Skocz do zawartości
m1xer

Co robię nie tak???

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec podkręciłem moje AMD K6-2 z 333mhz do 350mhz z napieciem 2,2v (3,5 x 100) komp chodzi stabilnie i nawet sie nie grzeje :) nie stety gdy próbuje puścic go powyżej 350 mhz to win98 odmawia posłuszęństwa, mimo tego że przy starcie komp pokazuje że ma procka np, 366, (udałi mi sie nawet podnieść do 400). Nie wiem czy to wina Windowsa, czy po prostu nie można ustawić więcej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzac z zalozenia ze komp na wyzszych czestotliwosciach potrzebuje wiecej pradu, to mozesz zwiekszyc napiecie .. ale ostroznie .. co 0,1V , tak do 2,5V na pewno nic sie nie stanie (sprawdzalem na www.overclockers.com i tam jada nawet grubo powyzej 3V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec podkręciłem moje AMD K6-2 z 333mhz do 350mhz z napieciem 2,2v (3,5 x 100) komp chodzi stabilnie i nawet sie nie grzeje :) nie stety gdy próbuje puścic go powyżej 350 mhz to win98 odmawia posłuszęństwa, mimo tego że przy starcie komp pokazuje że ma procka np, 366, (udałi mi sie nawet podnieść do 400). Nie wiem czy to wina Windowsa, czy po prostu nie można ustawić więcej??

podkrecanie nie warte zachodu. Lepiej odpusc sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecanie jest nie warte zachodu ... hmm ups.. ty masz 1700xp . Dla ciebie moze nie ale dla kolegi tak, wiec lepiej moze sie nie wypowiadaj jak nie chcesznie mozesz wniesc nic nowego do topicu.

po prostu moim zdaniem nie powinien podkrecac gdyz przyrost bedzie znikomy a ryzykuje uszkodzeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecanie jest nie warte zachodu ... hmm ups.. ty masz 1700xp . Dla ciebie moze nie ale dla kolegi tak, wiec lepiej moze sie nie wypowiadaj jak nie chcesznie mozesz wniesc nic nowego do topicu.

po prostu moim zdaniem nie powinien podkrecac gdyz przyrost bedzie znikomy a ryzykuje uszkodzeniem

Co procka za 30 zl ? :lol: A moze on to robi dla czystej zabawy tylko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy twoim zdaniem przyrost rzedu (333 na 400-450mhz) 20-30% jest znikomy ?? No nie sadze, to tak jakbys mial P4 3ghz i wkrecil go na 4ghz. Tu chodzi o % a nie Mhz. Komp po takim oc bedzie chodzil wyraznie szybciej. Nie patrz przez pryzmat mhz bo to bez sensu. Zreszta nawet jak zepsuje to nowy kosztuje pare zloty, a bedzie mial satysfakcje z oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy twoim zdaniem przyrost rzedu (333 na 400-450mhz) 20-30% jest znikomy ?? No nie sadze, to tak jakbys mial P4 3ghz i wkrecil go na 4ghz. Tu chodzi o % a nie Mhz. Komp po takim oc bedzie chodzil wyraznie szybciej. Nie patrz przez pryzmat mhz bo to bez sensu. Zreszta nawet jak zepsuje to nowy kosztuje pare zloty, a bedzie mial satysfakcje z oc.

i właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Camel - K6 i starsze K5 były z natury mało podatne na podkręcanie (wiem bo miałem :) ). To co udało ci się osiągnąć to i tak niezły wynik. Wynik podkręcania zależy też w dużej mierze od płyty głównej, może ona cię ogranicza? Z reguły tak bywało przy jakichś no-name'ach.Camel - K6 i starsze K5 były z natury mało podatne na podkręcanie (wiem bo miałem :) ). To co udało ci się osiągnąć to i tak niezły wynik. Wynik podkręcania zależy też w dużej mierze od płyty głównej, może ona cię ogranicza? Z reguły tak bywało przy jakichś no-name'ach.Camel - K6 i starsze K5 były z natury mało podatne na podkręcanie (wiem bo miałem :) ). To co udało ci się osiągnąć to i tak niezły wynik. Wynik podkręcania zależy też w dużej mierze od płyty głównej, może ona cię ogranicza? Z reguły tak bywało przy jakichś no-name'ach.Camel - K6 i starsze K5 były z natury mało podatne na podkręcanie (wiem bo miałem :) ). To co udało ci się osiągnąć to i tak niezły wynik. Wynik podkręcania zależy też w dużej mierze od płyty głównej, może ona cię ogranicza? Z reguły tak bywało przy jakichś no-name'ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no ja tez przerabiam temat K6-2 tyle ze 350.. jak narazie udalo mi sie go pogonic na 400 i nic wiecej... bo sie wszystko wysypuje... dodalem napiecie pierw o 0.1 v potem jeszcze o 0.1 ale nie skutkowalo...

ale jak do czegos dojdziesz daj znac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co procka za 30 zl ? :lol: A moze on to robi dla czystej zabawy tylko?

wiesz jakby byl przy kasuie to by sie nie bawil takim marnym prockiem wiec ja tylko dobre rady daje :) ale jak chce podkrecac to czemu nie. Mi nic do tego :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty to wszystko działa na VIA APOLLO MVP3 o mnożniku od 2x do 5,5x i fbs od 66 do 124. A co do tego czy to się opłaca podkręcać to powiem tak: jak ktoś ma kasę i może sobie pozwolić na kompa za ponad 2tys i wszystko mu na tym hula, to ok. i powinien się cieszyć że ma!!! A tak prawdę mówiąc to wielu ludzi na tym forum zaczynało właśnie od takiego sprzętu jakim ja się posługuje i większość (ale nie wszyscy) rozumieją sens podkręcania i uzyskiwania każdego cennego % wydajności!!! A Ci co sadzą że to się nie opłaca, nich dalej żyją ciesząc się swoim „wypasionym” kompem... tylko co tacy ludzie robią na tym forum???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...