupu , na podstawie posiadanego doświadczenia mogę stwierdzić że CPU jest najrzadziej wymieniana częścią w PC gdzie dopiero 2 albo 3 właściciel platformy decyduje sie na wymiana procesora i to czasem z oporami  , przykład obsadź procesor z serii 5000 na AM4 na np. B370 to z czego trzeba zrezygnować ? ,  obecnie takim standardem jest DDR5 , M.2 i PCIe 5.0 , to myślisz ze za kilka lat jak wejdą nowsze procesory nie będzie nowszych standardów ? 

jak już pisałem jak dobrze trafisz to z karty graficznej AMD będziesz zadowolony, ale FPS to nie wszystko , tylko mniej lub bardziej dopracowane sterowniki.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, boniekps3 napisał(a):

Tutaj w sumie prawie kopiuj wklej z zestawów ze strony PurePc, jeśli można coś wiecej wyciągnąć, to dajcie znać:

Jesli skladasz sam to grzechem jest nie doplacic 86zł do 2 rdzeni wiecej i zapasowej grafiki (aktualna cena 735zł):
https://pl.aliexpress.com/item/1005008419672201.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.2bf81c24yLkQau&gatewayAdapt=glo2pol

Reszta wyglada typowo i dzieciak bedzie zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi