Eter Opublikowano Poniedziałek o 21:05 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 21:05 Mój sprzęt: - Windows 10 pro - Ryzen 5 5600g - RX 6600 - Asus TUF B450m Plus-II - Dysk systemowy: Adata SX6000LNP (NVMe) - Drugi dysk na dane: Goodram CX400 (SATA) Komputer służy głównie do gier, ale też oglądania filmów i przeglądania internetu. Od długiego czasu miałem różne problemy z komputerem. A to się coraz dłużej włączał, a to wywalało losowo aplikacje: software amd się nie włączał, to samo z Corsair, crashe przeglądarki, różne, nawet Edge. Także lagi w grach podczas wczytywania "mapy". Były też takie dziwne rzeczy jak naprawianie dysku 😄 po zwykłym restarcie komputera, raz nawet wywaliło dysk systemowy jako boot priority. Kilka dni temu po eskalacji problemów (gdy Edge'a i Discorda wywala dosłownie po 1-2 minutach na zmianę), zdecydowałem się zgłębić temat, wiedząc że były problemy z dyskiem zainstalowałem Cristal Disk żeby sprawdzić jego stan, tam 85% i bad. Przez CMD robiłem sfc scannow i dism (jakoś tak), jedno i drugie oddało błąd "odkryto błędu ale nie można ich naprawić". Po próbach naprawy stwierdziłem, że dla świetnego spokoju postawie nowy system Windows10, resetują do ustawień początkowych. Nie wiem na co liczyłem skoro jasne było to że dysk jest uszkodzony. Mimo to zainicjowałem proces z pełnym czyszczeniem obu dysków, trwał 3.5h, po nim kolejne problemy. System nie chce się uruchomić, automatyczna naprawa nie działa, mam martwego Windowsa. Stwierdzam więc, że już nie chce mi się bawić w to i zainstaluje całkiem nowym system z pendrive'a na nowym dysku. Ten wywalam do śmieci. Wolę Windowsa 11, ale przed tym jak jeszcze system działał to health check wyświetlił, że nie mam jakiegoś "secure boot". Wiem tylko tyle że to coś w BIOS, a ja mam starszy, legacy, zamiast UEFI, a dysk jest w MBR a nie GPT (też nie do końca rozumiem o co z tym chodzi). BIOS od momentu kupna komputera nie był aktualizowany. Zastanawiałem się nad zmianą dysku systemowego na Kingston KC3000. Ale może to być jakiś inny, potrzebuje dobrych prędkości (niekoniecznie topowych, takich które dadzą płynny system i gry), zależy mi również żeby tak jak obecny dysk nie zepsuł się po 2 latach. Co mam teraz zrobić? Oto moje pytania: - Jaki dysk jako nowy dysk systemowy wybrać? - Co zrobić przed jego wymianą? - Jak w mojej obecnej sytuacji zainstalować nowy system, najlepiej 11, a jak 11 to: - Jak włączyć UEFI i Secure Boot na moje płycie głównej, jeżeli to możliwe? - Czy muszę aktualizować jakoś BIOS? - Jeżeli miałem Windowsa 10 pro, to czy nowy system aktywuje się sam? Pilnie proszę o pomoc i wyrozumiałość, jestem sfrustrowany i zły, bo już całkiem się pogubiłem i nie wiem co robić, a nie znam się na tym wszystkim zbytnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Wtorek o 02:14 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 02:14 Dysk, dyskiem, ale ty se lepi sprawdź pamięci RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eter Opublikowano Wtorek o 04:47 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 04:47 W jaki sposób? RAM mam jakiś ADATA 3200mhz, nigdy nie było z nim problemów, nie dawno był kupowany nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Wtorek o 06:01 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 06:01 Użyj wyszukiwarki na forum lub wyszukiwarki wujka google - hasło kluczowe " test pamięć RAM " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 06:20 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 06:20 (edytowane) Do testów RAM, to polecam: https://www.memtest86.com/ albo: https://www.memtest.org/ 9 godzin temu, Julinho napisał(a): - Jak włączyć UEFI i Secure Boot na moje płycie głównej, jeżeli to możliwe? Zaktualizuj BIOS, natomiast instrukcji zmiany z CSM na UEFI boot i secure boot, a do tego format dysku na GPT, to już lepiej poszukać dokładnych instrukcji w internecie (są, bo sam niedawno to robiłem i na różnych płytach, opcje w nieco innym miejscu). 9 godzin temu, Julinho napisał(a): - Jeżeli miałem Windowsa 10 pro, to czy nowy system aktywuje się sam? Zwykle się aktywuje, ale na wszelki wypadek możesz podpiąć licencję ze starej wersji do konta microsoft, w razie jakichś nieprzewidzianych okoliczności. 9 godzin temu, Julinho napisał(a): - Jaki dysk jako nowy dysk systemowy wybrać? Niegrzejący (ale i tak zadbaj o chłodzenie), szybki, z cache DRAM i oczywiście SSD 😉 Edytowane Wtorek o 06:22 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eter Opublikowano Wtorek o 06:49 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 06:49 27 minut temu, Kyle napisał(a): Niegrzejący (ale i tak zadbaj o chłodzenie), szybki, z cache DRAM i oczywiście SSD 😉 Jakieś polecajki? 27 minut temu, Kyle napisał(a): Do testów RAM, to polecam: https://www.memtest86.com/ albo: https://www.memtest.org/ Tak jak pisałem na razie nie mam dostępu do systemu, także będę w stanie to zrobić dopiero po instalacji nowego. Na co zwrócić tam uwagę, bo serio, nawet nie podejrzewałam że to może być kwestia RAMu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 07:02 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 07:02 Te mem testy odpala się z bootowalnego pendrive, więc niepotrzebny jest zainstalowany "windows". Natomiast co do polecanych SSD, to chyba nadal Kingston KC3000 jest dobrym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eter Opublikowano Wtorek o 08:21 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 08:21 (edytowane) 2 godziny temu, Kyle napisał(a): natomiast instrukcji zmiany z CSM na UEFI boot i secure boot, a do tego format dysku na GPT, to już lepiej poszukać dokładnych instrukcji w internecie (są, bo sam niedawno to robiłem i na różnych płytach, opcje w nieco innym miejscu). Takie opcje są u mnie poniżej. W necie szukałem że Launch CSM mam przełączyć na Disabled, potem przejść do secure boot i przełączyć z Other OS na Windows UEFI. Nie mam zdjęcia ze swojego modelu, ale wygląda to niemal tak jak na drugim foto: Co do gpt to podobno całkiem nowy dysk (czyli np ten KC3000) sam się przełączy przy instalacji Windowsa 11 jeżeli jest UEFI Zgadza się? Też mam pytanie czy jestem w stanie zrobić pendrive'a z Windowsem 11 na innym komputerze? Mam laptopa z Windowsem 7. Edytowane Wtorek o 08:24 przez Eter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Wtorek o 08:39 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 08:39 Kup dysk tlc nie qlc - Kingston KC3000 1TB Stworz bootowalny pendrive z Windowsem 11 (pobierz Media Creation Tool dla W11, wybierz nośnik instalacyjny USB (uwaga jesli masz cos na pendrive to pojdzie w diabły - gotowe masz pendrive instalacyjny Wchodzisz do BIOS, zresetuj do domyślnych, przełącz boost mode z legacy / csm na UEFI, secure boot enabled OS Type WIndows UEFI Mode Upewnij sie ze stary dysk jest odłączony albo ustaw nowy na 1 miejscu bootowania Zainstaluj widnows z pendriva, pousuwaj partycje Warto zaktualizować Bios bo starsze wersje mogą nie włączać secure boot, Nowsze poprawiaja stabilność ryzenami 5000 Twój windows jest aktywowany cyfrowo, po instalacji windows 11 połącz się z netem - wejdz w ustawienia - system- aktywacja i powinna pojawic sie informacja "System jest aktywowany przy użyciu cyfrowej licencji" - jeśli nie kliknij w rozwiązywanie problemów i wybierz "Zmieniłem sprzęt w tym urządzeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eter Opublikowano Wtorek o 13:35 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:35 Zmieniłem 🙂 W takim razie chyba czekam na dysk i działamy, chociaż nie wiem czy kc3000 bo coś słyszałem o tym że w ostatnich miesiącach podmienili w niektórych egzemplarzach kontroler na ten z kioxi, podobno się grzeje i ma gorszą wydajność 🤔 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Wtorek o 13:55 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:55 Hmm ja od ponad roku mam i nie zauwazylem - wrecz na dwa dyski gdzie kingston 2TB mam na gry a Lexara na system to Kingston ledwo do 30 stopni dobija a lexar na starcie ma jakies 45 stopni xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eter Opublikowano Wtorek o 14:19 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 14:19 Oj niestety na Windowsie 7 nie da rady zrobić media creation tool, załatwię sobie kogoś z kompem z 10 albo 11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eter Opublikowano Wtorek o 14:50 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 14:50 (edytowane) Chyba że przy pomocy Rufusa (windows 11 ISO)? Jak to wtedy wygląda? Czymś to się różni? (Jeżeli da się i w moim przypadku też jest to opcja to tak będzie po prostu prościej) Edytowane Wtorek o 14:54 przez Eter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Wtorek o 15:39 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 15:39 Witam np. za pomocą Rufusa można zainstalować win11 bez jakże potrzebnych dodatków xD zdjęcie poglądowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Środa o 10:37 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:37 Jak wyłączy bezpieczny rozruch i zainstaluje win 11 na MBR, to chyba nie będzie ten sam poziom bezpieczeństwa, co przy secure boot z GPT. Ja bym tam w prowizorki się nie bawił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eter Opublikowano Środa o 10:39 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:39 Teraz, Kyle napisał(a): Jak wyłączy bezpieczny rozruch i zainstaluje win 11 na MBR, to chyba nie będzie ten sam poziom bezpieczeństwa, co przy secure boot z GPT. Ja bym tam w prowizorki się nie bawił. Jak widać już ustawiłem bezpieczny rozruch i UEFI. Wystarczy przygotować media creation tool i zainstalować system na nowym dysku - będzie GPT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...