Skocz do zawartości
samzi

Laptop ASUS uruchamia się ale nie wstaje

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka,

Wyciągnąłem z szafy starego lapka Asus X5DAB i pamiętam że działał ma służyć do programu diagnostycznego, ale teraz uruchamia się i nie wstaje są te pierwsze napisy potem drugie i wyskakuje "Brak BOOTMGR Naciśnij Ctrl+Alt+Del, aby zresetować" Czy to dysk padł czy w biosie wystarczy coś przestawić ?

Dysk to Seagate 120gb ale mam też drugi dysk 500gb po wsadzeniu tego dysku laptop staje od razu na tym pierwszym ekranie ładowania. Jak na zdjęciu. 

Co mam tam poklikać żeby to naprawić? Może jakieś zdjęcia z biosa wstawić ? Mam też gdzieś win7 na pendrive nagrany w razie jak by był potrzebny.1747443789974768119170632663828.thumb.jpg.a4f03322de03d2ae7f6962dc558d5e95.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jak już napisał "P3ch" , trzeba umieć czytać  ale z zrozumieniem , a wyszukiwarka google czy inna na pewno pomoże

znając tylko podstawy angielskiego ( no ale po  co sie uczyć) co to znaczy słowo BAD ?  wspaniały, fantastyczny, może mega fajny ? 

w biosie jest włączana funkcja S.M.A.R.T.  która zgłasza nie prawidłowy odczyt stanu dysku jakim jest zamontowany Seagate, pewnie "umiera" , można spróbować w biosie wyłączyć ta funkcje i sprawdzić czy system sie uruchomi np. w celu dostępu do danych czy programów , ale dalsze korzystanie z tego dysku jest nie wskazane , raczej można do wykorzystać jako ozdoba na półce lub pod nogę od stołu.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, P3ch napisał(a):

Ale ty tak na poważnie ?, oglądaj ten ekran do skutku i użyj tłumacza google. Wtedy się czegoś nauczysz.

Tak ja tak na serio 😉 i tak widzę co tam jest napisane i rozumiem, nie potrzebuje tłumacza ale za to ty najwyraźniej potrzebujesz wrócić się do podstawówki żeby nauczyli cię czytać ze zrozumieniem 😉 

"Zdjecie" - status bad ma ten drugi dysk który nie był z tego laptopa 

I wyobraź sobie że nie wiem co to oznacza bo w tym nie siedzę 🤷 dodałem to dodatkowo 😮‍💨 jak bym wiedział co się wydupcyło to bym nie pisał posta ...

Chyba jest to logiczne ? Czy i tego nie rozumiesz ?

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

jak już napisał "P3ch" , trzeba umieć czytać  ale z zrozumieniem , a wyszukiwarka google czy inna na pewno pomoże

Kolejny... Czytanie ze zrozumieniem to wam by się przydało panowie 😉

Ale odstawimy te uprzejmości na bok. I może rozwiążemy problem.

Nie widzę u siebie w biosie opcji "S.M.A.R.T" i napisze jeszcze raz pierwsze zdjęcie jest do dysku nie z tego laptopa! Tak go tylko wsadziłem zobaczyć czy ruszy ale zatrzymuje się na tym pierwszym ekranie "zdjęcie" i nie idzie dalej a na oryginalnym dysku który był w tym laptopie ten pierwszy ekran się odpala przechodzi do następnego i na trzecim już wyskakuje ten komunikat o botowaniu. 

A tu zdjęcia z biosu 

IMG_20250517_092219.thumb.jpg.82ec2f1b32584738c0578275510355c1.jpgIMG_20250517_092204.thumb.jpg.fc6359797ba479fb39250ebfd089cc98.jpgIMG_20250517_092154.thumb.jpg.ed24f77a021d795506d35f49c2af24d1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

data w biosie sie nie zgadza , pewnie bakteria nie trzyma napięcia 

biosy w starych laptopach zawierają bardzo małą ilość dostępnych opcji , ale gdzieś powinien być widoczny zamontowany dysk  

przestaw w biosie 

OnChip SATA Type - z Native IDE na AHCI 

kup na alledrogo używany na gwarancji dysk SSD SATA III 128GB 

zainstaluj nowy system xp czy win7 

funkcja SMART może być jako osobna funkcja w biosie, lub dostępną dopiero przy opcjach dysku a w tym biosie gdzie jest widoczny dysk ? 

pokaz listę po wybraniu pozycji - Boot Device Priority

jakie są opcje w pozycji -  Boot Settings Configuration 

Można by drążyć temat tylko po co ? ( bios wskazuje że nie odnalazł nośnika na którym był by zainstalowany system lub w nowszych biosach w trybie UEFI brak WBM jest to osobna partycja rozruchowa ) szkoda czasu i nerwów aby reanimować czy przywracać partycje rozruchowa bo i tak za chwile ponownie sie wysypie , a może zrobisz diagnostykę programem MHDD aby sprawdzić stan powierzchni komórek dysku ? , raczej wątpię ,  jak dysk padł mechanicznie lub logika dysku uległa uszkodzeniu (błąd systemu  utrata zasilania , działanie wirusów ), to takich dysków sie nie naprawia owszem dla świętego spokoju można taki dysk sprawdzić i wyzerować za pomocą np. MHDD, ale korzystanie z dysku systemowego HDD i jego responsywność jest tak samo fascynujące jak siedzieć i patrzeć jak farba schnie na ścianie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na screenie widać że mu ustawienia się zrestartowały dlatego post nie idzie dalej. Ale jeśli mam odpisywać na jakikolwiek temat na początek pójdę na szkoły tak jak mi nakazano : )). Wejdź w bios kliknij F10 wyjdź z bios i już pójdzie dalej, ale do momentu kiedy nie wymienisz baterii RTC -  będziesz miał taki komunikat cały czas :D. A jeśli po wymianie będziesz w dalszym ciągu miał ten sam komunikat po wymianie baterii RTC, pozostanie Ci jedynie Reball mostu lub jego wymiana. Ło to tyle mnie nauczyli w szkole : )).

A co do systemu na org dysku to faktycznie może Ci pomóc zmiana kontrolera z AHCI na IDE lub na odwrót ale też nie musi.

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem sie przejść aby się przewietrzyć, chociaż pogoda mało spacerowa 

nie ma co jechać po kimś , bo nie każdy jest jak osy lub wyssał wiedze z mlekiem matki

znaczna część użytkowników , napisze że PC/Laptop sie nie włącza , lub opisuje problem w sposób lakoniczny , nie dzieląc że PC/Laptop dzieli sie na cześć sprzętową i część programowa np. system, trzeba do tego trochę złapać dystans ,bo emocje nie pomagają w komunikacji aby pomoc coś ustalić 

na moje było tak 

system był instalowany eon temu , zapewne wtedy bateria od podtrzymania ustawień biosu była sprawna, a kontroler SATA był ustawiony w tryb pracy AHCI , po xxx czasu bateria umarła i bios przywrócił ustawienia domyślne , w tym jak na zdjęciach kontroler jest w trybie pracy IDE , a jak system był instalowany przy ustawieniu AHCI to teoretycznie powinien sie włączyć, ale odwrotnie już nie bez edycji rejestru, wiec pytanie czy po zmianie trybu pracy kontrolera z IDE na AHCI system wystartuje ? oraz w starszych biosach określało sie konkretny nośnik z jakiego bios ma uruchomić system , i dlatego zadałem pytanie jak wyglądaj opcje 

Boot Device Priority

Boot Settings Configuration 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, P3ch napisał(a):

Na screenie widać że mu ustawienia się zrestartowały dlatego post nie idzie dalej...

Na screenie jest Native IDE bo zapomniałem zmienić normalnie było ustawione "IDE->AHCI" robiłem próby czy wystartuje ale nic to nie dało. O tej baterii też pomyślałem że mogła paść swoje lata ma tylko że tu nie jest w gnieździe tylko kabelkami podpięta ale ogarnę to 😉

A rebaling w takim lapku się nie opłaca 😝

8 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

na moje było tak 

system był instalowany eon temu ...

Ta bateria pewnie od nowości nie była wymieniana. A ostatnie dwa albo trzy lata laptop przeleżał w szafie ale pamiętam że przed odstawieniem go do konta jeszcze działał dlatego się zdziwiłem dlaczego teraz nie nie działa.

Tryb IDE ja ustawiłem sprawdzałem czy wstanie ale nic to nie dało.

W Boot Device - są cztery opcje dodam zdjęcie 

A w Boot Settings Con...- jest tylko "Full Screen Logo" i jest (Enabled) 

No i jak podłączyłem pendrive to jeszcze pojawiła się opcja "Hard Disko Drives" i 3opcje Sata albo Pen albo Wyłącz.

I teraz tak na oryginalnym dysku włączyłem bota z pendrive jest tam obraz win7 i windows przeszedł do instalacji ale czasami odpalał tylko wiersz poleceń 🤷 po paru próbach pojawiło się okienko z opcjami i gdy wybrałem opcję żeby naprawił system wyskoczył komunikat że nie może tego zrobić bo nie ma obrazu 🤷 nie mogłem włączyć obrazu ani z partycji na dysku ani z pendrive nie próbowałem formatować i instalować na nowo ponieważ jeśli dysk nie jest uszkodzony chciałbym odzyskać z niego przynajmniej zdjęcia.

Potem wsadziłem w laptopa ten drugi dysk ze statusem "BAD" i też udało mi się włączyć instalacje z pendrive tylko że na tym dysku już wyskoczył komunikat że na dysku jest inny system niż na pendrive i nie da rady nic zrobić 

Chciałem zrobić też przywracanie ostatniej działającej wersji ale ta opcję też nie działała tylko że tu już nie pamiętam na którym dysku to robiłem IMG_20250517_220945.thumb.jpg.5d5c595326b95bfc7627ed0f14d5a044.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli można założyć że nie wiadomo czy kontroler SATA nie robi już błędów oraz czy dysk jest albo nie jest sprawny (ale czasem sie zdarzało że partycja sie zapadła i wtedy tyż systemu nie uruchomisz )

najstarsi górale nie słyszeli o takich przypadkach aby system sam zdiagnozował usterkę naprawił ja i sie uruchomił normalnie xD

czy masz możliwość na innym PC/Laptopie przygotować pendrajwa ? 

jeśli tak to :

ściągnij Linux Mint - szata graficzna(pulpit) jak w Windowsie i nie trzeba nic instalować uruchomi sie z pendrajwa a Ty będziesz miał dostęp do danych z dysku 

https://linuxmint.com/edition.php?id=319

jak zjedziesz na dół listy to jest np. -  ICM - University of Warsaw - szybko idzie pobieranie 

do utworzenia pendrajwa ściągnij program Rufus 

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/

na tak starym laptopie to nie wiem czy w opcjach nie trzeba będzie zaznaczyć -dodaj łatkę do starszych biosów (dodatkowa partycja )  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi