Skocz do zawartości
pulqita

Restarty w Furmark

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Wszystkim.

Mam taki mały problemik, podczas odpalania furmarka,max po 2-3 sekundach dostaję hard reset. W Cinebench R23 przechodzi cały test, w Unigine Heaven również, obciążałem również wszystko co się da w AIDA64. Zero restartów :(.

Config wygląda tak - i7-14700K (-0,8mv, 180W max peak, bez uv też sprawdzałem to samo), 32 GB Patriot 6800MHz (w 2 kościach), 3 SSDki nmve 2TB, 1TB i 0,5TB (wszystko 3gen), Asrock Z790 Riptide Wifi (bios ostatni 13...coś tam), 6950 XT (AMD FE jak można ją tak nazwać), 2x140 mm 1x120 mm wentylatory, Navis F360, trochę diodek w obudowie, ale bez przesady, Corsair RM1000W.

Jakieś pomysły? Mi prócz zasilacza nic nie przychodzi do głowy (akurat jego już mam ze 4 lata, na starym ryzenie 7 3700x furmark działał bez problemu), ale chwilowo nie mam jak sprawdzić na innym :(, mogę odpiąć Radeona i sprawdzić na integrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

oczywiście jak jest możliwość to testy przeprowadzić na igpu

a jak jest podłączone zasilanie do karty graficznej, osobo każda linia z zasilacza ? 

czy problem dotyczy tylko furmarka, a gry ?

próbowałeś obniżyć szybkość ramu na 6400MHz , 6000MHz 

ściągnij GPU-Z  

https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/

zakładka sensors 

Hot Spot - 

napięcie podczas włączania testu

PCIe Slot Voltage - 

8- Pin # 1 Voltage - 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, pulqita napisał(a):

Config wygląda tak - i7-14700K (-0,8mv, 180W max peak, bez uv też sprawdzałem to samo), 32 GB Patriot 6800MHz (w 2 kościach),

Zacznij od testu bez UV, OC itd. itp., czyli bez jakiegoś "-0,8mV", tylko wszystko na domyślne, więc standardowe PL1=125W, PL2=253W, TAU=56s, RAM DDR5 1,1V 5600MT/s JEDEC (lub niższy, jeśli Twój RAM nie obsługuje takiego trybu nonOC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Wygląda jak typowy problem z PSU – Furmark dobija GPU do maks i może zasilacz już nie wyrabia po latach. Dobrze byłoby sprawdzić na integrze albo po prostu odpiąć GPU i zobaczyć, czy problem znika. Możesz też spróbować obniżyć power limit karty i wtedy odpalić Furmarka – jak przejdzie, to raczej zasilacz do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.05.2025 o 20:20, Mr.T... napisał(a):

a jak jest podłączone zasilanie do karty graficznej, osobo każda linia z zasilacza ? 

Cześć! Dzięki wszystkim za sugestie! A szczególnie Mr.T. Było na 1 przewodzie, dołożyłem 2 i przepiąłem wtyczki. Śmiga 🙂

obraz.png.c29b62a9579ace44f2737fb77516ab66.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi