Skocz do zawartości
Adam2213

Laptop do 4000 na studia bez systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Powoli kończą się matury i szukam laptopa na studia dla mojego brata. Wstępnie rozglądałem się jakieś 2-3 miesiące temu i na xkomie wyłapałem nieźle wycenione HP Victusy Zen4 6-8rdzeni i RTX 4050 z 16GB RAM i dyskami 1TB bez systemu za niecałe 4k, jednak dzisiaj wszedłem i zostały jedynie 2 modele z R7 7840, 8640 jak i 8840 brak, być może efekt komunii, ale mnie to trochę zaniepokoiło. Zastanawiam się czy już mu teraz nie kupić laptopa z tego co zostało, ewentualnie może macie jakieś inne ciekawe propozycje.

Propozycje ASUSA czy MSI są śmieszne, bo w tych samych pieniądzach wciskają Zen3+, za to o Acerze słyszałem niepochlebne opinie i sam mam ich lapka z 2017 roku i nic widać się nie zmieniło.

Laptop głównie będzie używany do: ACAD 2D-3D, ATP, jakiś SEE Electrical, Arduino IDE, Solid Edge, FEM itp.

Myślałem też nad czymś bez GPU, ale mam obawy czy nie wyskoczy jakieś środowisko bez wsparcia iGPU od AMD i nie będzie problemu.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autocad zyska przy akceleracji GPU wiec fajnie miec do tego chociaz to 4050

SSE Elec nie potrzebuje gpu

FEM potrzebuje (GPU przyspiesza obliczenia zwlaszcza w wiekszych projektach)

ATP Draw inne eda czasami - zalezy od silnika graficznego

Niektore srodowiska szczególnie te na openGL zle dzialaja na IGPU amd bo maja slabe stery na starszych wersjach. 

Co do lapka nie polece napewno HP Victus - siostra pracowala na nim jako grafik i dramat. 

Alternatywy to moze Lenovo LOQ albo legion z 4060 - mam nadzieje ze nie zalezy Ci na długim czasie pracy na baterii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Adam2213 napisał(a):

Propozycje ASUSA czy MSI są śmieszne, bo w tych samych pieniądzach wciskają Zen3+

I nie zastanawia Cię dlaczego?

o Acerze słyszałem niepochlebne opinie i sam mam ich lapka z 2017 roku i nic widać się nie zmieniło.

Acery wciąż dosyć często padają. 

Myślałem też nad czymś bez GPU, ale mam obawy czy nie wyskoczy jakieś środowisko bez wsparcia iGPU od AMD i nie będzie problemu.

Jak to dla brata na studia, to nawet taka integra wystarczy, chyba że jest geniuszem i od razu będzie mega skomplikowane projekty trzaskał 😉 

Z racji, że zapewne z takim laptopem trochę będzie chodził ja bym raczej poszedł w ultrabooka, wydajnościowo wystarczy, a zamiast 3kg, będzie nosił 1,5kg. Jakiś Lenovo Yoga lub coś w ten deseń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Studia? To moze jednak zainteresuj sie ile sprzet trzyma na baterii? 😉

Twoj brat potrzebuje thinkpada i stacje dokujaca zeby po wykladach normalnie podlubac na duzym monitorze przy biurku, a nie wynalazki typu victus ktore mu popekaja po roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi