Skocz do zawartości
tommig1983

Nieprzydzielone miejsce na dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem na drugim dysku mam 16Mb nieprzydzielonego miejsca i chciałbym rozszerzyc partycje zeby tego nie było i nie wiem czy to nie jest cos z pierwszego dysku systemowego i czy mi nie uwali systemu.

1.png

2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro pokazuje nie przydzielone miejsce to raczej nic tam nie ma. Dziwne jest za to to że takie miejsce jest na początku dysku. Czy ten dysk czasem nie był dyskiem systemowym? Co do rozszerzenia o to nieprzydzielone miejsce to trzeba by użyć jakiegoś programu do partycjonowania bo chyba nie da się przydzielić miejsca z pozycji 1 do drugiej partycji tylko ewentualnie zrobić partycję na nieprzydzielonym i rozszerzyć o drugą partycję. Czy to nie skazuje danych na drugiej tego nie jestem pewny ale raczej bym to zostawił tak jak jest, w końcu to tylko 16mb ale rozumiem że może to wkurzać 😁

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie pomyślałem, lepiej to zostawić, niż ryzykować dane, no chyba, że to puste dyski bez danych ?

Mam na myśli np. stawiam nosy system i mam takie kwiatki 🙂 

EDIT: amp dla czego masz tak nisko ustawione pamięci RAM ? przecież możesz na Z790 polecieć pod 7000mhz +

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie grzebanie w partycjach dysku 1 nie ma prawa wpłynąć na dysk systemowy (0) ale ja bym nie ryzykował, gdybym miał sporo danych na dysku systemowym. Już wolałbym przenieść dane z dysku z tym nieszczęsnym 100mb na inny dysk, a ten sformatować i mieć jedną przestrzeń bez dziwnych partycji.

EDIT: ale może zaistnieć sytuacja, gdy na innym dysku niż systemowy jest rozruch systemu ?

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj moze chodzic o tzw allignment ssd isystemu plikow. 16MB to nie jest znaczaca wielkosc i wolalbym unikac grzebania, bo to moze spowodowac conajmniej wolniejsze dzialanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi