Skocz do zawartości
Quuki

Nowe części do pc do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Chce złożyć komputer i wstępnie popatrzyłem po tematach i skleiłem sobie zestaw 

CPU: Ryzen 5 7500f tray

Chłodzenie CPU : Thermalright Assassin X 120 Refined SE

MOBO : Tu nie jestem pewien i chce porady czy lepiej wybrać 

ASRock B850M-X WiFi R2.0

Lub

MSI PRO B650M-P

Ewentualnie jakąś inną, nie zależy mi na WiFi 

RAM : GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 wybrałem ten chociaż nie wiem czy nie wziąć 16GB

Dysk tu też mam wahania czy brać 

Dysk SSD WD SN7100 1TB 

Lub

Dysk SSD WD Blue SN5000 1TB

Zasilacz :  MSI MAG A650BN tu raczej dobry wybór 

Obudowa : Fury Shobo 

Nie potrzebuje żadnych świecidełek. 

Kartę graficzną zamierzam kupić w późniejszym czasie do 2 miesięcy aktualnie wsadze do tego zestawu leciwego Gtx'a 950 na przetrzymanie. Czy na owym setupie procek podbije trochę wydajność w gierkach dopóki nie zakupie porządnej karty graficznej? 

Coś dodać zmienić? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Quuki napisał(a):

MOBO : Tu nie jestem pewien i chce porady czy lepiej wybrać.

Nie potrzebuje żadnych świecidełek. 

B650M-HDV/M.2

32GB DDR5 6000/32

SN7100 to lepszy dysk niz WDblue. To klasa NM790 Lexara. Jak chcesz zaoszczedzic, to moze Lexar NM620.

Ogolnie wzrostu wielkiego wydajnosci bym sie nie spodziewal.  Moze kase zaoszczedzona na plycie skieruj w kierunku AMD Ryzen 5 9600X

Jak nie chcesz swicidelek, to po co ci buda z wentylatorami RGB? Bierz jakas z polecanych na purepc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostanę jednak przy SN7100  bo różnica cenowa nie jest aż tak duża.

Integra w 9600x jest porównywalna do jakiej karty ? Bo ciężko mi znaleźć informacje na ten temat.

Co do budy to wybrałem Fury Shobo ale w wersji bez podświetlenia ze zwykłymi wentylatorami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw wygląda spoko jak na start. Co do płyty – bierz MSI, chyba że potrzebujesz WiFi, wtedy ASRock. RAM 32 GB jak najbardziej, lepiej mieć zapas. Z dysków lepszy SN770 (pewnie chodziło Ci o ten, nie 7100) – jest szybszy od SN5000. Procesor trochę pomoże z GTX 950, ale szału nie będzie – dopiero z nową kartą poczujesz różnicę. Zasilacz OK, obudowa też wystarczy jak nie zależy Ci na bajerach.

No to wybór a później lajcik - https://e-liq.pl/Grzalki-i-kartridze

Edytowane przez Czesllaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem o SN7100 bo z tego co widzę jest szybszy A dopłata 50zl nie jest aż taka duża. W takim razie będzie lepszy? Tak więcej płytę wezmę MSI. W jakich sklepach będzie najtaniej ze skompletowaniem tego zestawu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj asrocka do ryzenow 9 generacji - plyty jaraja procesory x3d, a nawet zwykle z X.

Zobacz tez czy to ci sie miesci w budzet:
https://pl.aliexpress.com/item/1005008419672201.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.2bf81c24yLkQau&gatewayAdapt=glo2pol

Nie wysylaja cegly, wszystko legit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi