Enroteh Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja Witam, po dłuższych poszukiwaniach skleciłem poniższy zestaw Z starego PC celem redukcji kosztów Obudowa Thermaltake V3 Black zasilacz be quiet! bqt L7-530W Endrofy Spartan 5 ||80pln CPU: AMD Ryzen 5 7500F TRAY ||650pln MTD: MSI PRO B650M-P Gigabyte B650 EAGLE AM5 4DDR5 ASRock B650M PG LIGHTNING Nie mam pojęcia czym się sugerować przy wyborze płyty, nie zamierzam już dziś bawić się w overlocking GPU: GeForce RTX 4060 Eagle OC 8GB GDDR6 ||1340pln RAM: GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 ||420pln SSD: Lexar NM710 ||280pln Powyższe zamyka się w okolicach 3300pln Założenie jest takie aby złożyć możliwie budżetową platformę która posłuży na chwilę obecną głównie do ogrania tytułu helldivers2 (niedostępnego na moim xbox x) a w przyszłości wymiana CPU i GPU. Bardzo proszę o rzucenie na to okiem i podpowiedź czy dobrze kombinuję, czy też jest jakaś inna bardziej rozsądna alternatywa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja (edytowane) Godzinę temu, Enroteh napisał(a): Nie mam pojęcia czym się sugerować przy wyborze płyty, Choćby tym, by obsługiwała PCI-E 5.0 dla GPU (jak ma być przyszłościowa). Przynajmniej ja to brałem pod uwagę, kiedy kupowałem swoją płytę w 2022r. (tak ... już wówczas były płyty obsługujące PCI-E 5.0 dla złącza karty graficznej i odpowiednie procesory w postaci Intel 12 generacji). Natomiast jeśli totalnie chcesz jak najtaniej, to żeby przynajmniej sekcja zasilania była sensownie chłodzona (płyty bez radiatora na całym VRM omijać). Ta płyta ma PCI-E 5.0, radiatory na VRM, LAN 2,5 Gbit/s i jest tania: https://www.asrock.com/MB/AMD/B850M Pro RS/index.pl.asp Z kolei ta jest "pełnowymiarowa" (ma np. lepszą sekcję zasilania i kolejne dłuższe niż x1 złącze PCI-E - może się przydać): https://www.asrock.com/mb/AMD/B850 Pro RS/index.pl.asp#Specification https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-asrock-b850-pro-rs Godzinę temu, Enroteh napisał(a): Endrofy Spartan 5 ||80pln Miałem Fortis 5 - świetny projekt pod wzgl. osiągów i wadliwe wykonanie (jedna z nakrętek trzymała chyba na jednym zwoju gwintu, bo się wkręcała minimalnie - coś niedogwintowali w fabryce). Z tego powodu polecam be quiet Pure Rock 3 - chłodzenie będzie z Tobą długo, więc nie kupuj czegoś typu Spartan 5, tylko coś z lepszymi możliwościami chłodzenia (więcej niż 2-3 ciepłowody), no i firmy, która ma przyzwoitą kontrolę jakości. Edytowane 19 Maja przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2 godziny temu, Enroteh napisał(a): Nie mam pojęcia czym się sugerować przy wyborze płyty, nie zamierzam już dziś bawić się w overlocking Zeby ramy zadzialaly na predkosci z jaka placisz, to wlasnie bawisz sie w overclocking. 😉 To tak standardowo rzuce zebys wiedzial ze da sie (nie wysylaja cegly, idzie 5 dni i loteria krzemowa calkiem spoko, -30 all core): https://pl.aliexpress.com/item/1005008419672201.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.2bf81c24yLkQau&gatewayAdapt=glo2pol Plyty asrocka omijaj - jaraja 9800x3d a producent glowa w piachu. 😉 Co masz za chlodzenie na starej maszynie? Moze pasowac (AM5 ma backplate i mocowanie kompatybilne ze starymi intelami oraz AM4). A jak juz kupujesz nowe to dorzuc jednak do czegos wiekszego (minimum Fera). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja (edytowane) www.krsystem.pl Freezer 36 black Ryzen 7500F ASRock B850 Pro RS Wifi Goodram 2x16 6000 CL30 Gigabyte RTX 4060 Windforce OC Lexar NM710 1 TB 3479 zł Edytowane 19 Maja przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja Godzinę temu, wildpig napisał(a): Plyty asrocka omijaj - jaraja 9800x3d a producent glowa w piachu. 😉 ... nadal? Już powinni to ogarnąć nowym BIOS czy coś. W pracy mamy jakieś ASRock, ale AM4 i LGA1700 - są OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enroteh Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja Hej, dzięki za zainteresowanie tematem Godzinę temu, wildpig napisał(a): Zeby ramy zadzialaly na predkosci z jaka placisz, to wlasnie bawisz sie w overclocking. 😉 To tak standardowo rzuce zebys wiedzial ze da sie (nie wysylaja cegly, idzie 5 dni i loteria krzemowa calkiem spoko, -30 all core): https://pl.aliexpress.com/item/1005008419672201.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.2bf81c24yLkQau&gatewayAdapt=glo2pol Plyty asrocka omijaj - jaraja 9800x3d a producent glowa w piachu. 😉 Co masz za chlodzenie na starej maszynie? Moze pasowac (AM5 ma backplate i mocowanie kompatybilne ze starymi intelami oraz AM4). A jak juz kupujesz nowe to dorzuc jednak do czegos wiekszego (minimum Fera). Jeśli chodzi o podkręcanie to chciał bym postawić na niższe temperatury i mieć spokojną głowę. O ile nigdy nie miałem żadnych nie miłych doświadczeń z cpu i ram to do gpu mam pecha dwa raczej flagowce na dzień zakupu jeden zielony (3lata zimne luty na rdzeniu) drugi czerwony (dwa lata to samo) bez podkręcania. Co do Ryzen 7 7700 z ali, widziałem jużtemat w którym o nim wspominałeś i owszem kusi, prawdopodobnie się na niego skuszę i wtedy już koniecznie zainwestuję w lepsze chłodzenie. Niestety moja aktualna podstawka to am3 więc cooler też niekompatybilny Jeśli Assrock odpada to czy jesteś w stanie zaproponować coś sprawdzonego? Kolega Kyle wspomina o pcie 5 i zwróceniu uwagi na chłodzenie vrm Z tego co znalazłem to zarówno jedna ja i druga z poniższych płyt spełnia te warunki. Asus/gigabyte godne zaufania dzisiaj? Asus PRIME B650-PLUS Gigabyte B650 EAGLE AX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 19 minut temu, Kyle napisał(a): ... nadal? Już powinni to ogarnąć nowym BIOS czy coś. W pracy mamy jakieś ASRock, ale AM4 i LGA1700 - są OK. Podejrzewają skoki na vsoc ale Asrock na razie na twardo więc czekamy. Ja w ogóle odpuściłem 9800X3D na razie. Monitor sobie jakiś fajny kupię. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja Godzinę temu, Enroteh napisał(a): Z tego co znalazłem to zarówno jedna ja i druga z poniższych płyt spełnia te warunki. Asus/gigabyte godne zaufania dzisiaj? Asus PRIME B650-PLUS Gigabyte B650 EAGLE AX Te płyty nie obsługują grafik PCI-E 5.0 tylko 1 dysk M.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 3 godziny temu, Enroteh napisał(a): Niestety moja aktualna podstawka to am3 więc cooler też niekompatybilny Jeśli Assrock odpada to czy jesteś w stanie zaproponować coś sprawdzonego? Kwestia co masz teraz, i jak to jest mocowane (jak jakies dodatkowe przykrecane prowadnice to moze byc problem, ale patrzysz budzetowo, i jak masz taki cooler teraz, to mozesz miec po prostu na klipsy bo to najprosze/najtansze rozwiazanie, i to moze byc kompatybilne). Dla przykladu, 10 letni spartan wczesniej na intelu, pasowal na am5. A najbezpieczniejsza plyta aktualnie to msi tomahawk. 4 godziny temu, Kyle napisał(a): ... nadal? Już powinni to ogarnąć nowym BIOS czy coś. W pracy mamy jakieś ASRock, ale AM4 i LGA1700 - są OK. Ze 2 dziennie na r/ASrock umieraja. 😉 Biosy po drodze byly, jakis 3.20 rozwiazujacy ponoc problemy z bootem ryzenow 9gen, na jaranie niestety nie pomogl. Na dniach pojawil sie 3.25 (nowa AGESA + jakies tajemnicze PBO optymizacje) ale tez zero konkretow bo nikt sie nie chce przyznac z wiadomych wzgledow. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja 8 godzin temu, wildpig napisał(a): Ze 2 dziennie na r/ASrock umieraja. Tylko te topowe X3D? 8 godzin temu, wildpig napisał(a): jakies tajemnicze PBO optymizacje W sumie to PBO to takie automatyczne OC (tak jak XMP/EXPO dla kwestii podsystemu pamięci), więc sprawa już dyskusyjna, czy to wina producenta, że procesor pracujący poza specyfikacją idzie z dymem, nie mniej jednak oczywiście byłoby fajnie, gdyby miał zabezpieczenia lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enroteh Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja 12 godzin temu, wildpig napisał(a): Kwestia co masz teraz, i jak to jest mocowane (jak jakies dodatkowe przykrecane prowadnice to moze byc problem, ale patrzysz budzetowo, i jak masz taki cooler teraz, to mozesz miec po prostu na klipsy bo to najprosze/najtansze rozwiazanie, i to moze byc kompatybilne). Dla przykladu, 10 letni spartan wczesniej na intelu, pasowal na am5. Hej chłodzenie aktualne mam na szynie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enroteh Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja ****Szybka aktualizacja wszedł Gigabyte GeForce RTX 5060 Windforce OC 8GB GDDR7 DLSS4 za 1420, warto dopłacić?**** Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja 8 godzin temu, Kyle napisał(a): Tylko te topowe X3D? W sumie to PBO to takie automatyczne OC (tak jak XMP/EXPO dla kwestii podsystemu pamięci), więc sprawa już dyskusyjna, czy to wina producenta, że procesor pracujący poza specyfikacją idzie z dymem, nie mniej jednak oczywiście byłoby fajnie, gdyby miał zabezpieczenia lepsze. Zwykle bez 3D tez sie przewinely. Nawet komus jeden 7600 padl w podobny sposob (po prostu zdycha jak sobie klikasz w internet, i juz nie wstaje mrugajac diodami), co moze byc przypadkiem. I PBO nic do tego nie ma (tak w info co robi bios update tylko napisali), padaja nawet na domyslnych bez OC. 4 godziny temu, Enroteh napisał(a): Hej chłodzenie aktualne mam na szynie No to jak nie wiesz co to jest i nie mozna instrukcji sprawdzic, jedyne co sie da to nie wypakowywac nowego chlodzenia a to sobie na sucho bez pasty (z zalozonym procem koniecznie bo zniszczysz gniazdo) przymierzyc. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja 20 godzin temu, Enroteh napisał(a): ****Szybka aktualizacja wszedł Gigabyte GeForce RTX 5060 Windforce OC 8GB GDDR7 DLSS4 za 1420, warto dopłacić?**** Wolałbym RX 9060 XT 16GB, ale Twój wybór 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniekps3 Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja Tylko, że premiera około 5 czerwca... Już miałem młodemu zamawiać zestaw z 7700XT ale chyba go przetrzymam 2 tygodnie i zobaczę co to wyjdzie za GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enroteh Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja (edytowane) 4 godziny temu, Kyle napisał(a): Wolałbym RX 9060 XT 16GB, ale Twój wybór 😉 Też bym wolał, ale jestem chytry 😅 Zakładając podobną półkę cenową czyli rtx 5060 GB vs RX 9060 XT 8GB nie widzę przepaści wydajnościowej na korzyść radeona. Poczekam jeszcze chwilę na testy i wtedy zadecyduję. I tak będę czekać na CPU z ali nie krócej niż tydzień i wtedy najwyżej zwrócę 5060 jeśli faktycznie będzie jakaś zauważalna różnica wydajnościowa. Edit: Doczytałem cene sugerowaną za RX 9060 XT 16GB. Wygląda na to, że za 200zł więcej względem rtx5060 będzie przepaść masz rację... Edytowane 21 Maja przez Enroteh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...