Skocz do zawartości
ferdak

Nowy komputer do gier na teraz i przyszłość

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Nadszedł czas wymiany mojego starego 6 letniego PC. Wiem, że to niezbyt szczęśliwy czas z uwagi na drogą i mało wydajną (w porównaniu do 40xx) serią RTX 50xx, ale nic nie poradzę. Mój RTX 2070 już nie wyrabia przy nowych grach, a procesor 9900k się dławi przy takim Rimworldzie.

Budżetu nie mam ustalonego, ale staram się dobrać podzespoły z myślą o przyszłości i nie dziadować. 

Przy doborze komponentów konsultowałem się z chatemGPT, ale fajnie by było zasięgnąć też rady człowieka.

Starałem się wybierać głównie komponenty komputera od msi żeby nie było problemów z kompatybilnością w msi center.

Planowana konfiguracja wygląda tak:

Mobo: MSI MPG X870E CARBON WIFI

Procesor: RYZEN 7 9800X3D

Chłodzenie: MSI MAG CoreLiquid I360 lub A15 (na dziś nigdzie nie mogę tego znaleźć w Polsce)

Zasilacz: MSI MPG A1000G PCIE5

Ram: G.Skill Z5 CK RGB DDR5 32gb 7200MHz sztuk 2 (4 kości po 16gb, razem 64gb) G.SKILL TRIDENT Z5 NEO RGB DDR5 48GB 6400HMz CL32

GPU: RTX 5070Ti lub RTX 5080 od msi

SSD: Lexar NM1090 pro 2TB 2280 PCI-E x4 Gen5 nvme 

SSD: Crucial T700 4TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen5 nvme 

Obudowa: MSI MEG Prospect 700R

Głównie zastanawiam się nad Ryzenem 9 i GPU wydaje mi się, że w zupełności wystarczy 9800X3D na te kolejne 6 lat+. Zdaję sobie sprawę, że w trakcie życia tego sprzętu będzie potrzebna wymiana GPU i być może zasilacza, ale to mam nadzieję kwestia właśnie tych 6 lat. Co myślicie o takiej konfiguracji ?

Edytowane przez ferdak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Cóż no Mobas top
  2. Jesli nie robisz multitaskingu jakiegos wyjatkowo ciezkiego to Ryzen 9 nie ma sensu i zyskasz wyzsza temperature i niewielki wzrost wydajnosci w swoich potrzebach
  3. Chłodzenie polecam.  (sam korzystam - ladnie wyglada i jest mega wydajne)
  4. Gskille tez ok ale nie wiem czy 64 gb w 2 kosciach wskoczy Ci na 7200
  5. Ten procek nie bedzie bottleneckiem nawet dla drozszych kart. Wzial bym 5070  ti a pozniej najwyzej wymienil na 5080 super jesli bedzie warto
  6. Gen5 to chyba nie za bardzo oplacalne - grzeja sie w cholere a nie wiem czy tak duzo zyskasz
  7. Obudowa spoko ale pod pelnym obciazeniem moze puszczac wszystkie szumy (trzeba to akceptowac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Z tym Ramem to chodziło mi o 4 kości po 16gb.

A co do tych SSD Gen5 to czytałem, że się grzeją, ale stwierdziłem, że skoro biorę płytę główną która posiada sloty na Gen5 to aż żal ich nie wykorzystać.

Pierwotnie założyłem, że Lexar ma iść pod system i programy, a Crucial na gry, zdjęcia, filmy itp.

Pytanie jak bardzo się te SSDki grzeją, być może rozsądnie jest dorzucić jednak KC3000 pod system (na płycie są jeszcze 2 wolne sloty M.2 Gen4), żeby dmuchać na zimne, i nie mieć problemu gdyby taki dysk systemowy padł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 4 kościach tym bardziej moze byc problem z expo na taki zegar

ok to wykorzystuj tylko dorzuc dobry przeplyw powietrza 

Ja wlasnie wrzucil bym cos chlodnego pod system 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Około 12k, bez kupowania SSD Gen5 tylko kupnie Gen4 około 10k (licząc bez GPU).

Czy przepłacone? Ceny są jakie są.

Czy pozbawione sensu nie wiem. Ja przez te 6 następnych lat nie zamierzam nic wymieniać. Poza GPU i zasilaczem jeżeli to będzie konieczne do komfortowego grania.

Patrząc na to jak długo posłużył mi RTX 2070 to jest właśnie taki okres czasu.

AM5 ma być jeszcze wspierane więc wydaje mi się, że płyta główna naprawdę długo da radę, tym bardziej, że ze strony Intela nie ma i nie zanosi się na konkuręcję.

Po namyśle raczej zrezygnuję z tych 4 kości ramu i kupię 2x24gb z Expo od G.Skilla 6400mhz, tańsze a i wystarczający zegar.

Edytowane przez ferdak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi