Skocz do zawartości
Daro876

Płyta pod AM5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym poprosić o pomoc przy wyborze płyty głównej bo w internecie szczególnie polskim jest bardzo mało testów a chciałbym kupić w miarę najlepszy produkt cena/jakość na kolejne ok 6 lat

Moje wymagania to

PCIe 5.0 wiem że nie będzie w pełni wykorzystywane ale jak pokazuje przyszłość już producenci kart ucinają linie pcie w kartach z x16 na x8 bo przecież w pcie 5.0 wystarczy 8 Lini nie myśląc o posiadaczach pcie 4.0 czy 3.0 gdzie są zauwazalne spadki jeśli karta posiada tylko 8 lini

3 sloty M2 w tym jeden w standardzie 5.0

6+ portów usb-A

Preferuje kolor biały ale nie jest to koniecznością 

Rozważałem następujące płyty główne

x670e msi gaming plus za 200-220 euro fajnie ze ma sporo portów USB i kolorystyka biala też leci na plus

B850 aorus elite wifi 7 ice za 200euro

audio alc1220, WIFI 7 (na razie nie mam takiego routera bo nie mam urzadzen z wifi7) ale w przyszłości pewnie sie przyda. sekcja zasilania 14+2+2 ale tylko z przepustowością 55A płyta wyżej ma 80A co teoretycznie powinno generować wyższe temperatury ale 14×55 to a tak 770A a taki 9800x3d potrzebuje jedynie 135A więc różnica w temperaturze będzie niezauważalna nawet pod oc (tak myślę)

Lub jakąś inną płytę a jest ich wiele np x870 też występuje w tym zakresie cenym troszkę powyżej i posiada juz usb4 które nie jest mi tak konieczne ale interesuje mnie bardziej kwestia wykorzystania Linii PCIe bo chipset x670e jak i x870e mają wszystkie 44linie a x870 i b850 mają ich 36 dlatego często w x870 trzeba iść na kompromis a nie chciałbym by wlozenie 3 dysków m2 ograniczyło mi główne PCIe 5.0x16 do 8 lini ale juz wyłączenie jednego z PCIe 4x4 mi nie przeszkadza bo a tak nie mam rozszerzenia PCIe a wszystkich lini a tak nie wykorzystam

Także chciałbym spytać o polecane przez was modele do 1000zł ale z odpowiednią jakością na parę lat

Edytowane przez Daro876

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, wyklucz asrocka (po dzis dzien zero wyjasnien w sprawie jarania procesorow) i pobaw sie filtrami szukajac co potrzebujesz (w ostatniej kolumnie sa ograniczenia linii pci-e):
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=110556017#gid=110556017

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus x870e ma konfigurację  1 picie x16 2pcie 8x/8x a np MSI x870e carbon 2pcie 8x/4x chce tylko napisać że przed zakupem konkretnej płyty koniecznie ściągnij instrukcje i sprawdź co drobnym druczkiem dopisali

ASRock z we powodów odpada tak samo Gigabyte zostaje Asus i MSI a co do czy iść w x870r czy wystarczy starsza generacja to już zależy czy chcesz iść w procesory x3d czy wystarcza ci zwykle X

O x870 bez e zapomnij bo to odpowiednik b dla serii 600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, wildpig napisał(a):

Hej, wyklucz asrocka (po dzis dzien zero wyjasnien w sprawie jarania procesorow) i pobaw sie filtrami szukajac co potrzebujesz (w ostatniej kolumnie sa ograniczenia linii pci-e):
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=110556017#gid=110556017

Akurat asrocka nigdy nie lubiłem głównie przez UEFI jak to że zawsze mieli najtańsze płyty przy czym najgorszą jakość choć nie powiem steel legend jest bardzo dobrą płytą i na papierze czasem lepszą od innych ale a tak asrocka stawiam na końcu tej stawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, robertsup napisał(a):

Asus x870e ma konfigurację  1 picie x16 2pcie 8x/8x a np MSI x870e carbon 2pcie 8x/4x chce tylko napisać że przed zakupem konkretnej płyty koniecznie ściągnij instrukcje i sprawdź co drobnym druczkiem dopisali

ASRock z we powodów odpada tak samo Gigabyte zostaje Asus i MSI a co do czy iść w x870r czy wystarczy starsza generacja to już zależy czy chcesz iść w procesory x3d czy wystarcza ci zwykle X

O x870 bez e zapomnij bo to odpowiednik b dla serii 600

Właśnie robiłem głębsze rozpoznanie i x870e jest fajne bo ma pelne 44 linii pcie ale droga ale raczej niewykorzystam jej potencjału.

Sprawdziłem tez x870 ale ona ma 36 linii gdzie 4 linie są już zarezerowane dla UBS4 więc na resztę zostaje tylko 32 linie ale w wyższym standadzie pcie5 dzięki temu moze mieć 2x m2 5.0 ale przez to że ma tylko 32 często te gniazda współdzielą linie z PCIe 5x16 czego chce uniknąć lub PCIe 4x4 z czym bym się pogodził bo nie mam zamiaru wkładać więcej niż grafikę

A po sprawdzeniu B850 dochodzę do wniosku że jest tym samym chipem też ma 36 linii pcie ale 4 przy czym nie mają standardu USB4 więc zachowują więcej linii dla reszty przy czym nie ma problemu z współdzieleniem linii PCIe 5x16 czy m2 5.0x4 dlatego doszedłem do wnioski iż x870 a B850 różnie się głównie obsługą USB4 które nie jest mi potrzebne więc zostało mi jeszcze x670e które ma wszystkie 44 linii ale jak w x870e nie wykorzystam wszystkich bo 3 sloty m2 mi wystarczą a kart rozszerzeń też nie zamierzam wkładać a B850 ma jedną przewagę jaką jest WiFi 7 a różnica między wifi6e a wifi7 nie jest wielka ale znacząca w poprawie połączenia gdyż nie tylko dodaje pasmo 6Ghz ale inteligenie łączy się też z 5Ghz jak i 2.4Ghz jednocześnie a to mimo wolniejszego internetu można wykorzystać realnie jak ktoś ma chętnie posłucham opinii? 

Także wydaje mi się że nie warto dopłacać do x870 a b850 ma jedną zaletę nad x670e którą bardziej mógłbym w przyszłości wykorzystać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wifi bym się nie sugerował zanim wymienisz smartfon i inne urządzenia na najnowszy standard to wejdzie już nowsza wersja

Bardziej istotne są linie picie i ich konfiguracja

Np chcesz dołożyć lepsza kartkę dźwiękową i kartę sieciową 10gb i juz

ci ogranicza na pewno prędkość grafiki a i pewnie jakiś dysk M2 będzie niedostępny czytać 2 razy instrukcje wybranego modelu żeby potem nie było że coś nie dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi