Skocz do zawartości
NightRid3r

Jaki procesor? Ryzen 7 7800X3D, 7 9700X czy 9 9900X

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Składam nowy komputer i już mam wszystko oprócz procesora bo musi być zamówiony na samym końcu z racji promocji sklepu. Zdecydowałem się na Ryzen 7 7800X3D jednak trochę poczytałem i ciekawy jest też Ryzen 7 9700X, który czasem nawet przewyższa w grach tego pierwszego ale zazwyczaj wypada nieznacznie gorzej, w normalnych czynnościach poza grami wychodzi, że jest szybszy, a do tego jest dużo chłodniejszy i tańszy. Jest jeszcze Ryzen 9 9900X, który w grach również wypada dobrze i jest w nich bardzo zbliżony do 7 7800X3D, chociaż czasem wypada lekko gorzej ale za to w normalnych czynnościach jest już całkiem sporo szybszy bo wiadomo więcej rdzeni i wątków. 

Który z nich jest najbardziej przyszłościowy, uniwersalny i opłacalny patrząc na podane przeze mnie ceny zakupu i pod działałanie z rtx 5070 ti.

Ryzen 7 7800X3D - 1199zł

Ryzen 7 9700X - 899zł

Ryzen 9 9900X - 1249zł

Ryzen 7 7700X - 649zł

Niestety ceny są i tak trochę wyższe bo sklep ma procesory tylko w wersjach box.

Edytowane przez NightRid3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Mr.T...

Witam

Jaki byś nie wybrał będziesz zadowolony , te procesory będą "starzec" sie jednakowo , bo po miedzy nimi nie ma kilku lat w procesie technologicznym aby wskazać że za 5 lat programy i gry na konkretnym CPU będą działać gorzej, bo za 5 lat nowe karty graficzne i tak będą wymagały nowszych CPU, więc kupuje sie na tu i teraz. 

jak możesz sobie pozwolić na R9 9900X, to bym go zakupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielisz się informacją jak dostać Ryzen 7 9700X za 899 zł?

Aktualnie też składam komputer pod RTX 5070 Ti i u mnie stanęło na Ryzen 7 7700, bo jest właśnie w takiej cenie 800 - 900 zł, ale jak za taką samą kwotę da się dorwać Ryzen 7 9700X, to chętnie był wymienił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, BRD napisał(a):

Podzielisz się informacją jak dostać Ryzen 7 9700X za 899 zł?

Aktualnie też składam komputer pod RTX 5070 Ti i u mnie stanęło na Ryzen 7 7700, bo jest właśnie w takiej cenie 800 - 900 zł, ale jak za taką samą kwotę da się dorwać Ryzen 7 9700X, to chętnie był wymienił.

Kupiłem części do komputera w sklepie rtv euro agd na ponad 6500zł i za każde 500zł dają 50zł na przyszłe zakupy w formie kodu, więc będę miał 650zł rabatu i procesor sobie zostawiłem na koniec. W media expert też chyba coś takiego jest teraz. Jedyny minus, że trzeba czekać do 7 lipca na aktywację kodu ale zawsze można pokombinować ze zwrotami żeby mieć szybciej😁 Też miałem kupować 7700 bo to dobry procek ale wpadła taka promocja i do tego zmieniłem zdanie co do karty bo miał być rx 9070 xt i wycofałem zamówienie w innym sklepie i bedzie lepszy sprzęt.

Edytowane przez NightRid3r
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi