Skocz do zawartości
qbusek

podlaczenie wentyla ...

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam takie pytanko :) - jako ze chcem wyciszyc kompa musze wymienic wenyl w zasilaczu - mam jednak starego glupiego codeshita :( - orginalny wentyl jest przylutowany i srednio mi pasuje dolutowywanie kabli do niego :/

mam jednak na mobo jeszcze jedno wolne gniazdo pod FANa - czy moge sobie bezkarnie odlaczyc tamten wentyl i wsadzic nowy podlaczony pod to gniazdko w plycie ? (wentyl to: ARCTIC fan Pro TC http://allegro.pl/show_item.php?item=15310436 )

wydaje mi sie tez ze ten wentyl na poczatku jakos sie srednio kreci :/ - domyslam sie ze chodzi o ten czujnik temperatury - czy mozna doniego dolutowac kabelki aby siegnal do radiatora w zaislaczu ?

ps. do jakich kablelkow podlaczyc wentyl aby szedl na 7 V ? :) - mialem to kiedys ale jush nie pamietam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz odłączyć orginalny wiatrak. Tylko nie puszczaj zasilacza bez chłodzenia dłużej niż 5-7 minut :P Kabelki od czujnika temperatury można przedłużyć (w tym modelu który masz) nawet do 1m ;) Podłączanie pod 7V w tym przypadku nie ma sensu, układ automatycznej regulacji jest dość skuteczny, a sam wiatrak ma niskie obroty maksymalne.

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie radzę spowalniać wiatraków w codeshicie, już było kilku takich co później klnęli że im padł zasilacz. Pamiętaj że w tym zasilaczu chłodzenie "pasywne" czyli same radiatory to porażka i wymagają znacznego przepływu powietrza.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie polecam zwalniania wentyli w tej zasilce.

Wymien oryginalny na jakiegos Noiseblocker'a jak chcesz miec cisze ;) , a tak w ogole, to zmien wentyl np. na CoolerMastera z podwojnym lozyskiem (na pewno bedzie cichszy, niz prawdopodobnie zatarty juz wentyl w zasilce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale ja go niechem zwalniac :D - tak jak pisalem kupilem tego ARCTIC fan Pro TC - problem jest taki ze nie bardzio chce mi sie dolutowywac do niego kablelkow - dlatego chcem go podlaczyc bezposrednio do mobo - mam tam jeszcze jedno wyjscie na fanika - czy moge tak zrobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...