g71a Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Moim zdaniem poszukiwanie materiału na blok lepszego niż miedź nie ma sensu. Tak samo jak poszukiwanie płynu do WC. Zapał twórczy skierowałbym raczej w stronę projektu wydajnego bloku i pompki do układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Pompka bedzie moze od OC - lepsze juz nie jestem w stanie sobie wyobrazic. Jak na razie najlepszy blokiem jest WW, wiec bede probował rozwijać jego konstrukcje. Wiecej chłodnic do obudowy i tak juz nie zmiesze (http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=40524), wiec tego poprawic juz nie moge. Teraz wlasnie poszukuje materialu na blok + dodatku do wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 też uwarzam że miedź jest dobra a jak ci sie uda znaleźdź cos innego i po 500zł kg :> nie warto lepiej lepiej pomyśl nad projektem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Juz mowie, ze do projektu potrzeba ludzi co sie na tym znaja > trzeba poczekac na poczatek semestru. No coz, srebro jest ciut drozsze nic 500 PLN/kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Juz mowie, ze do projektu potrzeba ludzi co sie na tym znaja > trzeba poczekac na poczatek semestru. No coz, srebro jest ciut drozsze nic 500 PLN/kg Nie koniecznie wyliczyBem kiedys ze na blok ze srebra potrzeba by okoBo 300zl. Wystarczylo by tylko od znajomych kupic jakies wieksze blinty i dac to jakiemus jublerowi do przetopienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Na moj blok ok. 350PLN za gotowy plaskownik :) Wlasciwie to ja mam juz wszystko gotowe do zrobinia naprawde niezlego bloczku (material - srebro), ale szkoda mi kasy. Dlatego staram sie optymalizowac konstrukcje i wyszukac jakis nowy material. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Na moj blok ok. 350PLN za gotowy plaskownik :) Wlasciwie to ja mam juz wszystko gotowe do zrobinia naprawde niezlego bloczku (material - srebro), ale szkoda mi kasy. Dlatego staram sie optymalizowac konstrukcje Pod katem czego. Symulujesz rozpByw temperatury jakims programem? Mozesz pokazac swoj dotychczasowy projekt to moze wytkniemy mu jakies bledy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g71a Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Moim zdaniem optymalizacja WW powinna iśc w kierunku zwiększenia powierzchni oddawania ciepła poprzez zwiększenie liczby finów (zmniejszenie ich grubości i odległości między nimi) ale wiąże się to ze zwiększeniem wydajności pompki - stąd moja sugestia pracy nad modyfikacją pompki. Sam myślę o przerobieniu pompki wirnikowej na ślimakową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Slimakowa? Co to jest? Jak to wyglada? Optymalizacja WW tak, jak mowisz ma rowniez konsekwencje kosztowe i to jest wielka bariera. Zejscie ponizej 1mm OGROMNIE podnosi koszty. Jedyne co da sie zrobic to poprawic ksztalt korytka, zrobic piny w okolicy CPU (ciekawe czy cos da). Jesli chodzi o liczbe i grubosc finow to wiele zrobic sie nia da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g71a Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Pompka ślimakowa to coś jak maszynka do mięsa ale dużo dokładniej wykonana. Jeśli chodzi o WW to głównym elementem odprowadzającym ciepło są finy, reszta ma mniejsze znaczenie dla chłodzenia. Można zatem blok podzielić na 3 części (jak nukleon) a wykonanie wtydy finów o grubości np 0.4 mm (są dostępne frezy i piłki diamentowe) nie jest już takim wielkim problemem. Oczywiście zrobienie tego wymaga czasu, jednak jak mniemam blok zrobić chcesz dla siebie i nie zamierzasz uruchamiać produkcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Pompka ślimakowa to coś jak maszynka do mięsa ale dużo dokładniej wykonana.CzBowieku wiesz na co sie porywasz. Taka pompa to wytwarza takie cisnienie ze ci rurki napewno tego nie wytrzymaja. Juz pompa od CO bez regulacji predkosci jest bardzo niebezpieczna a co dopiero slimakowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g71a Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Węże zbrojone wytrzymają. Pompka będzie zaś wydajniejsza niż wirnikowa, a przy moich projektach bloków potrzebuję tej wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Węże zbrojone wytrzymają. Pompka będzie zaś wydajniejsza niż wirnikowa, a przy moich projektach bloków potrzebuję tej wydajności.Jak tam chcesz ale nie licz na cisze przy takiej pompce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Weze wytrzymaja, a co z laczeniami??? Przy duzym cisnieniu nawet spod dobrze dokreconych cybantow woda cieknie (sprawdzalem przy cisnieniu z kranu). Morphling tez juz chyba zazucil prace nad swoim bloczkiem z malymi szczelinami. Ze wzgledu na "restrykcyjnosc" podlaczal ja do kranu. Dzielenie finow na mniejsze troche bedzie mijalo sie z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 A uszczelnienia cybantami wytrzymaja? Raczej nie. Wtedy jedno male niedopatrzenie i masz wodotrysk w srodku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g71a Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 zastosuję złączki samozaciskowe FESTO lub CAMOZZI, przy dobrej wydajności pompki, a mam nadzieję, że będzie dobra to wystarczy średnica węży 8/10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Szkoda marnowac wydajnosci na opor zwiazany z wezami. Znajdziesz tez wtykowe OD 16mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...