Daro876 Opublikowano 25 Maja Zgłoś Opublikowano 25 Maja (edytowane) Witam chciałbym poprosić o pomoc przy wyborze płyty głównej bo w internecie szczególnie polskim jest bardzo mało testów a chciałbym kupić w miarę najlepszy produkt cena/jakość na kolejne ok 6 lat Moje wymagania to PCIe 5.0 wiem że nie będzie w pełni wykorzystywane ale jak pokazuje przyszłość już producenci kart ucinają linie pcie w kartach z x16 na x8 bo przecież w pcie 5.0 wystarczy 8 Lini nie myśląc o posiadaczach pcie 4.0 czy 3.0 gdzie są zauwazalne spadki jeśli karta posiada tylko 8 lini 3 sloty M2 w tym jeden w standardzie 5.0 6+ portów usb-A Preferuje kolor biały ale nie jest to koniecznością Rozważałem następujące płyty główne x670e msi gaming plus za 200-220 euro fajnie ze ma sporo portów USB i kolorystyka biala też leci na plus B850 aorus elite wifi 7 ice za 200euro audio alc1220, WIFI 7 (na razie nie mam takiego routera bo nie mam urzadzen z wifi7) ale w przyszłości pewnie sie przyda. sekcja zasilania 14+2+2 ale tylko z przepustowością 55A płyta wyżej ma 80A co teoretycznie powinno generować wyższe temperatury ale 14×55 to a tak 770A a taki 9800x3d potrzebuje jedynie 135A więc różnica w temperaturze będzie niezauważalna nawet pod oc (tak myślę) Lub jakąś inną płytę a jest ich wiele np x870 też występuje w tym zakresie cenym troszkę powyżej i posiada juz usb4 które nie jest mi tak konieczne ale interesuje mnie bardziej kwestia wykorzystania Linii PCIe bo chipset x670e jak i x870e mają wszystkie 44linie a x870 i b850 mają ich 36 dlatego często w x870 trzeba iść na kompromis a nie chciałbym by wlozenie 3 dysków m2 ograniczyło mi główne PCIe 5.0x16 do 8 lini ale juz wyłączenie jednego z PCIe 4x4 mi nie przeszkadza bo a tak nie mam rozszerzenia PCIe a wszystkich lini a tak nie wykorzystam Także chciałbym spytać o polecane przez was modele do 1000zł ale z odpowiednią jakością na parę lat Edytowane 25 Maja przez Daro876 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 25 Maja Zgłoś Opublikowano 25 Maja Hej, wyklucz asrocka (po dzis dzien zero wyjasnien w sprawie jarania procesorow) i pobaw sie filtrami szukajac co potrzebujesz (w ostatniej kolumnie sa ograniczenia linii pci-e): https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=110556017#gid=110556017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 26 Maja Zgłoś Opublikowano 26 Maja Asus x870e ma konfigurację 1 picie x16 2pcie 8x/8x a np MSI x870e carbon 2pcie 8x/4x chce tylko napisać że przed zakupem konkretnej płyty koniecznie ściągnij instrukcje i sprawdź co drobnym druczkiem dopisali ASRock z we powodów odpada tak samo Gigabyte zostaje Asus i MSI a co do czy iść w x870r czy wystarczy starsza generacja to już zależy czy chcesz iść w procesory x3d czy wystarcza ci zwykle X O x870 bez e zapomnij bo to odpowiednik b dla serii 600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro876 Opublikowano 26 Maja Zgłoś Opublikowano 26 Maja 21 godzin temu, wildpig napisał(a): Hej, wyklucz asrocka (po dzis dzien zero wyjasnien w sprawie jarania procesorow) i pobaw sie filtrami szukajac co potrzebujesz (w ostatniej kolumnie sa ograniczenia linii pci-e): https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=110556017#gid=110556017 Akurat asrocka nigdy nie lubiłem głównie przez UEFI jak to że zawsze mieli najtańsze płyty przy czym najgorszą jakość choć nie powiem steel legend jest bardzo dobrą płytą i na papierze czasem lepszą od innych ale a tak asrocka stawiam na końcu tej stawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro876 Opublikowano 26 Maja Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2 godziny temu, robertsup napisał(a): Asus x870e ma konfigurację 1 picie x16 2pcie 8x/8x a np MSI x870e carbon 2pcie 8x/4x chce tylko napisać że przed zakupem konkretnej płyty koniecznie ściągnij instrukcje i sprawdź co drobnym druczkiem dopisali ASRock z we powodów odpada tak samo Gigabyte zostaje Asus i MSI a co do czy iść w x870r czy wystarczy starsza generacja to już zależy czy chcesz iść w procesory x3d czy wystarcza ci zwykle X O x870 bez e zapomnij bo to odpowiednik b dla serii 600 Właśnie robiłem głębsze rozpoznanie i x870e jest fajne bo ma pelne 44 linii pcie ale droga ale raczej niewykorzystam jej potencjału. Sprawdziłem tez x870 ale ona ma 36 linii gdzie 4 linie są już zarezerowane dla UBS4 więc na resztę zostaje tylko 32 linie ale w wyższym standadzie pcie5 dzięki temu moze mieć 2x m2 5.0 ale przez to że ma tylko 32 często te gniazda współdzielą linie z PCIe 5x16 czego chce uniknąć lub PCIe 4x4 z czym bym się pogodził bo nie mam zamiaru wkładać więcej niż grafikę A po sprawdzeniu B850 dochodzę do wniosku że jest tym samym chipem też ma 36 linii pcie ale 4 przy czym nie mają standardu USB4 więc zachowują więcej linii dla reszty przy czym nie ma problemu z współdzieleniem linii PCIe 5x16 czy m2 5.0x4 dlatego doszedłem do wnioski iż x870 a B850 różnie się głównie obsługą USB4 które nie jest mi potrzebne więc zostało mi jeszcze x670e które ma wszystkie 44 linii ale jak w x870e nie wykorzystam wszystkich bo 3 sloty m2 mi wystarczą a kart rozszerzeń też nie zamierzam wkładać a B850 ma jedną przewagę jaką jest WiFi 7 a różnica między wifi6e a wifi7 nie jest wielka ale znacząca w poprawie połączenia gdyż nie tylko dodaje pasmo 6Ghz ale inteligenie łączy się też z 5Ghz jak i 2.4Ghz jednocześnie a to mimo wolniejszego internetu można wykorzystać realnie jak ktoś ma chętnie posłucham opinii? Także wydaje mi się że nie warto dopłacać do x870 a b850 ma jedną zaletę nad x670e którą bardziej mógłbym w przyszłości wykorzystać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano Poniedziałek o 09:28 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:28 Wifi bym się nie sugerował zanim wymienisz smartfon i inne urządzenia na najnowszy standard to wejdzie już nowsza wersja Bardziej istotne są linie picie i ich konfiguracja Np chcesz dołożyć lepsza kartkę dźwiękową i kartę sieciową 10gb i juz ci ogranicza na pewno prędkość grafiki a i pewnie jakiś dysk M2 będzie niedostępny czytać 2 razy instrukcje wybranego modelu żeby potem nie było że coś nie dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...