qbusek Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 witam, mam takie pytanko :) - jako ze chcem wyciszyc kompa musze wymienic wenyl w zasilaczu - mam jednak starego glupiego codeshita :( - orginalny wentyl jest przylutowany i srednio mi pasuje dolutowywanie kabli do niego :/ mam jednak na mobo jeszcze jedno wolne gniazdo pod FANa - czy moge sobie bezkarnie odlaczyc tamten wentyl i wsadzic nowy podlaczony pod to gniazdko w plycie ? (wentyl to: ARCTIC fan Pro TC http://allegro.pl/show_item.php?item=15310436 ) wydaje mi sie tez ze ten wentyl na poczatku jakos sie srednio kreci :/ - domyslam sie ze chodzi o ten czujnik temperatury - czy mozna doniego dolutowac kabelki aby siegnal do radiatora w zaislaczu ? ps. do jakich kablelkow podlaczyc wentyl aby szedl na 7 V ? :) - mialem to kiedys ale jush nie pamietam :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Możesz odłączyć orginalny wiatrak. Tylko nie puszczaj zasilacza bez chłodzenia dłużej niż 5-7 minut :P Kabelki od czujnika temperatury można przedłużyć (w tym modelu który masz) nawet do 1m ;) Podłączanie pod 7V w tym przypadku nie ma sensu, układ automatycznej regulacji jest dość skuteczny, a sam wiatrak ma niskie obroty maksymalne. Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Nie radzę spowalniać wiatraków w codeshicie, już było kilku takich co później klnęli że im padł zasilacz. Pamiętaj że w tym zasilaczu chłodzenie "pasywne" czyli same radiatory to porażka i wymagają znacznego przepływu powietrza. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Nie polecam zwalniania wentyli w tej zasilce. Wymien oryginalny na jakiegos Noiseblocker'a jak chcesz miec cisze ;) , a tak w ogole, to zmien wentyl np. na CoolerMastera z podwojnym lozyskiem (na pewno bedzie cichszy, niz prawdopodobnie zatarty juz wentyl w zasilce). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbusek Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 no ale ja go niechem zwalniac :D - tak jak pisalem kupilem tego ARCTIC fan Pro TC - problem jest taki ze nie bardzio chce mi sie dolutowywac do niego kablelkow - dlatego chcem go podlaczyc bezposrednio do mobo - mam tam jeszcze jedno wyjscie na fanika - czy moge tak zrobic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Lepiej juz podlacz do zasilki, zeby plyty nie obciazac. Zawsze bezbieczniej ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Możesz, tylko go nie zwalniaj jakimś SpeedFanem lub innym softem, niech chodzi na 12V, chyba że jest wydajniejszy niż ten stary z zasilacza to możesz go delikadnie zwolnić (9-10V). Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...