Skocz do zawartości
GW1

[~9000zł] Gotowy zestaw z 5070 ti + 9800x3D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu stacjonarki, tu gotowy koszyk, który rozważam:

https://www.krsystem.pl/kp-9FpKeny3l

1. PROCESOR AMD Ryzen 7 9800X3D

2. GPU Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti WINDFORCE SFF

3. MOBO MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI

4. DYSK  Patriot SSD 2TB Viper VP4300 Lite

5. RAM GOODRAM DDR5 IRDM 32GB(2*16GB)/6000 CL30

6. ZASILACZ Pure Power 12 1000W ATX3.1 80PLUS GOLD

7. CHŁODZENIE Endorfy Fortis 5 Dual Fan

8. OBUDOWA Be quiet! Pure Base 501 Airflow Black

Budżet to 9000zł, ale mogę zwiększyć, jeśli znajdzie się dobry powód.

Będzie używany głównie do gier, rzadziej programowania.

Obecnie 1080p, w niedługim czasie będę zmieniał monitor na 1440p lub 4K.

Raczej celuję w zakup wszystkiego w jednym sklepie i zlecić złożenie - mniej bujania się z przesyłkami, plus nigdy nie składałem kompa, więc zamiast siedzieć nad instrukcjami i filmikami instruktażowymi cały dzień, wolę dopłacić te 100zł i mieć gotowego kompa.

Nie planuję go rozbudowywać, zmieniać karty graficznej za kilka lat, etc - jedyne, co wydaje mi się realne, to ewentualne dokupienie kiedyś dodatkowych 32GB RAMu i kolejnego dysku SSD.

Byłbym wdzięczny za kilka porad:

1. Jakaś różnica w wyborze konkretnej wersji 5070 ti? Ile recenzji i porad nie przeczytam, tyle sprzecznych opinii. Wziąłbym najtańszą dostępną, ale jeśli jest jakaś duża różnica w kulturze pracy, mogę dopłacić ~200zł

2. Czy to chłodzenie procesora ma sens? Wszyscy polecają Thermalright Peerless Assassin 120 lub Thermalright Phantom Spirit 120, ale akurat KRSystem nie ma dostępnych.

3. Totalnie nie wiem czym się kierować w wyborze obudowy. Zupełnie nie zależy mi na RGB (a wręcz przeciwnie, im zwyklejsza i czarniejsza,tym lepiej), zupełnie nie zależy mi na przezroczystej szybie (wręcz przeciwnie, wolałbym zabudowaną z każdej strony). Komputer i tak będzie schowany w kącie pod biurkiem, nawet wolałbym, żeby nie rzucał się w oczy. Pewnie najważniejsze, żeby chroniła przed kurzem i była przewiewna.

A i właśnie, tu kolejne pytanie - "najtańsza" 5070 ti pewnie będzie się nagrzewać, jest sens dokupować dodatkowe wentylatory do obudowy? Kosztują jakieś grosze, z tego co widzę.

4. Jaka płyta główna?

a) nie chcę ASRock, bo się gryzie z 9800X3D (nawet jeśli statystycznie rzadko, to i tak nie widzę powodu)

b) szukałem jakiejś, która ma lepszy kodek audio (ALC4080), ale nie wiem jakie realnie ma to znaczenie przy słuchaniu muzyki na słuchawkach. Ale jeśli mogę dopłacić 100-200zł i mieć ten lepszy kodek, wolę tak zrobić

c) chłodzenie podzespołów ma jakiekolwiek znaczenie w płycie głównej? Natknąłem się na kilka uwag, że płyta X jest lepsza od Y, bo lepiej chłodzi dysk albo RAM, nie wiem na ile to ma realne znaczenie w użytkowaniu

d) powinienem na coś jeszcze zwracać uwagę, biorąc pod uwagę, że będę chciał mieć 2 dyski M2 w którymś momencie? W zasadzie chyba wszystkie płyty mają taką opcję, ale niby w niektórych podłączenie drugiego dysku powoduje obniżenie prędkości odczytu

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, GW1 napisał(a):

Budżet to 9000zł, ale mogę zwiększyć, jeśli znajdzie się dobry powód.

Będzie używany głównie do gier, rzadziej programowania.

Obecnie 1080p, w niedługim czasie będę zmieniał monitor na 1440p lub 4K.

Patrząc na 1440p a jeszcze bardziej na 4K, lepiej będzie zejść z CPU na rzecz RTX 5080. 

9800X3D w 4K nie da Ci kompletnie nic - zero. 

Wyjściowo masz https://proline.pl/koszyk/5260a7d8

I kwestia ile możesz dołożyć bo można dopychać do 9700X czy 7800X3D jak cjhcesz. 

Ewentulanie lepsze audio https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b850-aorus-elite-wifi7-am5-p8124074

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w podobnej sytuacji, jeżeli chodzi o obudowę - też kompletnie nie wiedziałem czego szukać.
Spędziłem trochę czasu przeszukując internet i zdecydowałem się na Lian Li LANCOOL 207. Ma całkiem dobre wyniki np. tutaj czy tutaj. Cała recenzja - link.

Jeżeli szyba z boku to nie jest coś, co przekreśla obudowę, to chyba jest to całkiem dobra opcja.

Aktualnie na Allegro jest ostatnia sztuka - link.
Jak kupowałem, to przy wyborze płatności pojawił mi się kupon na 100 zł jak zapłacę przez Allegro Pay, więc warto sprawdzić czy też tego nie będziesz miał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za sugestie!

Faktycznie, jak zgłębiłem temat, okazuje się, że procek niewiele robi, im większa rozdzielczość. Pewnie na razie zostanę przy 1080p, potem się zobaczy. Plus pewnie będę używać tego kompa ostatecznie nie tylko do grania, procek się przyda, zostanę przy 9800X3D.

Po przemyśleniu postanowiłem też dorzucić do lepszej płyty głównej.

Wyrwałem w Komputroniku 5070 ti Asusa za 3,5k, raczej nie widzę sensu dokładać 1600zł do kilku(nastu?) procent wydajności w grach.

Przejrzałem jeszcze "rankingi" polecanych obudów, faktycznie  Lian Li LANCOOL 207 "wygrywa". 

Rozważałem, ale zdecydowałem się na Antec Flux - estetycznie podoba mi się dużo bardziej, cenowo identycznie, wydajnościowo podobnie, więcej miejsca na kable (jeśli kiedyś będę musiał rozbudowywać), no i zasilacz wchodzi bez problemów, ponoć w Lancool prawie niemożliwe jest wsadzenie zasilacza 160mm głębokości.

Ostatecznie zamówiłem taki zestaw:

1. AMD Ryzen 7 9800X3D

2. ASUS GeForce RTX 5070 Ti PRIME OC

3. MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI 

4. Patriot SSD 2TB Viper VP4300 Lite

5. GOODRAM DDR5 IRDM 32GB(2*16GB)/6000 CL30

6. be quiet! POWER ZONE 2 850W 80 PLUS Platinum

7. be quiet! Pure Rock Pro 3 

8. Antec Flux 

Razem ze złożeniem w sklepie zamknąłem się w 9k brutto.

Dzięki! 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi