pulqita Opublikowano 22 Maja Zgłoś Opublikowano 22 Maja Dzień dobry Wszystkim. Mam taki mały problemik, podczas odpalania furmarka,max po 2-3 sekundach dostaję hard reset. W Cinebench R23 przechodzi cały test, w Unigine Heaven również, obciążałem również wszystko co się da w AIDA64. Zero restartów :(. Config wygląda tak - i7-14700K (-0,8mv, 180W max peak, bez uv też sprawdzałem to samo), 32 GB Patriot 6800MHz (w 2 kościach), 3 SSDki nmve 2TB, 1TB i 0,5TB (wszystko 3gen), Asrock Z790 Riptide Wifi (bios ostatni 13...coś tam), 6950 XT (AMD FE jak można ją tak nazwać), 2x140 mm 1x120 mm wentylatory, Navis F360, trochę diodek w obudowie, ale bez przesady, Corsair RM1000W. Jakieś pomysły? Mi prócz zasilacza nic nie przychodzi do głowy (akurat jego już mam ze 4 lata, na starym ryzenie 7 3700x furmark działał bez problemu), ale chwilowo nie mam jak sprawdzić na innym :(, mogę odpiąć Radeona i sprawdzić na integrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 22 Maja Zgłoś Opublikowano 22 Maja Witam oczywiście jak jest możliwość to testy przeprowadzić na igpu a jak jest podłączone zasilanie do karty graficznej, osobo każda linia z zasilacza ? czy problem dotyczy tylko furmarka, a gry ? próbowałeś obniżyć szybkość ramu na 6400MHz , 6000MHz ściągnij GPU-Z https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/ zakładka sensors Hot Spot - napięcie podczas włączania testu PCIe Slot Voltage - 8- Pin # 1 Voltage - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Maja Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2 godziny temu, pulqita napisał(a): Config wygląda tak - i7-14700K (-0,8mv, 180W max peak, bez uv też sprawdzałem to samo), 32 GB Patriot 6800MHz (w 2 kościach), Zacznij od testu bez UV, OC itd. itp., czyli bez jakiegoś "-0,8mV", tylko wszystko na domyślne, więc standardowe PL1=125W, PL2=253W, TAU=56s, RAM DDR5 1,1V 5600MT/s JEDEC (lub niższy, jeśli Twój RAM nie obsługuje takiego trybu nonOC). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czesllaw Opublikowano 22 Maja Zgłoś Opublikowano 22 Maja Cześć! Wygląda jak typowy problem z PSU – Furmark dobija GPU do maks i może zasilacz już nie wyrabia po latach. Dobrze byłoby sprawdzić na integrze albo po prostu odpiąć GPU i zobaczyć, czy problem znika. Możesz też spróbować obniżyć power limit karty i wtedy odpalić Furmarka – jak przejdzie, to raczej zasilacz do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pulqita Opublikowano Piątek o 23:51 Zgłoś Opublikowano Piątek o 23:51 W dniu 22.05.2025 o 20:20, Mr.T... napisał(a): a jak jest podłączone zasilanie do karty graficznej, osobo każda linia z zasilacza ? Cześć! Dzięki wszystkim za sugestie! A szczególnie Mr.T. Było na 1 przewodzie, dołożyłem 2 i przepiąłem wtyczki. Śmiga 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...