Skocz do zawartości
NightRid3r

Jaka obudowa? Genesis IRID 505 V2 ARGB, Endorfy Regnum 400, Arx 700 czy inna?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Została mi ostatnia kwestia przy budowie komputera, której nie jestem pewien, a mianowicie obudowa pod płytę ATX i dość długą kartę graficzną ponad 33cm. Na początku wybrałem polecaną Genesis IRID V2 ARGB za 349zł. Ten model bardzo mi się podoba wizualnie ale czy to prawda, że bios nie czyta dołączonego do niej sterownika i wentylatory chodzą na maksa? Czy to jakieś pojedyncze przypadki albo ewentualnie tanim kosztem można kupić inny? Druga sprawa czy z przodu jest filtr na magnes bo chyba zależnie od wersji w recenzjach jedni mają, a inni nie.

W wyborze jestem ograniczony do oferty sklepu euro. Mam tam jeszcze do wyboru w promocji za 359zł Endorfy Regnum 400 ARGB i Endorfy Arx 700 ARGB ale tu już wyższa cena bo 549zł i nie wiem czy opłaca się aż tyle dopłacać. Która by była najlepsza i się najbardziej opłaca? Ewentualnie proszę o inne propozycje z oferty euro w podobnych cenach.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ARX 700 na tej składam ostatnio zestawy dla klientów, napisze tyle, wygoda, wygoda, wygoda, fajna po prostu obudowa. Kaska jak za tą jakość uważam że nie wygórowana a i milutko się prezentuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, P3ch napisał(a):

ARX 700 na tej składam ostatnio zestawy dla klientów, napisze tyle, wygoda, wygoda, wygoda, fajna po prostu obudowa. Kaska jak za tą jakość uważam że nie wygórowana a i milutko się prezentuje.

Ludzie piszą, że ugina się blacha pod płytę główną tak samo jak w genesisie ale jeszcze również góra. Możesz to potwierdzić? Minus jej to brak filtra na przodzie. Niby filtrem jest ta główna siatka jednak to nie to samo. Fajnie, że ma wiatraki 140zł i chyba głównie dlatego wiecej kosztuję. Wygoda w sensie, że przy składaniu? Na moje oko podobnie w tych wszystkich 3 modelach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, z tą blachą pod płytą główną to fakt faktem gruba nie jest ale jak przykręcisz płytę to nie widzę aby to było elastyczne raczej całość się usztywnia. Tak miałem na myśli wygoda przy składaniu, kable mangamet fajnie da się w niej zrobić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też aktualnie składam komputer i wybrałem Lian Li LANCOOL 207. Ma całkiem dobre wyniki np. tutaj czy tutaj. Cała recenzja - link.

Mi udało się ją dorwać na Allegro za 397,68 zł + aktualnie Allegro chyba promuje Allegro Pay, więc za wybór tej płatności dali mi bon na 100 zł, co finalnie dało cenę końcową 297,68 zł.
Warto sprawdzić, może akurat też będziesz miał ten bon dostępny przy wyborze płatności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem, że dużo firm tnie koszty i nie daje filtrów z przodu. Jaka obudowa z pełnymi filtrami? Obojętnie jaki sklep.

Edit:

Zamówiłem obudowę Antec P20C RGB w promocji za 433zł. Raczej porządna obudowa i ma wszystkie filtry. Wykonanie powinno być lepsze niż te polecane wyżej, arx 700 czy Genesis IRID 505 v2 argb, którego mam i będę oddawał. Jakby ktoś się zastanawiał to Genesis z wyglądu jest fajna i nie jest źle wykonana, chociaż w tej cenie raczej może być lepiej. Rozmieszczenie wszystkiego wydaje się ok. Z wad to wersja V2 ma z przodu gęstrzą siatkę niż pierwsza wersja ale za to brak normalnego filtra co jak dla mnie jest gorsze. Niby to dla lepszej przewiewności jak w endorfy arx 700 ale jak dla mnie to cięcie kosztów i na pewno będzie wpadało wiecej kurzu. Druga wada to kolor blaszanych elementów jest bardziej ciemno szary niż czarny, a plastik jest czarny i się odróżnia.

Edytowane przez NightRid3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi